• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak v případě, že si člověk těmi bakteriemi chce léčit nějakou nerovnováhu, tak pochopitelně víc (ideálně ke každému jídlu porci). U kefíru se jako léčivá porce počítá litr denně.

    A čím rozmanitější druhy, tím líp (mléko, zelenina, luštěniny (ehm...) maso).

    A počítá se i pocitvý uherák - či jiné fermentované slámy - lovečák, poličan, herkules a tak.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: kul, to me tesi :) a ano, necekala bych nic jineho ;) musim si udelat cas, poradne si projit zkvaseno a zacit si kvasit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: Pořád! (co bys taky čekal, že já můžu napsat :-) )

    Dobře - hodí se alespoň porce denně (tj tak 150-200g) a zakysané mléčné výrobky se počítají, ideálně z nějakých multikultur jako je kefír a nebo žinčice. Ale jogurt taky dobrej.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SIVER: tuku 8g ses asi upsal, zejo? :)

    ZUZKAOU: jak casto se doporucuje neco kysaneho? pocitaji se i mlecne vyrobky? (jogurty, syry, zakysana smetana..?)
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: dekuju :) jinak neprehanim, jsem tak na 100-200g ovoce denne (nekdy jahody, nekdy mango, nekdy banan... ale prakticky max 1-2ks)
    SIVER
    SIVER --- ---
    ZUZKAOU: syrovátka :-) a bílkovin bylo 100g cukru 58 a tuku 8g

    a bez doplnku se neobejdu když posiluju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIVER: na paleo málo tuku a pokud nejsi hubený a prťavý a nebo toho vepřového a proteinu na svačinu nebyla fakt hromada, tak bych si tipla, že ani bílkovin tam nebude přebytek. A teda na proteinové prášky a vůbec jídlo v prášku či přesném geometrickém tvaru jako je třeba tyčinka, kterou si nevyrobíš sám doma se prajedlíci dívají ne moc přátelsky. A jestli byl navíc ten protein sojovej a ne třeba alespoň syrovátkovej, tak to raději zatluč :-)


    The Importance Of Fat | Paleo Diet Lifestyle
    http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-and-protein


    a chybí ti tam něco kysaného
    TURBO
    TURBO --- ---
    ALONSY: zlá vejce nikoliv, vejce mám rád vpodstatě v jakékoliv podobě, ale že bych jich jedl 15 denně, to ne.

    S tou mojí babičkou a cigaretama to myslim naprosto smrtelně vážně, o svojí zesnulé babičce bych si nedovolil takhle žertovat nebo si vymýšlet, jen abych ji činil zajímavou i post mortem. Jak jsem to napsal tak to je. Babička přestala kouřit až když začala mít problémy s oběhovým systémem a doktor jí to doporučil (kouřila od cca 25ti let celý život).

    Mainstream média nečtu a televizi nemám téměř 20 let (co bych tam taky hledal za štěstí) a přiznám se, že jsem nijak aktivně nepátral po aktualizovaný informaci, kolik vajec můžu denně sníst ;) Zkusím to napravit :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    zatim sem v tom totalni novacek a nevim jestli je to tak spravne treba jak sem jedl dneska..

    snidane:lesni ovoce miska se strouhaným kokosem

    oběd:ředkvičky orestované s věpřovým masem

    svačina:protein a jablko

    hodně vody

    večeř: 10kd choriza salámu a banán se strouhýn kokosem...

    ale sem z toho nějakej nafouklej :-D

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: doporučuji Vojena Ložka http://www.kosmas.cz/hledani/?query=lo%C5%BEek&submit_search=Hledat
    On se ten člověk masivěn rozšířil až po té době ledové :) Neolitický rolník přišel bránit rozmachu lesa až přibližně po první třetině holocénu.
    "Obecně platí, že doby ledové se vyznačovaly převahou otevřených formacích rázu drsných stepí nebo holí, zatímco teplá období vždy přinesla rozmach lesa...." (Ložek 1973). V té stepi byly trávy a trávy mají škrobnatá semena i ty divoké.

    Každopádně mě při čtení překvapilo, jak velké a rychlé změny klimatu proběhly (7-10 stupňů během desítek let) a příroda i člověk se v pohodě přizpůsobili.

    Co se týká stravy, s pračlověky bych se nesrovnávala - mají zcela jinou stavbu těla (velikost, poměr svalů), jiný průběh života, roku a dne, jinou aktivitu. Prostě jiný druh - to je vidět na tom, jak hrubě nevyhovuje tzv. zdravá evropská strava Inuitům, jihoamerickým Indiánům a sibiřským kmenům. Dále je naše trávení a metabolismus tak moc ovlivněno skladbou mikroorganismů v útrobách, že věřím, že přeměna vyhovujích jídelních zvyklostí může nastat nejen během pár generací, ale i během pár let u jednoho jedince.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TURBO: On ještě existuje někdo, kdo na tu pohádku o zlých vejcích věří? Myslela jse, že to už je vyvrácený i v mainstream médiích.
    TURBO: A to s babičkou a cigaretami doufám nemyslíš vážně .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Prima - já jsem tak nějak přebrala z té Beranové, že se tu ovocné stromy objevili s neolitem (a ještě je možné si to blbě pamatuju). Ale tím líp - pořád to podporuje mé tvrzení, že když pralidi chtěli, tak cukru měli rozhodně víc, jak 50g denně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ovocné stromy jsou na našem území přítomny v dobách meziledových. V ledových se stahují do teplých oblastí, pak lezou zase zpátky. V poslední době meziledové (té naší) veškerý vývoj probíhá za vlivu člověka. A teď si vyber, co je původní a co ne ;)

    Mapku s výskytem Malus sylvestris, o kterých vím, ti pošlu. Můžeš tak za měsíc zajet ochutnávat ;)
    (Jsou malá, pocvrkaná, jádřinec zabírá cca 1/2-3/4 plodu, ale nijak extra kyselé to není. Jsou kyselejší odrůdy šlechtěných jablek.)

    Letos jsme slidili plody muchovníku, otec tvrdil, že to je jedlý, tak jsme to jedli. A sladký to je jak cecek, víc než kterékoli zahradní bobule.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no tak vony třeba divoké jabloně už nejsou moc k dispozici. Zplanělá jabloň je něco trošku jiného...

    Ovocné stromy zrovna tady nejsou původní a nastěhovaly se sem právě až po poslední době ledové a jejich výskyt koreluje právě s oním zemědělstvím. A v zemi původního výskytu (střední východ) se mezi tím klima změnilo na pouštní či polopouštní, takže planých ovocných stromů je tam ještě míň. Dá se leda tipovat. (a furt z toho většinou nevychází hořké a kyselé ovoce, že)

    Takže zbývají třeba ty bobule, které přeci jen stále rostou i třeba v subarktickém podnebí a furt jsou sladký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: máš jak, z paleobotaniky :) (To je věda, nic paleomódního). Ale protože primární cíle paleobotanických výzkumů jsou změny klimatu, změny vegetace, až pak šíření a vliv člověka, nebude se asi nikdo složením paleojablek zabývat.

    Malým vodítkem by mohlo být složení plodů divokých rostlin (lesní jabloň, třešeň ptačí, borůvka, lesní malina, lesní jahoda...).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TURBO: puriny jsou jen jeden ze tri puvodcu dny (lze se docist dokonce i na wiki) a pokud se clovek nekrmi denne telecimy krky, ktere jich v sobe maji docela dost, tak normalni maso ma obsah purinu ve vztahu ke dne zanedbatelny (tabulka: http://www.acumedico.com/purine.htm )
    dalsi dva puvodci dny jsou, necekane, fruktoza a sukroza (je to to samy jak sacharoza? ma to tu molekulu fruktoza-glukoza) a ta na to ma vliv az takovej, ze ikdyby clovek jedl denne veprovy jatra, tak kdyz vysadi cukry, tak mu hladina kys. mocovy klesne
    TURBO
    TURBO --- ---
    NYX: samozřejmě chápu, jaks to myslel, ale stejně mi to nedá ;) - moje babi pobíhala ještě v 80ti po skalce a ošetřovala zahrádku, celej život strávila ve městě a podstatnou část na sídlišti, do 75ti kouřila 1 - 1.5 krabičky denně a byla tu s náma do 92ti. Takže cigarety nebudou tak špatný ;)

    ZUZKAOU: uznávám, že v tomhle případě si dělat vlastní obrázek na základě článků a diskuzí a poslouchat intuici by mohlo být ... knihy omrknu, díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: Většinu cholesterolu který nezbytně potřebuješ pro fungování organismu si stejně vyrobíš samostatně.

    Je korelace mezi tím co jíš a jak se hýbáš a jaké podoby cholesterolu ti pak kolují v krvi. No a vejce zrovna mají velmi vhodný poměr různých mastných kyselin právě pro regulaci chlesterolu tím žádoucím směrem. Jen k tomu člověk musí jíst hodně válkniny a hýbat se.

    Hele být tebou - investuj a nebo si stáhni nějaké příčetné knihy o paleo a netahej informace jen ze článků, či diskuzí. Není to jednoduchá problematika, potřebuje to celkem značný počet stránek na pochopení. A jde to proti obecnému povědomí (právě kvůli tukům), takže jen tak volné usuzování bez důkladné znalosti může celkem nadělat paseku v organismu.

    The Paleo Solution: The Original Human Diet: Robb Wolf, Loren Cordain: 9780982565841: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Paleo-Solution-Original-Human/dp/0982565844/ref=cm_lmf_tit_1
    The Primal Blueprint: Reprogram your genes for effortless weight loss, vibrant health, and boundless energy (Primal Blueprint Series): Mark Sisson: 9780982207703: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Primal-Blueprint-Reprogram-effortless/dp/0982207700/ref=cm_lmf_tit_2
    It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways: Melissa Hartwig, Dallas Hartwig: 9781936608898: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/It-Starts-Food-Discover-Unexpected/dp/1936608898
    NYX
    NYX --- ---
    TURBO: korelace mezi cholesterolem ve strave a v krvi je v podstate nulova - pokud muzes jist 25 vajec denne 15+ let v kuse a nemit problem s cholesterolem, asi nebudou tak spatna :)
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199103283241306

    bilkovin se na (rozumnem) paleu moc neji - kazdopadne ano, tohle je problem a asi nejcastejsi chyba zacatecniku, snazi se jet nizkosacharidovou a zaroven nizkotucnou dietu, coz znamena bud tunu bilkovin nebo hladoveni
    TURBO
    TURBO --- ---
    NYX: to jde :)

    Mě by třeba zajimaly ty vejce z důvodu cholesterolu, je přijatej obecnej úzus, že jedno-dvě vejce týdně je pro zdravýho člověka ok a tady se jí vejce na kila ;) Rovněž třeba maso - taky zdroj bílkovin, ale při častější konzumaci hrozí dna (historicky se vychází z toho, že dna "nemoc králů" byla u bohatých vrstev, co jedli maso poměrně často a pravidelně, oproti chudině). Tohle jsou věci, na který jsem nikde nenarazil - rizika. Ať už čtu o paleu nebo o ketóze, vlastně se všude jen píše, jak je to superzdravý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam