• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    VIKY_K: já tomu říkám kotlíky, ale ta dušenina má sakra něco do sebe :-)

    SIVER: po cvičení na energii fakt ten banán je asi nejlepší volba, doporučuje 10 z 9ti crossfiťáků ;) někteří k tomu naplácnou kakao a kokosový olej...
    jinak co se týče nakupního lístku i více do specifik tak imo tohle: http://zakladnizdravi.cz/nakupni-listek jinak to můžeme probrat osobně, já si například oproti Fronemě myslím, že pokud to blbě začneš dělat od startu, tak to bude problém si odvykat. Podle mě na to jdeš dobře, že se zajímáš, ale většina otázek má i v češtině i angličtině snadno dohledatelnou odpověď. A jinak na středu chystám článek, pak sem hodím post ohledně infa pro úplné začátečníky. Jinak odkazy na obchody jsou u mě na blogu http://mmetla.wordpress.com/kde-nakupovat/ ale mimobrněnským to až tak moc nepomůže.


    TURBO: já teda nesouhlasím s rovnicí, paleo = ketóza. Dost nepraktické ve většině případů.

    ZUZKAOU: obecně je jasné, že většina ovoce, pokud existovala či byla dostupná, tak měla cukrů buď stejně nebo méně. Jde o to, že určitě nečekali do plné zralosti, těch co je zkonzumovali z dané lokace bylo hodně dříve než dorostly do dnešní podoby, ale zase když se podívám na ty zelené plody v kontejnerech s CO2 a dalšími dobrotami, tak ty asi taky nejsou až tak cukernaté :D Jinak to TEDx video to říká krásně, prakticky cokoliv dnes jíme kdysi nebylo tak jak to známe teď - děsivý příklad jsou ty brukvovité.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: máš jak, z paleobotaniky :) (To je věda, nic paleomódního). Ale protože primární cíle paleobotanických výzkumů jsou změny klimatu, změny vegetace, až pak šíření a vliv člověka, nebude se asi nikdo složením paleojablek zabývat.

    Malým vodítkem by mohlo být složení plodů divokých rostlin (lesní jabloň, třešeň ptačí, borůvka, lesní malina, lesní jahoda...).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: to je ovšem něco, co se nedozvíš, protože prostě nemáš jak.

    Ale ono jaksi ani současné čerstvé ovoce žádná velká sacharidová nálož není. Vyhrává ten banán, který, pravda, v pleistocénu zcela zaručeně neexistoval. Ale pořád jaksi se dá potkat spousta nešlechtěných plodů, které rozhodně kyselé nejsou. V našem prostředí to jsou klasicky bobule, v tropech a subtropech toho bude povícero.

    Jinými slovy -pokud chce člověk argumentovat pro paleo, tak potřebuje sahat do jiných šuplíčků, než je archologie/paleoantropologie. Těch šuplíčků je vcelku dostatek.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: otazka ovsem je, kolik sacharidu tehdejsi ovoce obsahovalo, pocitam ze vyrazne min nez tonase soucasne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: na stravu pravěkých lidí zapomeň ta vypadala naprosto jinak, než současné paleo a případné nízkosacharidové období byly spíš sezónního charakteru, než trvalé. Viz odkaz na sborník na nástěnce.

    Paleolit v paleu je spíš příběh, jak paleodietu šířit, než aby to nějak souviselo s podloženými nálezy. Ostatně drtivou většinu evoluce člověka (v řádu stovek až milionů let) byli předkové člověka v teplém a úrodném prostředí.
    prostředí, takže se spoustou ovoce, škrobnatých hlíz a ořechů a s několika vegetačními cykly během roku. Teprve před desítkami tisíc let začali pronikat i na sever, kde většinou jaksi vládlo subakrtické prostředí dob ledových. A tedy dieta těch, co žili v tundře se částečně podobala tomu, co propaguje současné paleo. Respektive v létě škrobů dostatek, v zimě nejspíše i ta ketoza, když došly zásoby sušeného ovoce a ořechů.



    No a když se to před nějakými 12 -8 000 lety překlopilo do holocenu, tak se naučili pěstovat obilí...

    Ve stručnosti a zjednodušeně třeba tahle slečna

    Debunking the paleo diet: Christina Warinner at TEDxOU - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8



    (to že paleo je jen verze příběhu nemá nic společného s případnými pozitivními efekty paleopřístupu pro běžného obyvatele euroatlantické civilizace, že)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: fruktoza je strašák amerických dietářů, ale i dietologů. Protože v prodávaných potravinách je vysokofruktozový sirup naprosto všude a vzhledem k tomu, že už dorostla generace, která se tím cpe od dětství a ještě normálně vysokým příjmem glukozy a škrobů, tka mají inzulinový systém v háji.

    Pokud někdo ovšem potraviny obohacené kukuřičným sirupem nejí na denní bázi (tedy ne obyvatel USA) a díky obezitě si nevypěstoval metabolický syndrom, tak fruktoza v nějakém normálním množství ničemu neškodí. Ostatně pojídáním celého ovoce ji do sebe zas až tak moc nedostaneš - to spíš nějaký režim založený na ovocných šťávách by mohl teoreticky někde něco.... Ale obecně pokud máš inzulinové hospodářství v pořádku (tj. nejsi obézní a nejsi na americké běžné dietě), tak ovoce není zase takový problém.

    Paleo přístup ovšem je s ovocem to nepřehánět.


    FRONEMA: no ledviny v rámci ketozy fitltrují nějak jinak. Mimo jiné se víc vyplavují ony minerály, kterých pak potřebuješ vyšší příjem. Nutno naznat, že ale úplně kategoricky to tvrdit nebudu, bo v tom ještě mám hokej a poněkud mě zaráží že většina textů propagující ketogení stravu se tomu prostě nevěnuje.
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: je možný, že už v dnešní době informační přebujelosti ;) už prostě nedokážu filtrovat co je blbost a co ne. Já znám paleo z různejch zdrojů po celym internetu jako stravu člověka tisíce let před vznikem zemědělství, kdy jsme se dělili jen na lovce a sběrače - tzn. maso a nějaký bobule, kořínky atd. a tím to haslo. Takže těch sacharidů bylo opravdu pomálu, oproti dnešní době.

    Zkusím si vzpomenout doma a hodit sem odkaz na hodně dobře odborně podanou, ale laicky stravitelnou studii na téma "lidské tělo jako motor", kde jsou popsány oba procesy tvorby energie v lid. těle, je to od jakýhosi doktora ... ale vlastně ono to taky nemusí znamenat, že je to vytesaný do kamene. Ale je to, ač obsáhle, dobře podaný a jeden si z toho udělá docela dobrej obrázek, co (s ohledem na "prototyp" zdravýho, nemocema nezatíženýho těla) dělá dobře a co ne.

    Ad Atkins - paleo, primal, různý varianty "no carb", low carb, eventuelně to, čemu svalovci říkaj "sacharodový vlny" atd. - je to přeci de facto to samý, v základě nejde o nic jinýho než o omezení přísunu sacharidů.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TURBO: myslim ze pletes nekolik veci dohromady, paleo urcite neni o tom jet na ketony, v minulym stoleti asi narazis na atkinse, ten je sice v necem podobnej ale v necem je to jiny.

    s tou zatezi na jatra a ledviny jsem cetla uz v nekolikatem duveryhodnem zdroji ze je to blbost.

    TURBO
    TURBO --- ---
    ALONSY: o svaly ať se bojí, pokud nedodá tělu extrémní množství bílkovin každej den (čimž bude ale dost zatěžovat zase játra a ledviny), tak o svaly prostě v ketoze přicházet bude.

    Ad sladkosti - vždyť to přeci vůbec není o sladkostech, ale obecně o sacharidech. Takže krom sladkostí hlavně vynechat obilný výrobky (pečivo, těstoviny), rýži, brambory, ovoce ... on paleo jídelníček není úplně pro každýho. Těch průměrných 50-75g sacharidů denně jeden sní ani neví jak, ale pokud je zvyklej jíst "všechno", tak to bude za začátku docela rána :)

    Co je podstatný, že to neni dieta, ale měla by to bejt změna stravovacích návyků, na pořád. Jinak každýho, kdo to bere jako "dám si dietku, zkusim třeba paleo" čeká stejnej jo-jo efekt jako po ukončení libovolný jiný "diety". Prostě věčnej kolotoč, člověk se tejrá a dobrý, pak si párkrát povolí a veškerá snaha pryč a o tom to přeci není. Viz Tvoje "to si dám asi příští měsíc, teď sem si povolila a je to znát".

    Ono to paleo zažívá takový hysterický vlny zájmu, dá se na netu dohledat, že už to tady bylo minimálně 2x v průběhu minulýho století, jen se tomu řikalo třeba jinak, ale princip stejnej (potlačit příjem sacharidů a nechat jet tělo na ketony).

    Navíc pokud někdo nemá třeba úplně zdravý játra či má náběh na jednu z forem cukrovky, může si paleem v tomhle ohledu pohoršit. Neni to úplně černobílý a zahrávání si s vlastním metabolismem neni asi dobrý brát na lehkou váhu a vůbec bych se nebál to konzultovat s nějakym specialistou a občas si dojít aspoň na krevní a jaterní obraz. Každý tělo má jiný predispozice a to co jednomu pomáhá může celkem reálně někomu jinýmu uškodit.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KABIS: ano, je. ale rika tam i, ze lidi maji vuci tomu ruznou toleranci, ze mnozstvi ktere jednomu problemy nedelaji, jinemu muzou
    KABIS
    KABIS --- ---
    ALONSY: fitko nemusi znamenat stroje ale treba i zelezo ktere covek nemusi mit zrovna doma a treba chce zvedat tezky vahy


    ALONSY: ja jsem vcera mela brutalni chut na mlecne vyrobky, tak jsem sporadala skoro kilo vysokotucnych... a asi to melo nejaky smysl protoze posledni tyden jsem unavena a furt me poboliva hlava a ted po probuzen ise citim lip nez ten posledni tyden :) (taky je fakt ze vecer jsem si k veceri dala talir vareny brokolice ;) )
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: tady zase narazim na otazku - je i fruktoza z cerstvyho ovoce to, o cem ten canek mluvi? ja mam totiz ovoce opravdu rada:)
    SIVER
    SIVER --- ---
    fitko je zdrave,sam osobne nemam rad stroje;-) spis mi slo o to co si dava nekdo po sportu. banan? chce to cukr do svalu v inzulinovym okne..
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: Jo tak, to jsem jen blbe pochopil :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ale jsem daleko od toho, kecat lidem do takových věcí.
    Taky jsem si na to musela přijít sama :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Tak většina těch supercool strojů za statisíce, které ve fitcích bývají slouží k jedinému - zničit ti co nejvíc klouby :)
    Máme snad vlastní těla, přírodu, domácky vyrobený hrazdy na dveřích a případně kettlbelly, ne?
    Ušetříš jak peněženku, tak nebohé tělo :)
    Slezte z toho leg pressu, Donalde, vidím Vás! | Železná Koule .CZ
    http://www.zeleznakoule.cz/slezte-z-toho-leg-pressu-donalde-vidim-vas/
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: huh? fitko extremne nevhodne pro kohokoliv? huh? huh?!? HUH!?! osobne me to teda fitko nebere, ale tohle proste nechapu jak myslis :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SIVER:
    ALONSY: http://whole9life.com/

    Nevím co z toho znáš, možná vše, ale tak třeba ne :)
    Těch whole30 doporučuji, já to pojedu příští měsíc, protože jsem trochu povolila uzdu (jím šunku a smetanu místo steaku a zeleniny) a je to poznat :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SIVER: Téměř každý kdo jede paleo sportuje, protože to k tomu patří.
    Ale zrovna fitko je extrémně nevhodné, pro kohokoliv:)
    O svaly se neboj a sladkostma (ideálně ani mléčnýma výrobkama) se necpi. Rozhodně ne první měsíc.
    Prostě steak, zelenina a případně ten banán.

    Určitě koukni sem a od toho se můžeš odrazit k dalším odkazům: http://www.marksdailyapple.com/
    SIVER
    SIVER --- ---
    Lidi je tu někdo kdo je sportovec, fitko,nebo něco pdobného a jede paleo? fakt mě to zaujalo a nerad bych ztratil svalovou hmotu a rád bych se i prorýsoval a shodil tuk nějaký... koukám na spousty receptů a některý mi přijdou uplně nemožné aby člověk na tom hubnul od sladkých věcí až po slané až se mi sliny sbíhají.:-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KOCHANSKA_CH: diky, mne se to slovo ketoza desne nelibi kvuli tomu dlouhymu o :) a obecne o tom ctu naprostou vetsinu casu v anglictine, tak jsem na to zvykla...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FRONEMA: Dala jsem ti hlas, jen se kroutím u těch anglických názvů. Proč?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam