• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ach. ALe ten je nedobrej :)
    Nenechte se zblbnout, na takových detailech jídlo stát nemůže. A kadeřávek má celou plochu báječného lákavého listu přístupnou. Bělásci kladou do těch záhybů vejce jak diví - housenkám se tam dobře bydlí a mají plno žrádla okolo. Což v podstatě znamená, že kadeřávek na trhu bude šíleně postřikovaný nebo skleníkový. Kapusta má pevně uzavřenou hlavu, tam se bělásci a postřik dostanou jen na vrchní listy - kupovat kusy s pevnou sevřenou hlavou a vrchní listy vyhodit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: kouzelnej je ten placatej kadeřávek. A ten v ČR moc není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: takže ta kouzelná, kterou chceme je ta nahoře - nakadeřená hlávka, anglicky savoy cabage?
    Tak tu tady zemědělci prodávají, ale já kupuju u cesty na trzích a ve stáncích, no.
    Určitě je stále ještě sezóna růžičkové (brussels sprout), třeba je taky kouzelná.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: kadeřávek je curly kale :)
    ALe jo, asi tam bude, jen mi to přišlo brutálně moc na hrst listí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Kapusta - savoy cabbage


    Toskánská listová - kale



    A když ve šruše může být spousta omega 3, tak proč by nemohl být v kapustě tuk? To jsou data z FDA, tam moc nemaj důvod kecat.

    Kadeřávek - nevím jak anglicky.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Kale je kadeřávek, víc zapáchá a hodně na něj jdou bělásci. A mastný teda taky není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je tady v Polabí kapusta http://savoycabbage.org/ . Ta s těma nakudrnacenejma lístkama, ona je taková lepší. My byli vždycky nóblhoch rozežraný kmen.

    A když se jeden kultivar nechá přejít mrazem (stačí přehnat hasičákem nebo strčit květináče do ledničky), je poak růžový a bílý a lidi to kupujou za 60 kč! jako kytku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: na fotce to vypadá jako kapusta.
    A popravdě netuším, kde by se v kapustě vzalo 6g tuku. Zítra tu moji povařím, jestli to bude mastný :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hlávková kapusta není ta superzázračná toskánká listová co se snaží do sebe nasoukat američani.

    Nutritional Comparison: Kale, raw vs Cabbage, savoy, raw
    http://skipthepie.org/vegetables-and-vegetable-products/kale-raw/compared-to/cabbage-savoy-raw/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já myslela, že kapustu mají pořád a všude. Vždyť na polích ještě poslední kusy jsou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a tady je to moc pěkně shrnuté

    Offal - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Offal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: chvíli byla v létě na jiřáku, ale vnější listy (tmavě zelené) hlávkové kapusty fungujou podobně. Ale ta italská imho půjde pěstovat ve velkém květináči.


    ICEMAN8241: chá!

    Mozečky se blbě shání, protože hygiena.

    Nejjednodušší jsou jazyky a nebo srdce. To je prostě svalovina. Jazyky to chce uvařit se zeleninou a případně kořením (je z nich moc dobrý vývar, kdo chce aby to mělo i želatinu, přidá kosti) a posléze je oloupat od vrchní slupky a buď sníst jen tak na plátky, polévat omáčkyami typu křenová (osmažit cibulku, rozvařit ve vývaru na kaši, dohotového přimíchat žloutek a nastrouhaný křen, pepř, sůl a něco kyselého, primalisti přidají smetanu) nebo je různě opékat - třeba s medem a rybí omáčkou a patřičným kořením. Případně zalít do aspiku.

    Srdce je fajn na dušení, případně z něj jsou skvělé stejky (noc předem to chce namočit do něčeho kyselého, aby byly křehčí. A srdce je výborné na tatarák či sušené maso. Stejně tak dodá skvělou chuť do vývatu a buď se pak dá jíst jen tak na plátky, třeba s omáčkou, anebo studené jako nářez a nebo se pak ještě dá prošpikovat a upéct v troubě s nějakým kořením. Vše platí jak pro srdce velkých zvířat, tak pro drůbeží.

    Ledvinky je potřeba se naučit čistit a případně máčet přes noc do mléka, telecí a jehněčí jsou k jídlu snazší, než nejčastěji sehnatelné vepřové. Pak na plátky jako minutka, nebo přidávat do gulášů, či různých masových směsí. A nebo teda dusit s nějakou omáčkou.

    Dršťky - kromě klasické dršťkovky, jsou skvělé s rajčatovou omáčkou a bylinkami ze středomořského pytlíku. A nebo se zázvorem, česnekem a dalšími asijskými ingrediencemi.

    Drůbeží žaludky jsou pak kromě polévky skvělé dušené a zadělávané v kysané smetaně - paleo rozdusí cibulku ve vývaru spolu s pepřem, novým kořením, muškátovým oříškem a třeba tymiánem a okyselí citronem. Teoreticky by do toho asi šlo zapracovat nějaké ořechové máslo - pak to bude připomínat gruzínské omáčky.

    Vemínko - uvařit v okyselené vodě s kořením, nakrájet na plátky a osmažit/ogrilovat. Případně přidávat do gulášů a jiných dušených směsí. A pokud někdo ví o zdroji vemínek v praze, tak prozraďte.

    Slezina - slezinu dávám kočkám, neb mi prostě nechutná a nepřišla jsem na to, jak ji udělat jedle, bez toho, abych na to nalila milion ochucujících přípravků a pak už tam ta slezina být moc nemusí, ne?

    Rybí mlíčí a jikry - povětšinou opéct na másle a pak případně dochutit. Přidávat do salátů, do polívky, udělat z nich pomazánku.

    Varlata - se tradičně máčí v mléce a pak smaží/grilují, popřípadě se dodávají do různých dušených směsí.

    Brzlík - se opeče a dodusí se zeleninou, či jako steak a pak se doplní omáčkou (kdo ví o zdroji brzlíku za přijatelné ceny - sem s ním). Případně se krátce ovaří a pak se smaží. Opět v polívkách do knedlíčků a nebo jako součást polívky.

    plíce - brát z mladých zvířat, z dospělejch to má fakt hnusnou konzistenci. Klasicky uvařit v kyselé vodě s kořením a zadělat do sladkokyselé omáčky (je to lepší ve směsi s jinými vnitřnostmi, ne jen plíce)
    Učila jsem se jíst plíce na téhle polívce a je moc dobrá - a určitě půjde udělat bez té rýže, jen bude řidší. http://www.thechinesesouplady.com/almonds-pork-lung-soup/

    inspirace - staré české kuchařky (rozhodně sandtnerka), čínská kuchyně a třeba http://www.eatmedaily.com/tag/offal-of-the-week/ http://www.amazon.com/Odd-Bits-Cook-Rest-Animal/dp/158008334X

    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: To by mě taky zajímalo. Nikdy jsem to nezkusil, protože jsem ani neměl možnost. Ne že bych po tom nějak toužil, ale zpestření jídelníčku vždycky vítám :)

    Což mě přivádí k další otázce, na kterou jsem se chtěl zeptat už před nějakým časem. Paleo podporuje konzumaci orgánů, nicméně receptů je na celém internetu jako šafránu. Máte nějaké tipy, zkušenosti? Z klasických receptů dělám snad jen játra na cibulce a odhodlávám se ke koupi vepřového nebo telecího mozečku, který bych osmahnul na cibulce a naplnil jím omeletu. Uvítám další tipy :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: no, kdyz je tu rec o tehle kapuste, kde se u nas da sehnat? protoze jsem ji snad krome jednoho tydnu na trhu nevidel..
    FITH
    FITH --- ---
    SIVER: Já bych tipovala, že tě nafukují mléčné výrobky. Teď jedu whole 30, takže bez mléčných výrobků a bez luštěnin a ačkoliv jím i zelí a jiné nadýmavé věci, tak jsem bez problémů.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Kale Sucks: Famous Chefs Reveal the Most Over/Underrated Veggies | Thrillist
    http://www.huffingtonpost.com/thrillist/kale-sucks-famous-chefs-r_b_4746327.html
    NYX
    NYX --- ---
    :)

    KABIS
    KABIS --- ---
    TUILE: jupi! nejsem v tom sama :D
    TUILE
    TUILE --- ---
    SIVER: ja sem nafoukla, kdyz jim vecer jkoykoliv pro me tezko stravitelny jidlo. z toho tvyho vyctu bych si k veceri mohla bez nasledku dat jen masovy kolac.
    TIMA
    TIMA --- ---
    SIVER: Ja bych podezirala to zeli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam