• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TURBO: puriny jsou jen jeden ze tri puvodcu dny (lze se docist dokonce i na wiki) a pokud se clovek nekrmi denne telecimy krky, ktere jich v sobe maji docela dost, tak normalni maso ma obsah purinu ve vztahu ke dne zanedbatelny (tabulka: http://www.acumedico.com/purine.htm )
    dalsi dva puvodci dny jsou, necekane, fruktoza a sukroza (je to to samy jak sacharoza? ma to tu molekulu fruktoza-glukoza) a ta na to ma vliv az takovej, ze ikdyby clovek jedl denne veprovy jatra, tak kdyz vysadi cukry, tak mu hladina kys. mocovy klesne
    TURBO
    TURBO --- ---
    NYX: samozřejmě chápu, jaks to myslel, ale stejně mi to nedá ;) - moje babi pobíhala ještě v 80ti po skalce a ošetřovala zahrádku, celej život strávila ve městě a podstatnou část na sídlišti, do 75ti kouřila 1 - 1.5 krabičky denně a byla tu s náma do 92ti. Takže cigarety nebudou tak špatný ;)

    ZUZKAOU: uznávám, že v tomhle případě si dělat vlastní obrázek na základě článků a diskuzí a poslouchat intuici by mohlo být ... knihy omrknu, díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: Většinu cholesterolu který nezbytně potřebuješ pro fungování organismu si stejně vyrobíš samostatně.

    Je korelace mezi tím co jíš a jak se hýbáš a jaké podoby cholesterolu ti pak kolují v krvi. No a vejce zrovna mají velmi vhodný poměr různých mastných kyselin právě pro regulaci chlesterolu tím žádoucím směrem. Jen k tomu člověk musí jíst hodně válkniny a hýbat se.

    Hele být tebou - investuj a nebo si stáhni nějaké příčetné knihy o paleo a netahej informace jen ze článků, či diskuzí. Není to jednoduchá problematika, potřebuje to celkem značný počet stránek na pochopení. A jde to proti obecnému povědomí (právě kvůli tukům), takže jen tak volné usuzování bez důkladné znalosti může celkem nadělat paseku v organismu.

    The Paleo Solution: The Original Human Diet: Robb Wolf, Loren Cordain: 9780982565841: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Paleo-Solution-Original-Human/dp/0982565844/ref=cm_lmf_tit_1
    The Primal Blueprint: Reprogram your genes for effortless weight loss, vibrant health, and boundless energy (Primal Blueprint Series): Mark Sisson: 9780982207703: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Primal-Blueprint-Reprogram-effortless/dp/0982207700/ref=cm_lmf_tit_2
    It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways: Melissa Hartwig, Dallas Hartwig: 9781936608898: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/It-Starts-Food-Discover-Unexpected/dp/1936608898
    NYX
    NYX --- ---
    TURBO: korelace mezi cholesterolem ve strave a v krvi je v podstate nulova - pokud muzes jist 25 vajec denne 15+ let v kuse a nemit problem s cholesterolem, asi nebudou tak spatna :)
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199103283241306

    bilkovin se na (rozumnem) paleu moc neji - kazdopadne ano, tohle je problem a asi nejcastejsi chyba zacatecniku, snazi se jet nizkosacharidovou a zaroven nizkotucnou dietu, coz znamena bud tunu bilkovin nebo hladoveni
    TURBO
    TURBO --- ---
    NYX: to jde :)

    Mě by třeba zajimaly ty vejce z důvodu cholesterolu, je přijatej obecnej úzus, že jedno-dvě vejce týdně je pro zdravýho člověka ok a tady se jí vejce na kila ;) Rovněž třeba maso - taky zdroj bílkovin, ale při častější konzumaci hrozí dna (historicky se vychází z toho, že dna "nemoc králů" byla u bohatých vrstev, co jedli maso poměrně často a pravidelně, oproti chudině). Tohle jsou věci, na který jsem nikde nenarazil - rizika. Ať už čtu o paleu nebo o ketóze, vlastně se všude jen píše, jak je to superzdravý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: to je ovšem něco, co se nedozvíš, protože prostě nemáš jak.

    Ale ono jaksi ani současné čerstvé ovoce žádná velká sacharidová nálož není. Vyhrává ten banán, který, pravda, v pleistocénu zcela zaručeně neexistoval. Ale pořád jaksi se dá potkat spousta nešlechtěných plodů, které rozhodně kyselé nejsou. V našem prostředí to jsou klasicky bobule, v tropech a subtropech toho bude povícero.

    Jinými slovy -pokud chce člověk argumentovat pro paleo, tak potřebuje sahat do jiných šuplíčků, než je archologie/paleoantropologie. Těch šuplíčků je vcelku dostatek.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: otazka ovsem je, kolik sacharidu tehdejsi ovoce obsahovalo, pocitam ze vyrazne min nez tonase soucasne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: na stravu pravěkých lidí zapomeň ta vypadala naprosto jinak, než současné paleo a případné nízkosacharidové období byly spíš sezónního charakteru, než trvalé. Viz odkaz na sborník na nástěnce.

    Paleolit v paleu je spíš příběh, jak paleodietu šířit, než aby to nějak souviselo s podloženými nálezy. Ostatně drtivou většinu evoluce člověka (v řádu stovek až milionů let) byli předkové člověka v teplém a úrodném prostředí.
    prostředí, takže se spoustou ovoce, škrobnatých hlíz a ořechů a s několika vegetačními cykly během roku. Teprve před desítkami tisíc let začali pronikat i na sever, kde většinou jaksi vládlo subakrtické prostředí dob ledových. A tedy dieta těch, co žili v tundře se částečně podobala tomu, co propaguje současné paleo. Respektive v létě škrobů dostatek, v zimě nejspíše i ta ketoza, když došly zásoby sušeného ovoce a ořechů.



    No a když se to před nějakými 12 -8 000 lety překlopilo do holocenu, tak se naučili pěstovat obilí...

    Ve stručnosti a zjednodušeně třeba tahle slečna

    Debunking the paleo diet: Christina Warinner at TEDxOU - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8



    (to že paleo je jen verze příběhu nemá nic společného s případnými pozitivními efekty paleopřístupu pro běžného obyvatele euroatlantické civilizace, že)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: fruktoza je strašák amerických dietářů, ale i dietologů. Protože v prodávaných potravinách je vysokofruktozový sirup naprosto všude a vzhledem k tomu, že už dorostla generace, která se tím cpe od dětství a ještě normálně vysokým příjmem glukozy a škrobů, tka mají inzulinový systém v háji.

    Pokud někdo ovšem potraviny obohacené kukuřičným sirupem nejí na denní bázi (tedy ne obyvatel USA) a díky obezitě si nevypěstoval metabolický syndrom, tak fruktoza v nějakém normálním množství ničemu neškodí. Ostatně pojídáním celého ovoce ji do sebe zas až tak moc nedostaneš - to spíš nějaký režim založený na ovocných šťávách by mohl teoreticky někde něco.... Ale obecně pokud máš inzulinové hospodářství v pořádku (tj. nejsi obézní a nejsi na americké běžné dietě), tak ovoce není zase takový problém.

    Paleo přístup ovšem je s ovocem to nepřehánět.


    FRONEMA: no ledviny v rámci ketozy fitltrují nějak jinak. Mimo jiné se víc vyplavují ony minerály, kterých pak potřebuješ vyšší příjem. Nutno naznat, že ale úplně kategoricky to tvrdit nebudu, bo v tom ještě mám hokej a poněkud mě zaráží že většina textů propagující ketogení stravu se tomu prostě nevěnuje.
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: je možný, že už v dnešní době informační přebujelosti ;) už prostě nedokážu filtrovat co je blbost a co ne. Já znám paleo z různejch zdrojů po celym internetu jako stravu člověka tisíce let před vznikem zemědělství, kdy jsme se dělili jen na lovce a sběrače - tzn. maso a nějaký bobule, kořínky atd. a tím to haslo. Takže těch sacharidů bylo opravdu pomálu, oproti dnešní době.

    Zkusím si vzpomenout doma a hodit sem odkaz na hodně dobře odborně podanou, ale laicky stravitelnou studii na téma "lidské tělo jako motor", kde jsou popsány oba procesy tvorby energie v lid. těle, je to od jakýhosi doktora ... ale vlastně ono to taky nemusí znamenat, že je to vytesaný do kamene. Ale je to, ač obsáhle, dobře podaný a jeden si z toho udělá docela dobrej obrázek, co (s ohledem na "prototyp" zdravýho, nemocema nezatíženýho těla) dělá dobře a co ne.

    Ad Atkins - paleo, primal, různý varianty "no carb", low carb, eventuelně to, čemu svalovci říkaj "sacharodový vlny" atd. - je to přeci de facto to samý, v základě nejde o nic jinýho než o omezení přísunu sacharidů.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TURBO: myslim ze pletes nekolik veci dohromady, paleo urcite neni o tom jet na ketony, v minulym stoleti asi narazis na atkinse, ten je sice v necem podobnej ale v necem je to jiny.

    s tou zatezi na jatra a ledviny jsem cetla uz v nekolikatem duveryhodnem zdroji ze je to blbost.

    TURBO
    TURBO --- ---
    ALONSY: o svaly ať se bojí, pokud nedodá tělu extrémní množství bílkovin každej den (čimž bude ale dost zatěžovat zase játra a ledviny), tak o svaly prostě v ketoze přicházet bude.

    Ad sladkosti - vždyť to přeci vůbec není o sladkostech, ale obecně o sacharidech. Takže krom sladkostí hlavně vynechat obilný výrobky (pečivo, těstoviny), rýži, brambory, ovoce ... on paleo jídelníček není úplně pro každýho. Těch průměrných 50-75g sacharidů denně jeden sní ani neví jak, ale pokud je zvyklej jíst "všechno", tak to bude za začátku docela rána :)

    Co je podstatný, že to neni dieta, ale měla by to bejt změna stravovacích návyků, na pořád. Jinak každýho, kdo to bere jako "dám si dietku, zkusim třeba paleo" čeká stejnej jo-jo efekt jako po ukončení libovolný jiný "diety". Prostě věčnej kolotoč, člověk se tejrá a dobrý, pak si párkrát povolí a veškerá snaha pryč a o tom to přeci není. Viz Tvoje "to si dám asi příští měsíc, teď sem si povolila a je to znát".

    Ono to paleo zažívá takový hysterický vlny zájmu, dá se na netu dohledat, že už to tady bylo minimálně 2x v průběhu minulýho století, jen se tomu řikalo třeba jinak, ale princip stejnej (potlačit příjem sacharidů a nechat jet tělo na ketony).

    Navíc pokud někdo nemá třeba úplně zdravý játra či má náběh na jednu z forem cukrovky, může si paleem v tomhle ohledu pohoršit. Neni to úplně černobílý a zahrávání si s vlastním metabolismem neni asi dobrý brát na lehkou váhu a vůbec bych se nebál to konzultovat s nějakym specialistou a občas si dojít aspoň na krevní a jaterní obraz. Každý tělo má jiný predispozice a to co jednomu pomáhá může celkem reálně někomu jinýmu uškodit.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KABIS: ano, je. ale rika tam i, ze lidi maji vuci tomu ruznou toleranci, ze mnozstvi ktere jednomu problemy nedelaji, jinemu muzou
    KABIS
    KABIS --- ---
    ALONSY: fitko nemusi znamenat stroje ale treba i zelezo ktere covek nemusi mit zrovna doma a treba chce zvedat tezky vahy


    ALONSY: ja jsem vcera mela brutalni chut na mlecne vyrobky, tak jsem sporadala skoro kilo vysokotucnych... a asi to melo nejaky smysl protoze posledni tyden jsem unavena a furt me poboliva hlava a ted po probuzen ise citim lip nez ten posledni tyden :) (taky je fakt ze vecer jsem si k veceri dala talir vareny brokolice ;) )
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: tady zase narazim na otazku - je i fruktoza z cerstvyho ovoce to, o cem ten canek mluvi? ja mam totiz ovoce opravdu rada:)
    SIVER
    SIVER --- ---
    fitko je zdrave,sam osobne nemam rad stroje;-) spis mi slo o to co si dava nekdo po sportu. banan? chce to cukr do svalu v inzulinovym okne..
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: Jo tak, to jsem jen blbe pochopil :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ale jsem daleko od toho, kecat lidem do takových věcí.
    Taky jsem si na to musela přijít sama :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam