• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Věř a víra tvá tě uzdraví.
    Právě jsem se vrátila z imunologie v Motole, kam chodím už roky s astmatem a alergiemi (a teď cca rok neberu léky a snažím se o paleo). Všechny krevní testy (bylo jich opravdu hooodně) naprosto v normě, několik měřítek dokonce lepších než dřív v době léčby kortikoidy, "dobrý" HDL cholesterol dokonce mírně zvýšený (miluju vajíčka!), což je moc dobře. Odcházet z kontroly a nemuset se objednávat na příště ani si nenést recept do lékárny je pro mě naprostý triumf, který vynesla moje snaha o úpravu stravy a životního stylu celkově, přestože to nedodržuju nějak fanaticky. Jupí!
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    Seth's Blog » Blog Archive » The Irrelevance of Grass-Fed Beef (Ancestral Health Symposium 2013)
    http://blog.sethroberts.net/...01/the-irrelevance-of-grass-fed-beef-ancestral-health-symposium-2013/
    ELISCHA
    ELISCHA --- ---
    NYX:
    AOTEAROA: Dík za tip, už jsem ji stáhla, tak uvidime, co se dozvíme :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SVATY:
    NYX:
    vzhledem k tomu že tu druhou knihu prý napsal pro zestručnění a možnost masovějšího čtení, doporučila bych spíš tu. četla jsem ji a i když by někdo mohl říct že to píše trošku přehnaně všechno, najde se tam neskutečné množství zajímavých informací (například pojednání o genetických dispozicích ukládání tuku). "calories in ≠ calories out" je spolu s adaptací na určitou hladinu výdeje energie nejzábavnější, protože vyvrací klasický naprosto nesmyslný mýtus o přijaté a vydané energii.
    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: prvni pulka je skvela, shrnuje jak se z nasycenych tuku stal bubak. druha pulka je nesmyslna demonizace inzulinu jako puvodce vseho zla.

    ale za precteni to stoji uz minimalne protoze se na tu knihu neustale nekdo odkazuje. pak napsal strucnejsi http://www.amazon.com/Why-We-Get-Fat-About/dp/0307474259/ - ale tu jsem necetl, tak neporovnam.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SVATY: slysela jsem to spoustu ruznejch lidi doporucovat, ale sama jsem necetla
    SVATY
    SVATY --- ---
    mátě někdo zkušenosti s tímhle ?
    Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health: Gary Taubes: 9781400033461: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Good-Calories-Bad-Controversial-Science/dp/1400033462

    kamarádka, která se taky zajímá o paleo mi to doporučovala
    TUILE
    TUILE --- ---
    Co si myslite o zlucnikovejch sutrech a paleo?
    Vcera mi po trochu mastnejsi veceri bylo tak zle, ze zase vazne uvazuju o operaci. A k tomu se vaze druha otazka. Co paleo a jedinec bez zlucniku?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ach jo.

    Pečivo nevynechávat!

    Přestože odborníci doporučují dávat přednost celozrnnému pečivu, má tento druh houstiček a chlebů o něco vyšší energetickou hodnotu než pečivo bílé. Rozdíl je však zanedbatelný. Zásadní benefity celozrnného pečiva však spočívají v živinách, kterých nám klasické bílé pečivo z pšeničné mouky příliš nedodá. Bílé pečivo nám dodává pouze energii, celozrnné pečivo vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě i dobře chutná a zasytí na delší dobu.

    Pokud jste se rozhodli hubnout a prvním krokem bylo vyškrtnutí pečiva z vašeho jídelníčku, rozhodně jste neudělali dobře. Pečivo je totiž, stejně jako celá řada příloh, zdrojem sacharidů, které dodávají našemu organismu zásadní díl energie. Takže nevynechávejte, ale pečlivě vybírejte. S tím vám může pomoci logo Vím, co jím. Najdete ho na některých chlebech, ale také na směsích, z nichž si můžete pečivo připravit doma. A ne vždy k tomu potřebujete pekárnu.

    Jak vybrat správné zdravé pečivo? Poradí výživový poradce Petr Havlíček - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=789608
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V tom kurzu, který doporučuje ZUZKAOU: je krásně vysvětleno, proč se lidé přežírají a proč si nemůžou dát jen "jednu kostičku čokolády".
    Opravdu, doporučuji všem co umí aspoň trochu anglicky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: tak ovšem že budou proti :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Krátká historie lidstva je výborná.
    Nejdřív jsem na to koukala nepřesvědčeně - půl hodinová videa, kde týpek s divným přízvukem vypráví něco, co ví snad každý žák na první stupni ZŠ, ale po nějakých patnácti minutách prvního videa už mě od toho nikdo ne a ne odtrhnout.
    Fakt zajímavý, a překvapuje mě, kolik základních věcí jsem nevěděla. Škoda, že jsem to tak odkládala a teď musím dohánět čtyři týdny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: těch je tam bohužel od třetího dílu mnoho a vééélmi romantické - ale taky spousta popisu rostlin a jejich využití, technik lovu a ty kmenový zvyklosti taky vcelku odpovídají tomu, co si myslí antropologové.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: deti zeme jsem cetla jako mala, a nejsilneji mi utkvely ty eroticke sceny :) doted si vzpominam jak mi vypadavaly oci kdyz jsem to cetla :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: teprv si to přečtu, ale našla jsem pěkné recenze.
    Paleofantasy: What Evolution Really Tells Us About Sex, Diet, and How We Live by Marlene Zuk – review | Books | The Guardian
    http://www.theguardian.com/books/2013/apr/24/paleofantasy-evolution-sex-diet-review

    (a to většinou nefandím evolučním biologům vysvětlujícím svět)

    Jinak rozhodně doporučuju tu krátkou historii lidstva na coursei a cyklus Děti země od Auelové.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: cetla si a doporucujes?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Amazon.com: Paleofantasy: What Evolution Really Tells Us about Sex, Diet, and How We Live (9780393081374): Marlene Zuk: Books
    http://www.amazon.com/Paleofantasy-Evolution-Really-Tells-about/dp/0393081370/
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    FRONEMA: ja to jen tak zbezne prolit... je to zamereny hlavne na vytrvalostni sportovce jako maratonce atd., nikterak me to nenadchlo
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: necetl, ale co jsem pochopil, v podstate to jen rika at lidi pridaji sacharidy a nabidne nejake paleo kompatibilni varianty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam