• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: doporučuji Vojena Ložka http://www.kosmas.cz/hledani/?query=lo%C5%BEek&submit_search=Hledat
    On se ten člověk masivěn rozšířil až po té době ledové :) Neolitický rolník přišel bránit rozmachu lesa až přibližně po první třetině holocénu.
    "Obecně platí, že doby ledové se vyznačovaly převahou otevřených formacích rázu drsných stepí nebo holí, zatímco teplá období vždy přinesla rozmach lesa...." (Ložek 1973). V té stepi byly trávy a trávy mají škrobnatá semena i ty divoké.

    Každopádně mě při čtení překvapilo, jak velké a rychlé změny klimatu proběhly (7-10 stupňů během desítek let) a příroda i člověk se v pohodě přizpůsobili.

    Co se týká stravy, s pračlověky bych se nesrovnávala - mají zcela jinou stavbu těla (velikost, poměr svalů), jiný průběh života, roku a dne, jinou aktivitu. Prostě jiný druh - to je vidět na tom, jak hrubě nevyhovuje tzv. zdravá evropská strava Inuitům, jihoamerickým Indiánům a sibiřským kmenům. Dále je naše trávení a metabolismus tak moc ovlivněno skladbou mikroorganismů v útrobách, že věřím, že přeměna vyhovujích jídelních zvyklostí může nastat nejen během pár generací, ale i během pár let u jednoho jedince.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TURBO: On ještě existuje někdo, kdo na tu pohádku o zlých vejcích věří? Myslela jse, že to už je vyvrácený i v mainstream médiích.
    TURBO: A to s babičkou a cigaretami doufám nemyslíš vážně .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Prima - já jsem tak nějak přebrala z té Beranové, že se tu ovocné stromy objevili s neolitem (a ještě je možné si to blbě pamatuju). Ale tím líp - pořád to podporuje mé tvrzení, že když pralidi chtěli, tak cukru měli rozhodně víc, jak 50g denně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ovocné stromy jsou na našem území přítomny v dobách meziledových. V ledových se stahují do teplých oblastí, pak lezou zase zpátky. V poslední době meziledové (té naší) veškerý vývoj probíhá za vlivu člověka. A teď si vyber, co je původní a co ne ;)

    Mapku s výskytem Malus sylvestris, o kterých vím, ti pošlu. Můžeš tak za měsíc zajet ochutnávat ;)
    (Jsou malá, pocvrkaná, jádřinec zabírá cca 1/2-3/4 plodu, ale nijak extra kyselé to není. Jsou kyselejší odrůdy šlechtěných jablek.)

    Letos jsme slidili plody muchovníku, otec tvrdil, že to je jedlý, tak jsme to jedli. A sladký to je jak cecek, víc než kterékoli zahradní bobule.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no tak vony třeba divoké jabloně už nejsou moc k dispozici. Zplanělá jabloň je něco trošku jiného...

    Ovocné stromy zrovna tady nejsou původní a nastěhovaly se sem právě až po poslední době ledové a jejich výskyt koreluje právě s oním zemědělstvím. A v zemi původního výskytu (střední východ) se mezi tím klima změnilo na pouštní či polopouštní, takže planých ovocných stromů je tam ještě míň. Dá se leda tipovat. (a furt z toho většinou nevychází hořké a kyselé ovoce, že)

    Takže zbývají třeba ty bobule, které přeci jen stále rostou i třeba v subarktickém podnebí a furt jsou sladký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: máš jak, z paleobotaniky :) (To je věda, nic paleomódního). Ale protože primární cíle paleobotanických výzkumů jsou změny klimatu, změny vegetace, až pak šíření a vliv člověka, nebude se asi nikdo složením paleojablek zabývat.

    Malým vodítkem by mohlo být složení plodů divokých rostlin (lesní jabloň, třešeň ptačí, borůvka, lesní malina, lesní jahoda...).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TURBO: puriny jsou jen jeden ze tri puvodcu dny (lze se docist dokonce i na wiki) a pokud se clovek nekrmi denne telecimy krky, ktere jich v sobe maji docela dost, tak normalni maso ma obsah purinu ve vztahu ke dne zanedbatelny (tabulka: http://www.acumedico.com/purine.htm )
    dalsi dva puvodci dny jsou, necekane, fruktoza a sukroza (je to to samy jak sacharoza? ma to tu molekulu fruktoza-glukoza) a ta na to ma vliv az takovej, ze ikdyby clovek jedl denne veprovy jatra, tak kdyz vysadi cukry, tak mu hladina kys. mocovy klesne
    TURBO
    TURBO --- ---
    NYX: samozřejmě chápu, jaks to myslel, ale stejně mi to nedá ;) - moje babi pobíhala ještě v 80ti po skalce a ošetřovala zahrádku, celej život strávila ve městě a podstatnou část na sídlišti, do 75ti kouřila 1 - 1.5 krabičky denně a byla tu s náma do 92ti. Takže cigarety nebudou tak špatný ;)

    ZUZKAOU: uznávám, že v tomhle případě si dělat vlastní obrázek na základě článků a diskuzí a poslouchat intuici by mohlo být ... knihy omrknu, díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: Většinu cholesterolu který nezbytně potřebuješ pro fungování organismu si stejně vyrobíš samostatně.

    Je korelace mezi tím co jíš a jak se hýbáš a jaké podoby cholesterolu ti pak kolují v krvi. No a vejce zrovna mají velmi vhodný poměr různých mastných kyselin právě pro regulaci chlesterolu tím žádoucím směrem. Jen k tomu člověk musí jíst hodně válkniny a hýbat se.

    Hele být tebou - investuj a nebo si stáhni nějaké příčetné knihy o paleo a netahej informace jen ze článků, či diskuzí. Není to jednoduchá problematika, potřebuje to celkem značný počet stránek na pochopení. A jde to proti obecnému povědomí (právě kvůli tukům), takže jen tak volné usuzování bez důkladné znalosti může celkem nadělat paseku v organismu.

    The Paleo Solution: The Original Human Diet: Robb Wolf, Loren Cordain: 9780982565841: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Paleo-Solution-Original-Human/dp/0982565844/ref=cm_lmf_tit_1
    The Primal Blueprint: Reprogram your genes for effortless weight loss, vibrant health, and boundless energy (Primal Blueprint Series): Mark Sisson: 9780982207703: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Primal-Blueprint-Reprogram-effortless/dp/0982207700/ref=cm_lmf_tit_2
    It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways: Melissa Hartwig, Dallas Hartwig: 9781936608898: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/It-Starts-Food-Discover-Unexpected/dp/1936608898
    NYX
    NYX --- ---
    TURBO: korelace mezi cholesterolem ve strave a v krvi je v podstate nulova - pokud muzes jist 25 vajec denne 15+ let v kuse a nemit problem s cholesterolem, asi nebudou tak spatna :)
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199103283241306

    bilkovin se na (rozumnem) paleu moc neji - kazdopadne ano, tohle je problem a asi nejcastejsi chyba zacatecniku, snazi se jet nizkosacharidovou a zaroven nizkotucnou dietu, coz znamena bud tunu bilkovin nebo hladoveni
    TURBO
    TURBO --- ---
    NYX: to jde :)

    Mě by třeba zajimaly ty vejce z důvodu cholesterolu, je přijatej obecnej úzus, že jedno-dvě vejce týdně je pro zdravýho člověka ok a tady se jí vejce na kila ;) Rovněž třeba maso - taky zdroj bílkovin, ale při častější konzumaci hrozí dna (historicky se vychází z toho, že dna "nemoc králů" byla u bohatých vrstev, co jedli maso poměrně často a pravidelně, oproti chudině). Tohle jsou věci, na který jsem nikde nenarazil - rizika. Ať už čtu o paleu nebo o ketóze, vlastně se všude jen píše, jak je to superzdravý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: to je ovšem něco, co se nedozvíš, protože prostě nemáš jak.

    Ale ono jaksi ani současné čerstvé ovoce žádná velká sacharidová nálož není. Vyhrává ten banán, který, pravda, v pleistocénu zcela zaručeně neexistoval. Ale pořád jaksi se dá potkat spousta nešlechtěných plodů, které rozhodně kyselé nejsou. V našem prostředí to jsou klasicky bobule, v tropech a subtropech toho bude povícero.

    Jinými slovy -pokud chce člověk argumentovat pro paleo, tak potřebuje sahat do jiných šuplíčků, než je archologie/paleoantropologie. Těch šuplíčků je vcelku dostatek.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: otazka ovsem je, kolik sacharidu tehdejsi ovoce obsahovalo, pocitam ze vyrazne min nez tonase soucasne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: na stravu pravěkých lidí zapomeň ta vypadala naprosto jinak, než současné paleo a případné nízkosacharidové období byly spíš sezónního charakteru, než trvalé. Viz odkaz na sborník na nástěnce.

    Paleolit v paleu je spíš příběh, jak paleodietu šířit, než aby to nějak souviselo s podloženými nálezy. Ostatně drtivou většinu evoluce člověka (v řádu stovek až milionů let) byli předkové člověka v teplém a úrodném prostředí.
    prostředí, takže se spoustou ovoce, škrobnatých hlíz a ořechů a s několika vegetačními cykly během roku. Teprve před desítkami tisíc let začali pronikat i na sever, kde většinou jaksi vládlo subakrtické prostředí dob ledových. A tedy dieta těch, co žili v tundře se částečně podobala tomu, co propaguje současné paleo. Respektive v létě škrobů dostatek, v zimě nejspíše i ta ketoza, když došly zásoby sušeného ovoce a ořechů.



    No a když se to před nějakými 12 -8 000 lety překlopilo do holocenu, tak se naučili pěstovat obilí...

    Ve stručnosti a zjednodušeně třeba tahle slečna

    Debunking the paleo diet: Christina Warinner at TEDxOU - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8



    (to že paleo je jen verze příběhu nemá nic společného s případnými pozitivními efekty paleopřístupu pro běžného obyvatele euroatlantické civilizace, že)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: fruktoza je strašák amerických dietářů, ale i dietologů. Protože v prodávaných potravinách je vysokofruktozový sirup naprosto všude a vzhledem k tomu, že už dorostla generace, která se tím cpe od dětství a ještě normálně vysokým příjmem glukozy a škrobů, tka mají inzulinový systém v háji.

    Pokud někdo ovšem potraviny obohacené kukuřičným sirupem nejí na denní bázi (tedy ne obyvatel USA) a díky obezitě si nevypěstoval metabolický syndrom, tak fruktoza v nějakém normálním množství ničemu neškodí. Ostatně pojídáním celého ovoce ji do sebe zas až tak moc nedostaneš - to spíš nějaký režim založený na ovocných šťávách by mohl teoreticky někde něco.... Ale obecně pokud máš inzulinové hospodářství v pořádku (tj. nejsi obézní a nejsi na americké běžné dietě), tak ovoce není zase takový problém.

    Paleo přístup ovšem je s ovocem to nepřehánět.


    FRONEMA: no ledviny v rámci ketozy fitltrují nějak jinak. Mimo jiné se víc vyplavují ony minerály, kterých pak potřebuješ vyšší příjem. Nutno naznat, že ale úplně kategoricky to tvrdit nebudu, bo v tom ještě mám hokej a poněkud mě zaráží že většina textů propagující ketogení stravu se tomu prostě nevěnuje.
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: je možný, že už v dnešní době informační přebujelosti ;) už prostě nedokážu filtrovat co je blbost a co ne. Já znám paleo z různejch zdrojů po celym internetu jako stravu člověka tisíce let před vznikem zemědělství, kdy jsme se dělili jen na lovce a sběrače - tzn. maso a nějaký bobule, kořínky atd. a tím to haslo. Takže těch sacharidů bylo opravdu pomálu, oproti dnešní době.

    Zkusím si vzpomenout doma a hodit sem odkaz na hodně dobře odborně podanou, ale laicky stravitelnou studii na téma "lidské tělo jako motor", kde jsou popsány oba procesy tvorby energie v lid. těle, je to od jakýhosi doktora ... ale vlastně ono to taky nemusí znamenat, že je to vytesaný do kamene. Ale je to, ač obsáhle, dobře podaný a jeden si z toho udělá docela dobrej obrázek, co (s ohledem na "prototyp" zdravýho, nemocema nezatíženýho těla) dělá dobře a co ne.

    Ad Atkins - paleo, primal, různý varianty "no carb", low carb, eventuelně to, čemu svalovci říkaj "sacharodový vlny" atd. - je to přeci de facto to samý, v základě nejde o nic jinýho než o omezení přísunu sacharidů.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TURBO: myslim ze pletes nekolik veci dohromady, paleo urcite neni o tom jet na ketony, v minulym stoleti asi narazis na atkinse, ten je sice v necem podobnej ale v necem je to jiny.

    s tou zatezi na jatra a ledviny jsem cetla uz v nekolikatem duveryhodnem zdroji ze je to blbost.

    TURBO
    TURBO --- ---
    ALONSY: o svaly ať se bojí, pokud nedodá tělu extrémní množství bílkovin každej den (čimž bude ale dost zatěžovat zase játra a ledviny), tak o svaly prostě v ketoze přicházet bude.

    Ad sladkosti - vždyť to přeci vůbec není o sladkostech, ale obecně o sacharidech. Takže krom sladkostí hlavně vynechat obilný výrobky (pečivo, těstoviny), rýži, brambory, ovoce ... on paleo jídelníček není úplně pro každýho. Těch průměrných 50-75g sacharidů denně jeden sní ani neví jak, ale pokud je zvyklej jíst "všechno", tak to bude za začátku docela rána :)

    Co je podstatný, že to neni dieta, ale měla by to bejt změna stravovacích návyků, na pořád. Jinak každýho, kdo to bere jako "dám si dietku, zkusim třeba paleo" čeká stejnej jo-jo efekt jako po ukončení libovolný jiný "diety". Prostě věčnej kolotoč, člověk se tejrá a dobrý, pak si párkrát povolí a veškerá snaha pryč a o tom to přeci není. Viz Tvoje "to si dám asi příští měsíc, teď sem si povolila a je to znát".

    Ono to paleo zažívá takový hysterický vlny zájmu, dá se na netu dohledat, že už to tady bylo minimálně 2x v průběhu minulýho století, jen se tomu řikalo třeba jinak, ale princip stejnej (potlačit příjem sacharidů a nechat jet tělo na ketony).

    Navíc pokud někdo nemá třeba úplně zdravý játra či má náběh na jednu z forem cukrovky, může si paleem v tomhle ohledu pohoršit. Neni to úplně černobílý a zahrávání si s vlastním metabolismem neni asi dobrý brát na lehkou váhu a vůbec bych se nebál to konzultovat s nějakym specialistou a občas si dojít aspoň na krevní a jaterní obraz. Každý tělo má jiný predispozice a to co jednomu pomáhá může celkem reálně někomu jinýmu uškodit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam