• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: né, nic takovýho neexistuje. Jak by mohlo, autoři toho článku mají nějakou farmafirmu, či co, takže jen prodávají doplňky a redakci v tigisu uplatili. Orgonity.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    CORNELA: Co ja vim, nijak :-D ja tam byla kvuli tomu ze mi slezala kuze kolem oci, tohle bylo jen tak by the way a nijak sem to od te doby neresila a taky bych to v anamneze neuvadela. Ale co muze vedet chudak pani, kdyz ji to ta alergolozka rekla
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda potkala jsem pár lidí, co má od regulérního alergologa zakázané právě kynuté, kysané, uzené a jinak příliš zralé věci.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    CORNELA: Mne pred par lety vysla u alergolozky prick testem alergie na bakterie HCD, takze to pani nejspis nemela z vlastni hlavy, normalne se to testuje
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: ten základní článek je z odborného časopisu Alergie... Neklikatida je velmi infekční onemocnění.

    Ale letmým čtením tam narušený metabolismus histaminu a pomáhá ho nezvyšovat příliš ještě jídlem. Volně mi to asociuje dnu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CORNELA: autoimunitní onemocnění?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GARFIELD: Intolerance histaminu? (pak by se problémy zhoršovaly i při kysané zelenině, starých sýrech, ořeších a podobně). Ale pokud je člověk na paleo a špatně snáší lepek a do toho si dá pivo, tak ockham praví - může za to lepek, při trvalejších problémech holt zkusit nějakou tvrdou eliminační dietu - typu GAPS.

    http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2011/03/14_fuchs_al_3-2011.pdf

    Histaminová intolerance | Kašulčin švihýc
    http://histaminovakasulka.com/histaminova-intolerance-hit/co-je-histaminova-intolerance/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GARFIELD: hej to se mi presne stalo nedavno, tri maly piva, a mela jsem pocit ze se cela vyzdimam.
    pripisovala jsem to tomu ze to byly nejaky specialy, tak jsem si rikala ze by tam mohlo bejt vvic lepku (mam celiakii). ale prijde mi to divny, protoze cas od casu pivo piju a jsem v pohode
    IKA
    IKA --- ---
    GARFIELD: Kamarátka je alergická na nepasterizované pivo, podozrieva z toho kvasinky.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    GARFIELD: To jsi ještě dopadl dobře. Já se po necelých dvou chmelových džusech léčil celý víkend a skoro jsem nevystrčil nos z oné místnosti.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Nesetkali jste se s necim jako alergie na kvasnice? Od te doby, co jim v paleo duchu (nejsem striktni) se mi nekolikrat stalo, ze jsem sel na pivo (casto kvasnicove, nefiltr) a po jednom az dvou pivu jsem s odstupem dvou tri hodin zvracel.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    :D

    je na talíři "snow pesa" ? je na talíři "sugar snap peas" ? na talíři žádný lusky nevidím, usuzuju na "peas". "peas" jsou zakázaný. a je mi buřt, co je zelenina, antinutrienty, kdo se jak jmenuje nebo jakou má orientaci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Složení těch plodin je různé.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MR_DAN: světe, div se, ale pokud se tady tak zaklínáš antinutrientama, tak zapomínáš na jednu zásadní věc. Když ten hrášek sníš i s luskem, obsahuje pořád to samý.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: boha jeho ty porad nechapes, ze je uplne jedno jestli tu zelenou kulicku nazves lusteninou, nebo zeleninou, protoze to obsah latek v ni nezmeni, ani kdyz to nazves jetelem ....
    ta zelena kulicka, rikej ji jak chces, obsahuje antinutrienty, jmenovite lektiny a fytaty... co je na tom k nepochopeni?

    stejny spory se vedou o tom, jestli je rajce ovoce nebo zelenina, ale ze patri do celedi lilkovitych a je tudis pribuzny paprice, brambore nebo ruliku zlomocnymu, na vysledek tech sporu nema vubec zadnej vliv ... takze UPLNE STEJNE nema vliv tvoje nazyvani hrachu zeleninou nebo lusteninou na to, ze tam ty antinutrienty jsou a ze pokud se chceme drzet nejakeho stravovaciho predpisu, jakym whole30 bezpochyby je, tak musime takove potraviny z jidelnicku vynechat....

    toto budiz posledni muj komentar k tomuto tematu, jezte si kdo co chcete, hledat si vymluvy a duvody, jak vysvetlit a ospravedlnit (nebo uplne prejmenovat) porusovani nejaky vlastni zasady, kterou sam sobe ulozim, mi prijde na palici
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: zase, v luštěninách to obsaženo je. V zelenině ne (nebo jen v malém množství). My se prostě točíme v kruhu na chybném tvrzení, že hrášek je luštěnina. Není.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: ale skroby nedelaj z lustenin alergen... takze si znovu precti tu pasaz, kde pisu lektiny, kyselina fytova (jestli umis cist)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: vzdávám to.

    Pro ty, co číst umí. Látky, o které nám jde, (škroby ) vznikají v plodu hrachu setého plným dozráním. Při sklizni nazeleno - pod názvem hrášek - se lusk s plody trhá v době, kdy jsou tam převážně jednoduché cukry. DLouhé řetězce se tvoří zráním. Bílkoviny se tam v průběhu zrání dostávají díky schopnosti vázat atmosférický dusík. Čím déle to zraje, tím víc jich tam je.

    Navíc to není tak, že když na zahradě přezraje hrášek, počká se do podzimu a sklidí se to na hrách. Na hrách se pěstují jiné odrůdy (dužnatý, cukrový ...). Pokud se uskladní hrášek, zplesniví. Kdyby se usušil, vznikne prezrálá sušená zelenina. na kuštěninu se vysévá hrách setý.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KABIS: no, proto v tom whole30 navodu vyjmenovavaj snad vsechny druhy lustenin co muzou a posleze (s mirou) povolujou lusky vcelku ...
    dostal jsem se k tomu, kdyz jsem resil zeleny fazolovy lusky se slaninou jako priloha paleo ano/ne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam