• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    This Is Your Brain on Gluten - James Hamblin - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/12/this-is-your-brain-on-gluten/282550/

    bacha dlhe, ale zvrtne sa to
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NAVARA: vzdycky jde cokoliv obejit a jinak tedy za podvedomou snahu dekuji
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MICHATU: zřejmě podvědomá snaha nasměrovat weby k větší uživatelské přijemnosti a použitelnosti :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NAVARA: to samozrejme chapu a da se s tim pocitat. prijde mi, ze to tady nejak moc resite :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MICHATU: hafo těch mailů bude jednorázových - z různých služeb, kde si emailovou schránku vyzvedneš jen zadáním jména (ukáže to všechny maily co na tu adresu přišly, bez hesla)... jejich užitečnost je samozřejmě k ničemu, ten člověk se tam podruhé nepodívá
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NYX: když srovnám počet návštěv a počet stažení, tak mi to nepřijde jako špatný poměr. Samozřejmě ne každého zaujme obsah toho dokumentu, takže nestahuje a v tu chvíli ani nemusí hrát roli zadání mailu..
    NYX
    NYX --- ---
    MICHATU: no v tomhle pripade je to fakt zvedavost. nikde tam neni zadna informace o tom kdo ten mail dostane, co a jak casto se na nej bude posilat apod, tak bych odhadoval tu ztratovost dost vysokou.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NYX: statistiku nemám, ale je to každého volba. navíc každý má možnost se z listu odlásit... ptáš se, že tě opravdu zajímá statistika a nebo spíš nepodporuješ tento druh "obchodu"?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Tak přeci to nemůžou rozdávat úplně zadarmo:)
    NYX
    NYX --- ---
    MICHATU: mate nejakou statistiku kolik lidi odradi ta nutnost davat email? :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Dneska jsme do světa vypustili s Metlou 50 stránkový dokument "Paleo/Primal původce: 14 dnů ke změně života". Je vhodný spíše pro žačátečníky, ale jistě si v něm najdou opáčko i zkušenější ;)

    Stahujte zdarma na http://www.grasa.cz/14-dnu-ke-zmene-zivota/
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: my zkoušeli trochu jinou verzi a taky se to dá, ale tvoje zní o kus lépe ;)

    Jinak jsme zkoušeli různé další tradiční a netradiční věci, dost nervů mě stály Žabí hubičky, ale nakonec jsou skvělé :-) Pařížské rohlíčky jsme ještě nedodělali .. radši.

    Co se však týče toho množství, to jsme mírně přehnali a tak moje úspěšné snížení váhy na 83 kg, asi nebude na dlouho :D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    U nás se povedly kokosové a čokoládové kuličky, máslové sušenky a čokoládové rohlíčky. Decentně 24 ks od každého druhu pro 4 členy domácnosti :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak teda kokosové kuličky v paleo verzi jsou rozhodně upgrade - kokos, med, kokosový tuk a teda nepaleo kouzlo - přijatelnej rum.
    NYX
    NYX --- ---
    :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha ale to je skvělý web okolo výživy, doplňků a podobných věcí

    Insulin - Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com
    http://examine.com/topics/Insulin/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: můžeš to s tím zvýšeným cukrem rozvést?

    V mém dosavadním chápání snížení příjmu sacharidů, popřípadě nějaký čas v ketoze pomáhá "resetovat" inzulinové hospodářství. A údajně by to mělo fungovat i na cukrovku druhého typu.
    http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-5-36.pdf

    Jasně že při nízké hladině glukozy v krvi je pak glykemická křivka rychlejší a hlavně strmější, ale pokud to dobře chápu, tak právě to je ona žádoucí citlivost inzulinového hospodářství, které může být zničeno metabolickým syndromem - kdy tedy jsou hladiny cukru vysoké a klesají málo a nebo vůbec.

    Po zapojení rozumného množství příčetných sacharidů do diety pak začne systém reagovat tak jak má. (tentokrát píšu o lidech co ještě nedospěli k cukrovkářským hodnotám, jak to tam je s opouštěním režimu pokud se hodnoty upravily netuším)


    Je ovšem možné že to chápu blbě - proto se ptám na to rozvedení.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    no ja suhlasim vlastne so vsetkym co si povedal z filozofickeho pohladu, v podstate su to take zjavne veci, ktore si ale v istom momente musime povedat

    trochu mam vyhady ze LC riesi problemy. obezita a nadvaha ano, problemy s cukrom... prinajlepsom obchadza. neriesi. a dokonca u casti ludi moze dlhodobo lc viest k zvysenemu cukru. nie uplne v diabetickych hodnotach, ale stale zvysenych. a casto jedlo aj malou porciou sacharidov vyvola prudke zvysenie cukru. clovek sa cim dalej tym viac zahana do kuta. samozrejme kopa ludi to nema, ale co som cital rozne fora a komenty tak sa to stava casto a je to casty dovod, preco ludia opustaju LC.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: no odpoved to je dobra a hodnotna, avsak vidim tam par skulinek (mozna jen spatna volba slov ci me nepochopeni formulace) - podstatne vsak je, ze mam z toho pocit, ze nez z paleolitu vychazejici stravovani ti vadi to same co me - prehnana kontrola celeho prijmu, ostrakizace oponentu at z hlediska jednotlivych kusu stravy ci stravovani .

    V dnesni dobe se stravovat intuitivne prakticky nejde, pokud nebudes v pozici velmi omezenych zdroju (tedy bez preplnenych supermarketu na kazdem kroku ci nemoznosti v nich nakupovat) a musi tedy dochazet k urcite selekci, nejsme v pozici kdy mame nedostatek ci jen jednu jedinou moznost, mame toho bohuzel tak moc, ze clovek musi vybirat.

    Pro me osobne low-carb neni to, proc by se mel nekdo nazyvat paleo (od toho jsou jine), ale je to o tech povolenych (vhodnych) a nepovolenych (mene vhodnych) surovinach. Low-carb je jeden aspekt, ktery resi urcite problemy (obezita, nadvaha, strach z cukrovky, inzulinovi rezistence, atd, atd), ale neni nutnou podminkou pro samotne paleo/primal. To provineni je velice dulezity stresovy faktor, ktereho se asi jen kazdy nedokaze jen tak zbavit a samo o sobe pro zacatecnika je tohle velmi slozite pochopit a zvyknout si. Bohuzel jako vse, je to tak komplexni, ze shrnuti do jednoho odstavce asi neni na miste, ackoliv urcite shrnuti je potreba - pro urcite jedince.

    Co se tyce popisu zivota v paleolitu, je to dosti problematicke, dost jsou jen teorie, ktere odvozujeme od podobnych prikladu, teorie, ktere nemusi byt pravdive a duvody pro jejich obhajeni nemusi byt v tom, ze by to bylo idealni, ale protoze treba nebyla jina moznost (tak treba pohlizim i na zemedelskou revoluci, nebyl moc velky potencial do toho nejit, kdyz to delal kazdy, mozna jedna dve tri generace jeste jo, ale kdyz videli ty 'benefity' tak jedina moznost do toho nejit byla uplna separace od podobnych kmenu)

    A spamovani bych se tu nebal, lidi jsou tu otevreni i jinym pohledum a nazorum, povetsinou a proste nas kdyztak preskoci ;)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: urcite sa ide odstrihnut. aby bolo jasne, ja low carb nezavrhujem, ani nikoho neodradzam. OK, odradzam. :) myslim si, ze je to legitimny sposob ako sa stravovat alebo zhodit kila. Vidim nevyhody, nebudem sa o nich rozpisovat.

    co sa tyka prezentacie low carb alebo aj paleo je casto delenie jedal na zle a dobre, ako keby sa bolo treba striktne niektorym vyhybat a ine zboznovat. zle je na tom ten pocit ze clovek zhresil (ktory skor ci neskor pride, lebo nikto nedokaze ist 100%) a citi sa previnilo. toto je pravda o vela dietach

    osobne by som najradsej neriesil low carb high carb a stravoval sa intuitivne. ale teraz ked uz viem zhruba kolko maju jednotlive jedla makronutrientov tak si neviem pomoct a vzdy na to myslim, jablko uz bolo utrhnute. :)

    neviem ako to presne myslis so zdrojmi energie... odpoviem na to na co si myslim ze sa pytas :). totiz ak mame nejake poznatky o tom ako sa stravovali nasi predkovia, tak najblizsie proxy su divo zijuce narody v Afrike, pripadne Indiani, Eskimaci, alebo bezne obyvatelstvo niekedy v 19. storoci alebo skor. Az na vynimky, takmer vsetci fungovali na high carb. nech su dovody akekolvek, mame dovod verit, ze je to takto ok a ak si odmyslime ine faktory ako povedzme infekcne choroby alebo nasilie, tak sa takyto ludia dozivali vysokeho veku a netrpeli civilizacnymi chorobami. takze tu mame na jednej strane skutocne data pre high carb, a na druhej low carb strane mame Inuitov, masaiov (a este zopar) plus nejake cisto spekulacie na zaklade pozostatkov exkrementov a inych.

    aky je z toho zaver? presne neviem, ale formuloval by som ho asi tak, ze skusenost nam hovori, ze v minulosti ludia v pohode zili a fungovali na strave ktora primarne pozostavala z nejakeho sacharidu (zemiaky, taro, sladke zemiaky, lusteniny, ryza, dokonca psenica), pili alebo nepili mlieko, pouzivali v mensej (niekedy vacsej) miere zivocisne vyrobky - tu sa patri povedat, ze VZDY pouzivali aspon NEJAKE zivocisne vyrobky. Mame toto nasledovat? mozno nie, ale ak budeme, tak mame sancu byt "less wrong"

    hm a ked sme uz pri starsich narodoch a civilizaciach tak tu nepochybne pre zdravie zohrava dolezitu rolu prave ta "kopa" inych veci, napriklad sposob spolunazivania v komunite, mozno mensi chronicky stres, atd.

    no a teda nemam iluziu ze ludia mali v minulosti lepsiu vychodiskovu situaciu, skor si myslim ze sme na tom lepsie my teraz. mame v podstate neobmedzeny pristup k jedlu, satstvu, ubytovaniu, vode, netrapia nas moc infekcne choroby... to je dobra vychodiskova pozicia :)

    sorry za dlhy text. vlastne toto je nekonecna tema, preto koncim teraz. tldr> no tldr :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam