• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIASHECK: Tyjo já si dávám téměř vždy tři vejce, ale hlavně asi z finančních důvodů :-D mám teď úchvatná domácí vejce, ale vyjde to na 500 Kč za měsíc a já mám rozpočet asi 400 Kč na jídlo týdně...
    KABIS
    KABIS --- ---
    NIGHTFURY: mno... ja mam asi nejaky roztahly zakudek nebo nevim :) ale po takovehle snidani co jsem psala ja tak normalne citim trosku hlad.. Z toho co pises ty bych potrebovala jeste aspon pul kila zeleniny a i tak by mi to dlouho nevydrzelo. Nevim no.

    LUCIASHECK: tak ve forme hemenexu anebo bananovo-vajecne kase (rozmackas banan, pridas vejce, davam tak 1 banan na 3-4 vejce, pridas dle chuti orisky/seminka, skorici nebo treba kakao..., na mirny plamen hodis bez tuku na panev, idealne nejakou n eprilnavou, a michas dokud z toho neni takova pekna kasicka a hrozne krasne pronikave to voni... a pak sup do misky a trosku masla na to a snist jeste za tepla) bych tech vajec snedla klidne i vic :D Nj, asi jsem divna. :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: sežrat 8 vajec, tak by mě to zaprvý zabilo a zadruhý bych je pak alespoň půl roku nemohla ani vidět :-D Snim max 4 :-D
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KABIS: 8 vajec??
    Já si jako paleo, resp. primal, snídani, po které nemám hlad do odpoledne, dělám tři plátky slaniny se třemi vejci a kousek sýra a vážně to stačí (max přidám zeleninu). Taky holka, 175 cm.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Vsechno to vypada moc krasne, akorat premyslim, jak vam muzou stacit takovyhle na me relativne maly porce... jsem holka, 170cm, ale sezeru na snidani klidne 8 vajec se dvema banany ve forme kase.. a pak bych si jeste neco dala... (a to se neprecpavam, jim jen dokud mam hlad) a nemam teda nejaky extra energeticky vydaj :)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SIVER: Jojo na tomhle je super, že to avokádu můžeš obměňovat takřka jakoukoliv zeleninou, zrovna zítra mám v plánu to zkusit se zelím tak uvidíme :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SIVER: hodim je vždycky trochu zkaramelizovat do rendlíku na začátek spolu se slaninou, pak teprve přidávám dusit zelí. A je to pochopitelně dobré, jinak bych to nejedla :-D (i když častěji dávám jabka do červenýho zelí)
    SIVER
    SIVER --- ---
    LUCIASHECK: a jsou nejak orestovaná ta jablka?
    SIVER
    SIVER --- ---
    LUCIASHECK: jaké to je s jablky?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    LUCIASHECK: Boží!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    A včerejší minutkový vepřo-zelo s jablky :-)

    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Od doby, co opět žiju sama, se mi zase daří jíst celkem slušně a neslušně mi už zase nechutná :-D Dneska jsem dokonce ukousla kamarádovi smažák v housce a měla jsem dojem, že žvejkám montážní pěnu :-D tak jsem si musela spravit chuť :-D (květákový pyré, plátek hovězí kýty, smažená cibulka, sos z masa)


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: maso nejdřív opéct na pánvi (osolené a opepřenéú a přebytečný tuk zcedit (a použít jinde). Mimo jiné to opečené maso pak má lepší chuť.
    SIVER
    SIVER --- ---
    ICEMAN8241: taky to tak vypadalo u mě ale jakmile sem to tam nechal 45 minut v troubě a přidal na stupních tak super

    to vypadá taky dobře.. :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SIVER: To jsem onehdy zkoušel a nepovedlo se mi to. Z masa bylo moc tuku, takže to nedrželo pohromadě. Teď chci zkusit tohle http://www.paleofondue.com/2014/02/04/chorizo-and-green-chile-frittata/

    GARFIELD: Supr nápad, budu se snažit taky přispívat :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    snad neva foto, dneska první pokus masového koláče s avokádem, vajíčkem a sýrem na trochu olivovém oleji, kupodivu i k jídlu to bylo :-)

    děláno podle receptu paleolifestyle
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Uz delsi dobu sleduju tendle klub a zaroven se i tak stravuju, ale prijde mi, ze vetsina otazek a odpovedi zde zapadne a po case se opakuji.

    Vytvoril jsem proto http://jaknapaleo.cz/, ktere ma formu stackoverflow. Budu rad, pokud bude klast otazky a odpovidat na ne i tam. Zatim sbiram obsah z anglickych webu, aby to tam nebylo tak prazdne.

    Budu rad za jakekoliv podnety, rady a pomoc. Pokud by to slo, poprosim o pridani na nastenku.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Se tu zase zeptam znalych lidi :) Jak to funguje s vitaminama? To jsou nejake organicke slouceniny, ktere se mi pres zazivani a krev dostanou tak ruzne do tela (jatra, ledviny, svaly)? Diky cemu se nerozlozi nekde po ceste na nejaky zakladni casti, jako treba drive probirane enzymy? :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    Hungry Planet: What Families Eat Each Week All Over the World
    http://www.viralnova.com/different-country-groceries/
    tohle sice nema s paleem nic spolecnyho, ale je tu pekne videt ty rozdily .. jakoze uplne ty nejchudsi chapu, tam je pytel cocky asi jedina moznost, ale jinak ten rozdil mezi "zapadnim" stolem plnym pestrobarevnych obalu a temi chudsimi kde je vetsinou nejaka zelenina a tak, je dost patrnej
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: jenže to se bavíš o svobodně myslícím, inteligentním 1% populace. Zbytek nechápe jak a co dělat a tak je lepší si připlatit za kouzelné pilulky, návody anebo rovnou hotová jídla. Peníze v tom jsou šílené, zvláště v US, ale i tady se na tom dá založit živobytí... jen je to prozatím dosti v plenkách a ti co by to potenciálně dělali, jsou většinou lidi co by spíš než vydělat, chtěli spíš pomoct. Tohle však říct neznamená, že se tu někdo takový najde, až to zažije opravdový boom či větší vlnu popularity.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: to je hodne vtipny pruzkum neverjneho mineni :D

    NTR23: já si budu stále stát za tím, že genetický předpoklad je něco co je jen o něco vyšší šance, ale stejně největší hodnotu má vždycky prostředí. Pokud bys v životě neviděl ani gram sacharidu a měl přesto linii cukrovkářů dlouhou jak mažinotovu, tak bys ji dostal? opravdu? tomu prostě nehodlám věřit. jinak já mám rodinu plnou infarktů z matčiny strany, rozhodně jsem ani na moment nemyslel, že bych přestal jíst vejce, tuky, oleje...

    ICEMAN8241: nebo jen neznalý celé anamnézy a doporučující na základě common sense a předchozí zkušenosti
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKORZENY: Skoro bych řekl, že kromě knížek se na tom nedá vydělat. Jak kdesi napsal Petr Mára, pokud pochopíš princip, máš vyhráno a nepotřebuješ návody, recepty a knížky. Nedávno jsem viděl Q&A se Sissonem a Wolfem, kde se někdo z publika ptal, zda musí brát nějaký suplementy a Sisson odpověděl, že jakožto výrobce a prodejce suplementů říká, že nic takovýho brát nemusí. Beru kritický myšlení jako plus, ale tady mi to alespoň zatím přijde jako ono příslovečné kdo chce psa bít...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam