• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: http://paleodietlifestyle.com/question-of-macronutrient-ratios/


    ( pokud jsi cvičící chlap, tak bych se držela klasických doporučení okolo 1,5 -1.7 g bíkovin na kg váhy. Klasičtí kulturisti jedí často mnohem víc, ale jednak k tomu ještě mají hafo doplňků, aby se to vůbec vstřebalo a poněku kašlou na svoje ledivny. A ještě k tomu mají často nízkotučný režim, což paleo, celkem oprávněně, považuje za zlo)
    SVATY
    SVATY --- ---
    ZUZKAOU: Do teď jsem se řídil vlastním rozumem (půl roku), ale jde mi o to abych získal představu kolik vlastně mám mít přijem bílkovin a tuků (do teď jsem to nikdy nepočítal), vzhledem k tomu že mi jde o hubnutí, ale zároveň i nabírání svalový hmoty (žádnej extrém, posilka s vlastní váhou + Kettlbell). Myslím si že jím míň než bych mohl (měl) a zároveň potřebuji trochu rozšířit obzory v jídlech, který jím, začíná to být dost monotonní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V češtině knihy nejsou. A weby jsou spíš v začátcích, než aby se někde našlo skutečně souhrnné informace. Nejobsáhlejší je slovenské paleo center - ale to je plné bludů, autor má v fyziologii člověka značné mezery, takže bych se tomu snažila spíše vyhnout.


    Takové klíčové jsou tyhle knihy


    The Paleo Solution: The Original Human Diet: Robb Wolf, Loren Cordain: 9780982565841: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Paleo-Solution-Original-Human/dp/0982565844/ref=cm_lmf_tit_1
    The Primal Blueprint: Reprogram your genes for effortless weight loss, vibrant health, and boundless energy (Primal Blueprint Series): Mark Sisson: 9780982207703: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/The-Primal-Blueprint-Reprogram-effortless/dp/0982207700/ref=cm_lmf_tit_2
    It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways: Melissa Hartwig, Dallas Hartwig: 9781936608898: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/It-Starts-Food-Discover-Unexpected/dp/1936608898

    a na ně navázané weby

    Paleo solution http://robbwolf.com/blog/
    Primal Blueprint http://www.marksdailyapple.com/
    It starts with food http://whole9life.com/ (to se snad připravuje k vydání v ČJ http://www.melvil.cz/edicni-plan )
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: LDL je transportni bilkovina, vyuziva se pro prenaseni ruznych latek krevnim recistem, napriklad cholesterolu.... neni to marker, je to prave puvodce te zloby, protoze ma vysokou hustotu, "neplave" a uchytava se na stenach cev
    cholesterol si vytvari mj. telo samo, toho se neda jen tak lehce prepapat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: zkus se zorientovat v http://cronometer.com/ - měří tam kromě klasických makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy, které rozděluje na cukr, škrob a vlánkinu) i základní vitamíny, minerály, druhy mastných kyselin a aminokyselin.

    Jinak pokud jedeš normální paleo - tedy bez ketozy, tak si myslím, že to počítání není nezbytné - v případě že nejíš to co nemáš - tedy moc sladkostí a víc ořechů, než hrst denně, obiloviny a luštěniny, tak se nutně budeš držet v doporučované hladině příjmu sacharidů -tedy do 150 g denně.

    Nutno naznat že jeden z principů paleo je jíst přirozeně - ne podle tabulek. Ale je fakt, že pokud se chce člověk naučit kolik je vlastně potřebná porce bílkoviny a hlavně tuku, tak se z počátku trocha počítání hodí.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: LDL je imho len marker, problem je ked LDL zacne oxidovat. Konkretne zlozenie vycpavky pozostava z vela sucasti, je tam hlavne vela PUFA.

    Kazdopadne kriticka je skor stabilita plaku. Aj narody ktore ziju mega paleo hunter gatherer stylom maju aorticky plak, akurat o nieco menej a je stabilnejsi, takze maju minimum infarktov. Je mozne, ze prave omega 6 maju na svedomi slabsiu stabilitu

    Dietary polyunsaturated fatty acids and composition o... [Lancet. 1994] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7934543
    SVATY
    SVATY --- ---
    Zdravím, je tomu asi půl roku co jsem se sebou začal něco dělat protože jsem potřeboval/chtěl zhubnout což se mi docela uspěšně daří a samozřejmě kromě sportu jsem se začal dost zajímat i o jídlo, přes bojová umění a cvičení s kettlebell jsem se dostal k paleu, chtěl bych si celý týden zapisovat a vážit co jím i s hodnotami bílkovin, sacharidu, tuků a vlákniny + asi i Kcal když už v tom budu. Každopádně byl bych rád kdyby se mi na to potom někdo mrkl a trochu mi poradil co přidat co ubrat atd, ale zatím bych chtěl poradit nějákou dobrou snadno stravitelnou a pochopitelnou knížku pro začátečníka. Dík
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja mel za to ze cevy ucpava low density lipoprotein (LDL, konkretne typ B) a ne cholesterol
    NYX
    NYX --- ---
    CORNELA: nejak ignorujes moznost, ze by treba cholesterol v tele ovlivnovalo i neco jineho nez cholesterol ve strave. a jestli ono to tak treba nahodou nebude...
    NYX
    NYX --- ---
    CORNELA: praveze neni, vetsina lidi zvyseni cholesterolu ve strave kompenzuje snizenim absorbpce a syntezy.

    viz treba http://img2.timg.co.il/forums/1_153086432.pdf
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    VIKY_K: já tomu říkám kotlíky, ale ta dušenina má sakra něco do sebe :-)

    SIVER: po cvičení na energii fakt ten banán je asi nejlepší volba, doporučuje 10 z 9ti crossfiťáků ;) někteří k tomu naplácnou kakao a kokosový olej...
    jinak co se týče nakupního lístku i více do specifik tak imo tohle: http://zakladnizdravi.cz/nakupni-listek jinak to můžeme probrat osobně, já si například oproti Fronemě myslím, že pokud to blbě začneš dělat od startu, tak to bude problém si odvykat. Podle mě na to jdeš dobře, že se zajímáš, ale většina otázek má i v češtině i angličtině snadno dohledatelnou odpověď. A jinak na středu chystám článek, pak sem hodím post ohledně infa pro úplné začátečníky. Jinak odkazy na obchody jsou u mě na blogu http://mmetla.wordpress.com/kde-nakupovat/ ale mimobrněnským to až tak moc nepomůže.


    TURBO: já teda nesouhlasím s rovnicí, paleo = ketóza. Dost nepraktické ve většině případů.

    ZUZKAOU: obecně je jasné, že většina ovoce, pokud existovala či byla dostupná, tak měla cukrů buď stejně nebo méně. Jde o to, že určitě nečekali do plné zralosti, těch co je zkonzumovali z dané lokace bylo hodně dříve než dorostly do dnešní podoby, ale zase když se podívám na ty zelené plody v kontejnerech s CO2 a dalšími dobrotami, tak ty asi taky nejsou až tak cukernaté :D Jinak to TEDx video to říká krásně, prakticky cokoliv dnes jíme kdysi nebylo tak jak to známe teď - děsivý příklad jsou ty brukvovité.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    TURBO: Někdy zkus 12hodinový hovězí vývar, to je pak jiná liga než 3-4 hodiny (ty jsou tak akorát na silný kuřecí). :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda u toho vývaru z kostí to předpečení (klidně i hodinu) vede k tomu, že se zkrátí doba varu, protože už jsou jaksi vazby teplem nahlodané a budou se lépe uvolňovat do toho vývaru.

    Stejně tak se vývar dá velmi dobře vařit ze zbylých kostí z pečeného masa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: orestováním a nebo opečením maso nezatáhneš a nebude se z něj vylučovat méně šťávy. Ale tím že ti vzniknou karamelizované plochy (karamelizace pomocí maillardovy reakce) jsou výrazně aromatičtější. Určitě se tím neprodlužuje doba, po kterou se maso zahřívá na potřebou teplotu - tedy i v centru se maso změní ze syrového na uvařené. SPíš naopak, protože kontaktem s vysokou teplotou se jaksi povrch prohřeje rychleji, než kdyby se jen vařil/dusi/pekl horkým vzduchem. Ale ta doba bude zanedbatelná.

    Podrobná bio-chemo-fyzika třeba zde http://www.amazon.com/Molecular-Gastronomy-Exploring-Traditions-Perspectives/dp/023113312X
    TURBO
    TURBO --- ---
    VIKY_K: ok, víc cest ke stejnýmu cíli, možná žiju v omylu, že to zatažený maso budu muset vařit (ne)poměrně dýl, než když ho prostě zatahovat nebudu a chuť a barvu si udělám radši restováním kostí a eventuálně zeleniny (viz můj předchozí příspěvek). Mě na můj silnej a dobrej "táhnoucí" vývar, kterej je vlastně koncentrát, co rozpustí nebo minimálně ohne i nerez lžíci ;) stačej v průměru 3-4 hodiny (v normálním hrnci, papiňák coby nástroj pro rychlý vaření pro mě osobně v tomhle případě popírá podstatu dobrýho vývaru, kteroužto je pomalý vaření).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    TURBO: Maso a zelenina na vývary se samozřejmě v troubě zhnednout nechávat může a také nechává. Cílem je zvýraznění chuti, všechny výpečky a přípečky se posléze odvaří a nalijí do hrnce s vývarem a samotné maso se stejně posléze vaří tak dlouho, že se z něj vyvaří naprosto vše bez ohledu na jakékoli počáteční zatažení pár milimetrů horní vrstvy. Dobře vyvařené maso a zelenina z vývaru jsou na vyhození, neb nechutnají nijak a všechnu chuť odevzdaly vývaru. Nicméně tato debata patří spíš do [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] , kde byly vývary probírány do hloubky a důkladně. Doporučuju dohledat vývarovou debatu (klíčové jsou posty od Machalika, Zuzkyou a několik dalších lidí), kde se dozvíš nejen kuchařské know-how, ale i tu vědu za ním.
    Stejně tak by v tom klubu (a ve spřátelených) mohla Fronéma snadno a bez obav hledat inspiraci pro paleo vaření - vývary, úpravy masa, úpravy zeleniny..
    NYX
    NYX --- ---
    CORNELA: ja mluvim skutecne o cholesterolu ve strave, ty o tucich
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: k tomu tvýmu "broth" (proč nenapíšeš normálně česky "vývar" když jinak umíš česky moc krásně, to jsem fakt nepochopil, ale to je OT):

    "For beef and lamb broth, the meat is browned in a hot oven to form compounds that give flavor and color"
    ...
    "The water should be cold, because slow heating helps bring out flavors."


    Maso na vývar se dává samozřejmě vždycky do studený vody a o nějakym nechávání zhnědnutí v troubě nemůže být řeč. Proč? Protože "vývar" je to od slova "vyvařit", tzn. všechny suroviny do něj vložený a ty dobroty z nich se maj vyvařit do vody (v tom je vychytávka vývaru, že v něm máš všechny dobroty z těch pevnejch surovin a tudíž se žaludek ani střevo nemusej zabejvat nějakym trávením, protože jim tu sílu dodáš v podobě snadno zpracovatelný tekutiny).
    Pokud dáš maso do horký nebo vroucí vody, tak se to maso okamžitě zatáhne do sebe (stejnej efekt má ono zmíněný "zhnědnutí ve vyhřátý troubě") a při vaření nepustí do vývaru nic (samo maso ale bude naopak chutnat skvěle, protože všechny dobroty zůstanou v něm). Když už, tak se pro zvýraznění chuti a získání barvy restujou na trošce oleje a másla ty nasekaný kosti (olej aby se máslo tak rychle nepřipálilo).

    CORNELA: jak Tě tak čtu, tak můj loňskej tříměsíční paleo experiment mohl dopadnout asi docela zle ... a to jsem si myslel, že mám fakt nastudováno. Asi jsem měl štěstí, že jsem si dal třeba jednou za 2-3 tejdny 1-2 pivka, což mě na chvilku vyhodilo z ketózy ... ale jinak byly jediný sacharidy v zelenině :( Nafackoval bych si. Pravda teda je, že ketony v moči jsem vždycky musel málem na pH papírku "lovit lupou" (každej den jsem poctivě čůral na papírek ;)). Ale vyloženě zle mi nikdy nebylo, jenom slabo, psychicky po cca třech týdnech hrozně dobře (asi zmaštěnej mozek ketonama :)) a pil jsem fakt hodně vody (na váhu 100kg jsem pil minimálně 3 litry denně) a snažil se doplňovat stravu minerálama a vitamínama v pilulích, tak možná proto jsem neskončil v nemocnici.

    K tý dně - já sem si právě k masům vždycky místo přílohy dělal restovanou čerstvou zeleninu, abych to neměl jako ten socialistickej řízek ve stylu "chleba mezi dva chleby" :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    KABIS: 80:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam