KABIS: fruktoza je strašák amerických dietářů, ale i dietologů. Protože v prodávaných potravinách je vysokofruktozový sirup naprosto všude a vzhledem k tomu, že už dorostla generace, která se tím cpe od dětství a ještě normálně vysokým příjmem glukozy a škrobů, tka mají inzulinový systém v háji.
Pokud někdo ovšem potraviny obohacené kukuřičným sirupem nejí na denní bázi (tedy ne obyvatel USA) a díky obezitě si nevypěstoval metabolický syndrom, tak fruktoza v nějakém normálním množství ničemu neškodí. Ostatně pojídáním celého ovoce ji do sebe zas až tak moc nedostaneš - to spíš nějaký režim založený na ovocných šťávách by mohl teoreticky někde něco.... Ale obecně pokud máš inzulinové hospodářství v pořádku (tj. nejsi obézní a nejsi na americké běžné dietě), tak ovoce není zase takový problém.
Paleo přístup ovšem je s ovocem to nepřehánět.
FRONEMA: no ledviny v rámci ketozy fitltrují nějak jinak. Mimo jiné se víc vyplavují ony minerály, kterých pak potřebuješ vyšší příjem. Nutno naznat, že ale úplně kategoricky to tvrdit nebudu, bo v tom ještě mám hokej a poněkud mě zaráží že většina textů propagující ketogení stravu se tomu prostě nevěnuje.