• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Na omega 3 se dá docela dobře použít rybí olej v kapslích. Prostě spolkneš středně velkou tabletu naprosto bez příchuti.
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    FRONEMA: ten link vede na Dobu jedovou 1+2
    dobry cteni, ale podle me ten druhej dil prinasi novy informace spis jen pro tehotny
    FITH
    FITH --- ---
    FITH
    FITH --- ---
    Pravda, s paleem to nemá příliš společného, nicméně pro všechny příznivce zdravého žití doporučuji k prostudování :o) http://www.sevt.cz/...7905/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=produktova-kampan-test-vyh
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: tak potom nějaké dražší omega-3 doplňky. Ale ty efektivní na poměr cena/obsah jsou stejně rybí tuk bez kapslí, protože dávka je lžička denně.

    Šrucha, ořechy i listová zelenina jsou převážně ALA, nikoliv EPA/DHA.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: Olej velmi rychle žlukne, ale ne tak přímo lněný semínko - večer namočit, ráno rozmixovat. Kromě oleje pak jaksi má člověk, i rozpustnou vlákninu (to je ten sliz), co chutná střevní mikrofloře, nějaké ty antioxidanty, trochu draslíku, železa, hořčíku a zinku.

    Nenamočené = fytová nerozmixované = je moc malé na to, aby ho trávicí trakt pomlel, takže projde nezměněno.

    Nejíst víc jak lžíci denně - je projímavé.
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    ZUZKAOU: protoze z chuti cehokoliv z more doslova zvracim a nedam to ani se sebezaprenim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: proč jsou ryby pasé?

    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    NYX: dobre a cim bys teda vylepsil ten pomer, kdyz jsou ryby pase? mi prijde, ze uz tech moznosti moc neni
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jen dodam drobny tip - cronometer sice neumi zobrazovat nejake pomery, ale u n3/6 se to da ocurat tak, ze clovek nastavi minimum na nejakou rutinne nedosahovanou hodnotu ve spravnem pomeru - treba pokud chce pomer 1:5 nebo lepsi, muze nastavit 2g pro n-3 a 10g pro n-6 a pak staci koukat jestli je delsi horni (ma lepsi nez zadany pomer) nebo dolni sloupecek

    ANA_CO_MA_DOST: ja nejsem moc priznivcem lneneho oleje a ALA obecne...samotna ALA neni zadny zazrak a konverze na ty uzitecnejsi DHA/EPA je strasne neefektivni (jednotky procent u muzu, o neco malo lepsi u zen/veg*nu) - ale kdyz uz, nech si udelat cerstvy a drz ho v lednicce, strasne rychle oxiduje
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    ZUZKAOU: ryby bohuzel nepozru, ale co jsem koukal tak nahradim mandle a liskace vlasskejma orechama a zkusim pridat lnenej olej (drceny lneny seminka jsou hnusny:) to by melo ten pomer dost vylepsit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a tresčí játra ve vlastní šťávě a sníst i s olejem - ideálně je přimíchat do nějakého salátu s něčím kyselým - a máš zálivku hotovou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Na nasycené tuky si tam nastav nějakou hranici, která odpovídá paleo - zrovna toho si nevšímej, protože jaksi paleo je postavené na nasycených tucích a hodnoty automatické cronometru odpovídají doporučením FDA, nebo něčeho takového. NAstavit podle svého tam jde naprosto všechno.

    Sodíku si taky nevšímej, pokud nemáš vysoký tlak/ledvinové problémy, jen dodržuj nějaký rozumný pitný režim.

    Omega 3 a 6 ovšem není pěkný poměr Chce to 4-6:1

    ale jinak chceš mastné mořské ryby a popřípadě mořské plody (třeba i sardinky ve vlastní šťávě, pokud si pohlídáš odkud byly uloveny - je to na krabičce - nechceš baltské moře), popřípadě rybí tuk coby doplněk. Tak jedou za dva týdny tresčí játra. Namočené a a čerstvě rozemleté lněné semínko, namočené vlašáky, listovou zeleninu a ideálně najít zroj šruchy zelené (patrně ti roste někde velmi blízko a do salátu je fakt dobrá )

    Ratios of Omega 3 to Omega 6 in different foods - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ratios_of_Omega_3_to_Omega_6_in_different_foods
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    tak ted jsem si zadal dnesni jidelnicek do toho cronometru a vychazej mi tam dost sileny cisla jako
    490% saturated fat (mam k obedu bucek:) a svacim strouhanej kokos ve velkym)
    212% sodium (vsechno z potravin zadna sul navic)
    omega6 k omega 3 12:1 to mi prijde jako dost strasny
    co jite, aby byl ten pomer priznivejsi?



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: http://paleodietlifestyle.com/question-of-macronutrient-ratios/


    ( pokud jsi cvičící chlap, tak bych se držela klasických doporučení okolo 1,5 -1.7 g bíkovin na kg váhy. Klasičtí kulturisti jedí často mnohem víc, ale jednak k tomu ještě mají hafo doplňků, aby se to vůbec vstřebalo a poněku kašlou na svoje ledivny. A ještě k tomu mají často nízkotučný režim, což paleo, celkem oprávněně, považuje za zlo)
    SVATY
    SVATY --- ---
    ZUZKAOU: Do teď jsem se řídil vlastním rozumem (půl roku), ale jde mi o to abych získal představu kolik vlastně mám mít přijem bílkovin a tuků (do teď jsem to nikdy nepočítal), vzhledem k tomu že mi jde o hubnutí, ale zároveň i nabírání svalový hmoty (žádnej extrém, posilka s vlastní váhou + Kettlbell). Myslím si že jím míň než bych mohl (měl) a zároveň potřebuji trochu rozšířit obzory v jídlech, který jím, začíná to být dost monotonní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V češtině knihy nejsou. A weby jsou spíš v začátcích, než aby se někde našlo skutečně souhrnné informace. Nejobsáhlejší je slovenské paleo center - ale to je plné bludů, autor má v fyziologii člověka značné mezery, takže bych se tomu snažila spíše vyhnout.


    Takové klíčové jsou tyhle knihy


    The Paleo Solution: The Original Human Diet: Robb Wolf, Loren Cordain: 9780982565841: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Paleo-Solution-Original-Human/dp/0982565844/ref=cm_lmf_tit_1
    The Primal Blueprint: Reprogram your genes for effortless weight loss, vibrant health, and boundless energy (Primal Blueprint Series): Mark Sisson: 9780982207703: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Primal-Blueprint-Reprogram-effortless/dp/0982207700/ref=cm_lmf_tit_2
    It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways: Melissa Hartwig, Dallas Hartwig: 9781936608898: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/It-Starts-Food-Discover-Unexpected/dp/1936608898

    a na ně navázané weby

    Paleo solution http://robbwolf.com/blog/
    Primal Blueprint http://www.marksdailyapple.com/
    It starts with food http://whole9life.com/ (to se snad připravuje k vydání v ČJ http://www.melvil.cz/edicni-plan )
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: LDL je transportni bilkovina, vyuziva se pro prenaseni ruznych latek krevnim recistem, napriklad cholesterolu.... neni to marker, je to prave puvodce te zloby, protoze ma vysokou hustotu, "neplave" a uchytava se na stenach cev
    cholesterol si vytvari mj. telo samo, toho se neda jen tak lehce prepapat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: zkus se zorientovat v http://cronometer.com/ - měří tam kromě klasických makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy, které rozděluje na cukr, škrob a vlánkinu) i základní vitamíny, minerály, druhy mastných kyselin a aminokyselin.

    Jinak pokud jedeš normální paleo - tedy bez ketozy, tak si myslím, že to počítání není nezbytné - v případě že nejíš to co nemáš - tedy moc sladkostí a víc ořechů, než hrst denně, obiloviny a luštěniny, tak se nutně budeš držet v doporučované hladině příjmu sacharidů -tedy do 150 g denně.

    Nutno naznat že jeden z principů paleo je jíst přirozeně - ne podle tabulek. Ale je fakt, že pokud se chce člověk naučit kolik je vlastně potřebná porce bílkoviny a hlavně tuku, tak se z počátku trocha počítání hodí.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: LDL je imho len marker, problem je ked LDL zacne oxidovat. Konkretne zlozenie vycpavky pozostava z vela sucasti, je tam hlavne vela PUFA.

    Kazdopadne kriticka je skor stabilita plaku. Aj narody ktore ziju mega paleo hunter gatherer stylom maju aorticky plak, akurat o nieco menej a je stabilnejsi, takze maju minimum infarktov. Je mozne, ze prave omega 6 maju na svedomi slabsiu stabilitu

    Dietary polyunsaturated fatty acids and composition o... [Lancet. 1994] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7934543
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam