• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: chtěla bych tímto poděkovat id ZUZKAOU za neocenitelné a vyčerpávající fundované příspěvky, které sem píše. fakt jsem nadšená, že se tu s námi dělí někdo o znalosti, kdo tomu fakt rozumí, má přehled a rád se o ty vědomosti podělí. dycky mě naštve, když tenhle klub čtu na mobilu a je tu od tebe nějaký dlouhý dobrý příspěvek, protože pak zapomenu na kompu si to pořádně přečíst :D naštěstí to tu občas projedu zpětně. info si uložím někam pro pozdější znovupřečtení :)
    ještě jednou děkuji!
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: jako vždy skvělý a božský přehled, klenoty jsem nakoukl a opravdu tam jsou zajímavé věci. já teda až tak moc exkurz do vnitřností nemám za sebou (prostě nemám jak skladovat celou zvířenu či po částech), ale některé určitě vyzkouším ...

    Co se týče toho kadeřávku, je to docela škoda, že tady není až tak zastoupený, já ho chtěl jen vyzkoušet, jinak ty tmavé listy kapusty jsem využíval stejně, protože mi fakt přišly stejné i co se týče výsledku, takže to zatím odložím a uvidíme zda najdu v nějakých těch dovozech italského ovoce a zeleniny či zase v létě na trhu někoho překecám aby to zasadil :D Doma to bohužel nejde.. prozatím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě k vnitřnostem - skvělé recepty jsou ve Vaňových Klenotech české kuchyně a Nordic food lab má dlouhý článek o krvi.

    http://nordicfoodlab.org/blog/2013/9/blood-and-egg
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele docela dobrý - Ačka, Céčka a Kčka hodně, s minerálama už to je horší. Kale má lepší poměr omega 3 a omega 6. Chuť výrazně nesrovnatelná - mangold je dobrej a křehkej.

    Nutrition Facts and Analysis for Chard, swiss, raw
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2399/2
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    navrhuju mangold :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to bude stejný problém, bělásci. Proto to lidstvo už staletí šlechtí na hlávky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: to placatý - tedy toskánská kapusta - cavalo nero. Ale kadeřávek tím, že má samý tmavě zelený listy bude mít podobný hodnoty, u normální kapusty jsou holt křehký a světlý lístečky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ach. ALe ten je nedobrej :)
    Nenechte se zblbnout, na takových detailech jídlo stát nemůže. A kadeřávek má celou plochu báječného lákavého listu přístupnou. Bělásci kladou do těch záhybů vejce jak diví - housenkám se tam dobře bydlí a mají plno žrádla okolo. Což v podstatě znamená, že kadeřávek na trhu bude šíleně postřikovaný nebo skleníkový. Kapusta má pevně uzavřenou hlavu, tam se bělásci a postřik dostanou jen na vrchní listy - kupovat kusy s pevnou sevřenou hlavou a vrchní listy vyhodit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: kouzelnej je ten placatej kadeřávek. A ten v ČR moc není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: takže ta kouzelná, kterou chceme je ta nahoře - nakadeřená hlávka, anglicky savoy cabage?
    Tak tu tady zemědělci prodávají, ale já kupuju u cesty na trzích a ve stáncích, no.
    Určitě je stále ještě sezóna růžičkové (brussels sprout), třeba je taky kouzelná.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: kadeřávek je curly kale :)
    ALe jo, asi tam bude, jen mi to přišlo brutálně moc na hrst listí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Kapusta - savoy cabbage


    Toskánská listová - kale



    A když ve šruše může být spousta omega 3, tak proč by nemohl být v kapustě tuk? To jsou data z FDA, tam moc nemaj důvod kecat.

    Kadeřávek - nevím jak anglicky.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Kale je kadeřávek, víc zapáchá a hodně na něj jdou bělásci. A mastný teda taky není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je tady v Polabí kapusta http://savoycabbage.org/ . Ta s těma nakudrnacenejma lístkama, ona je taková lepší. My byli vždycky nóblhoch rozežraný kmen.

    A když se jeden kultivar nechá přejít mrazem (stačí přehnat hasičákem nebo strčit květináče do ledničky), je poak růžový a bílý a lidi to kupujou za 60 kč! jako kytku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: na fotce to vypadá jako kapusta.
    A popravdě netuším, kde by se v kapustě vzalo 6g tuku. Zítra tu moji povařím, jestli to bude mastný :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hlávková kapusta není ta superzázračná toskánká listová co se snaží do sebe nasoukat američani.

    Nutritional Comparison: Kale, raw vs Cabbage, savoy, raw
    http://skipthepie.org/vegetables-and-vegetable-products/kale-raw/compared-to/cabbage-savoy-raw/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já myslela, že kapustu mají pořád a všude. Vždyť na polích ještě poslední kusy jsou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a tady je to moc pěkně shrnuté

    Offal - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Offal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: chvíli byla v létě na jiřáku, ale vnější listy (tmavě zelené) hlávkové kapusty fungujou podobně. Ale ta italská imho půjde pěstovat ve velkém květináči.


    ICEMAN8241: chá!

    Mozečky se blbě shání, protože hygiena.

    Nejjednodušší jsou jazyky a nebo srdce. To je prostě svalovina. Jazyky to chce uvařit se zeleninou a případně kořením (je z nich moc dobrý vývar, kdo chce aby to mělo i želatinu, přidá kosti) a posléze je oloupat od vrchní slupky a buď sníst jen tak na plátky, polévat omáčkyami typu křenová (osmažit cibulku, rozvařit ve vývaru na kaši, dohotového přimíchat žloutek a nastrouhaný křen, pepř, sůl a něco kyselého, primalisti přidají smetanu) nebo je různě opékat - třeba s medem a rybí omáčkou a patřičným kořením. Případně zalít do aspiku.

    Srdce je fajn na dušení, případně z něj jsou skvělé stejky (noc předem to chce namočit do něčeho kyselého, aby byly křehčí. A srdce je výborné na tatarák či sušené maso. Stejně tak dodá skvělou chuť do vývatu a buď se pak dá jíst jen tak na plátky, třeba s omáčkou, anebo studené jako nářez a nebo se pak ještě dá prošpikovat a upéct v troubě s nějakým kořením. Vše platí jak pro srdce velkých zvířat, tak pro drůbeží.

    Ledvinky je potřeba se naučit čistit a případně máčet přes noc do mléka, telecí a jehněčí jsou k jídlu snazší, než nejčastěji sehnatelné vepřové. Pak na plátky jako minutka, nebo přidávat do gulášů, či různých masových směsí. A nebo teda dusit s nějakou omáčkou.

    Dršťky - kromě klasické dršťkovky, jsou skvělé s rajčatovou omáčkou a bylinkami ze středomořského pytlíku. A nebo se zázvorem, česnekem a dalšími asijskými ingrediencemi.

    Drůbeží žaludky jsou pak kromě polévky skvělé dušené a zadělávané v kysané smetaně - paleo rozdusí cibulku ve vývaru spolu s pepřem, novým kořením, muškátovým oříškem a třeba tymiánem a okyselí citronem. Teoreticky by do toho asi šlo zapracovat nějaké ořechové máslo - pak to bude připomínat gruzínské omáčky.

    Vemínko - uvařit v okyselené vodě s kořením, nakrájet na plátky a osmažit/ogrilovat. Případně přidávat do gulášů a jiných dušených směsí. A pokud někdo ví o zdroji vemínek v praze, tak prozraďte.

    Slezina - slezinu dávám kočkám, neb mi prostě nechutná a nepřišla jsem na to, jak ji udělat jedle, bez toho, abych na to nalila milion ochucujících přípravků a pak už tam ta slezina být moc nemusí, ne?

    Rybí mlíčí a jikry - povětšinou opéct na másle a pak případně dochutit. Přidávat do salátů, do polívky, udělat z nich pomazánku.

    Varlata - se tradičně máčí v mléce a pak smaží/grilují, popřípadě se dodávají do různých dušených směsí.

    Brzlík - se opeče a dodusí se zeleninou, či jako steak a pak se doplní omáčkou (kdo ví o zdroji brzlíku za přijatelné ceny - sem s ním). Případně se krátce ovaří a pak se smaží. Opět v polívkách do knedlíčků a nebo jako součást polívky.

    plíce - brát z mladých zvířat, z dospělejch to má fakt hnusnou konzistenci. Klasicky uvařit v kyselé vodě s kořením a zadělat do sladkokyselé omáčky (je to lepší ve směsi s jinými vnitřnostmi, ne jen plíce)
    Učila jsem se jíst plíce na téhle polívce a je moc dobrá - a určitě půjde udělat bez té rýže, jen bude řidší. http://www.thechinesesouplady.com/almonds-pork-lung-soup/

    inspirace - staré české kuchařky (rozhodně sandtnerka), čínská kuchyně a třeba http://www.eatmedaily.com/tag/offal-of-the-week/ http://www.amazon.com/Odd-Bits-Cook-Rest-Animal/dp/158008334X

    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: To by mě taky zajímalo. Nikdy jsem to nezkusil, protože jsem ani neměl možnost. Ne že bych po tom nějak toužil, ale zpestření jídelníčku vždycky vítám :)

    Což mě přivádí k další otázce, na kterou jsem se chtěl zeptat už před nějakým časem. Paleo podporuje konzumaci orgánů, nicméně receptů je na celém internetu jako šafránu. Máte nějaké tipy, zkušenosti? Z klasických receptů dělám snad jen játra na cibulce a odhodlávám se ke koupi vepřového nebo telecího mozečku, který bych osmahnul na cibulce a naplnil jím omeletu. Uvítám další tipy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam