• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: plus teda v době, kdy jsem téměř nejedla žádné maso, zato jsem se byla schopná naládovat celým balíkem bílého tousťáku za den (do topinkovače a pomazat slaným margarínem nebo máslem, lahoda), sníst půl litru až litr zmrzliny a k tomu aspoň tři máslové croissanty denně, jsem zkrátka nabrala za rok těch 25 kilo :D :D k tomu jsem teda brala nějaký léky, který tu chuť k jídlu asi podporovaly, možná jsem trochu zadržovala vodu, ale stejně... ještě že mi pak začlo vadit, že mě nikdo nechce pustit na koně a potím se v záhybech na zádech.
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: jj, tohle je moc fajn :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mně hlavně vyhovuje, jak nemám takové ty neustále záchvaty hladu, chutí, únavu a ochrápanost v práci po obědě. to mě vždycky úplně zabíjelo, pěkně narvat se knedlikama, pak sníst Milku, a po zbytek odpoledne se prolívat nescafem :D fuj. a doma chutě dokud jsem neusnula, a někdy jsem neusnula bez toho aniž bych se ještě znovu najedla. prostě normální závislost na žrádle non plus ultra, a to samozřejmě samé kraviny.

    jsem šťastná, že vydržím celý den nebo půlden bez jídla, když je to nevyhnutelné, a nemám z toho záchvaty vzteku a zoufalství. závislost na cukru a obilí je svině.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Mně tedy primal/paleo prospělo hlavně v tom, že jsem půl roku nemohla šidit jídlo houskou se sýrem, mlsat sušenky nebo péct muffiny. Prostě jsem jedla zeleninu, maso, na mlsání oříšky nebo sušené ovoce a nejen, že mi bylo skvěle, ale ta kila šla dolů fakt sama. A neměla jsem hlad, protože jsem se nešidila, ale jedla.
    Teď už mám z osmi shozených kil pět zpátky jen proto, že poslední čtvrtrok v podstatě žiju na sladkostech, pečivu a večeřích od maminky (což jsou někdy taky třeba palačinky, že). S nulovým pohybem (život kancelářské krysy, venku hnusně, peníze a chuť nacvičení nejsou) je to docela katastrofa.
    K paleu se vrátím ne kvůli nějaké ideologii, ale proto, že mi to chutnalo, vyhovovalo, fungovalo a neměla jsem větší potíže s dodržováním, protože prostě doma nic mimo primal/paleo věci nebylo. Nejela jsem tedy low carb, takže neznám takovou tu skutečnou krizi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3752890/

    A jestli dobře počítám, tak jejich low carb příjem (43% ze scharidů) je něco přes 200g/den při 2000 kcal.

    Ale teda výzkumný vzorek je 15 osob...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: u mě je to teď jinak, nejen vysazením. Občas mám první jídlo třeba v 6 odpoledne (to je sice extrémní, ale ne úplně výjimečný stav), protože do tý doby se prostě nezastavim a ráno jsem těžce nestíhala (děkuji, drrahý, žes vždy dělal takové dusno, když jsem nestihla po snídani umýt nádobí, takže jsem veškeré snídaně odbývala mimo domov)... a když je to pozdní jídlo něco převážně sacharidovýho (pečivo, rejže, těstoviny, ...), mám okamžitě znovu hlad a mám tendenci sníst víc, než je potřeba (vzhledem k té nepravidelnosti to ve stresu kontroluju děsně těžko)... Energii taky vyšťourávám odněkud z paty... a jako bonus je mi po každym jídle těžko a chce se mi spát, a to i v případě, že se mi daří jíst několik dní po sobě pravidelně... Když jsem snídala vejce se slaninou, ve 4 odpoledne jsem si dala zeleninovou svačinku a večer flák masa, bylo jsem naprosto spokojené. Jen to vyžaduje pravidelné časté (celkem drahé) nákupy, 2x denně dělat teplý jídlo a každej den si připravit tu svačinu... =/ Ale evidentně sr to vyplatí... A když vím, co to udělá, tak to nebude další paleokolečko, ale už se vracet nemínim, ani kdyby hořelo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A každopádně na co nískosacharidová strava pomůže hned jsou zuby.
    Zuby mě trápí na tomhle jídle možná nejvíc. Většinu roku jsem jedla paleo a ač je mám v docela špatném stavu, byl klid, vůbec nebolely.
    Po jednom jedinym jídlu (a to byl chleba, možná špagety, žádný cukr jako takový), se opět bolest a nepříjemné pocity pěkně rozjely.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Mně se osvědčily procházky, tak si pořiď psa nebo parťáka. 5 kilometrů denně by mělo stačit (a mně momentálně zoufale chybí).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Co by pomohlo mě je ten pitomej pohyb. Blbý je, že ať mě ta konkrétní činnost baví jakkoliv, tak u ní schopná vydržet prostě nejsem.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: No, pomůže, ale jde to pomaleji a pomaleji až nakonec možná opravdu vůbec:)

    Ale to je tak i s "normální" zdravou stravou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A není ono to rapidní tloustnutí po "normálním jídle" (nechci diskuzi, co je normální) následek té nízkosacharidové diety?
    Já jsem na bezpřílohové dietě velmi slušně zhubla, časem, ne hned, jsem nabrala část kil zpátky, plíživě, 3-4 kila ročně, jenže za 3 roky je to hnus ošklivej, a bojuju a bojuju a metabolismus hubnout nechce a nechce.

    Jen se zamýšlím nad otázkou, zda si člověk dalším kolem paleostravy pomůže nebo ne.
    A jak vidíte na sobě, po vysazení se běžně tloustne.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já mám teď zas parádní novou motivaci - čtu knihu Wheat Belly (česky Život bez pšenice).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak já jsem teď na těstovinách, bramborách a abych si k tomu přilepšila i nějaký ten koláč jsem si upekla.
    Taky mi není úplně dvakrát nejlíp a tloustne se po tom neuvěřitelně rychle. Doufám, že se taky vrátím co nejdřív k lepšímu jídlu, ale myslím, že ještě měsíc, dva bramborové diety na mě čeká:))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: aha - tak to je pak horší, no.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: po bramborách je mi zle odjakživa, ty jsem nemusela ani vysazovat, abych zjistila, že mi nedělaj dobře :-D A po experimentech s kukuřičnejma těstovinama to asi nebude jen lepek (byť ty mi zle nedělaj, jen se z nich vůbec nenajim a mam po nich snad větší hlad než před nima)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: tak bramborovej salát není takovej problém, ne - jestli si dobře pamatuju, tak ti dělá zle lepek.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Hodně dobré čtení. S dovolením nasdílím do vedlejšího auditoria :)

    Dal byste si někdo tu kozu pečenou vcelku s kameny uvnitř?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    V poslednich mesicich jsem jedla z financnich a casovych duvodu "normalne" (byt ne nijak vyrazneji nezdrave) a je to desne videt jak na moji postave, tak na zdravotnim stavu... Nevyplati se podvadet... Fakt ne... Po vanocich (mamcin bramborovej salat nedokazu odmitnout :-D) back to primal, i za cenu toho, ze na nic jinyho penize nebudou a ze zoufalyho nedostatku casu bude kritickej nedostatek casu... Drzte mi pesti, at tech prvnich par dni vydrzim, minule to bylo prvni tejden dost krusny :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mongolia’s Meat Diet: An Inconvenient Truth for Veganism | The Clyde Fitch Report
    http://www.clydefitchreport.com/2012/08/mongolias-meat-diet-an-inconvenient-truth-for-veganism/
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    LA Lakers mění jídelníček jako tým. Dost zajímavé čtení :)

    Nutrition in the NBA; Part I: Lessons learned in L.A. help Howard's career - CBSSports.com
    http://www.cbssports.com/...n-the-nba-part-i-lessons-learned-in-la-help-dwight-howards-career-health
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam