• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: rozhodne nesouhlasim ze je potreba na hubnuti mit hlad. Jako nereagovat na kazdou chut s tim souhlasim, ale ten opravdovy hlad ne.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AOTEAROA: jestli chces shodit, tak neres sacharidy nebo tuky, zbytecny, jez ty 2-3 hlavni jidla denne a absolutne nic kolem toho, zadny svacinky, mlsani, nic proste ... a taky serizni velikost porci tak na tretinu, dostan se do deficitu, prokousej se pocitem hladu... jak jsem psal niz, chces-li zhubnout, nezer :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: ja se drzim toho ze telo si rekne. Kdyz jsem mela masa hodne tak jsem na nej proste prestala mit chut. Kdyz jsem jedla chvili vic vajec tak takyale pak se to zase ustalilo :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: proto si lusteniny klicej, ne? :) a ja zila v domeni ze vitariani a raw jsou to samy... :) nic, mezera ve vzdelani ktera mi zrovna nevadi :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: já se nesnažím o nějaké napodobování pravěku, akorát tak nějak se snažím realisticky pojmout možnou spotřebu - že jako sice vajíčka a maso jsou zdravé, ale všeho s mírou, taky nebudu přece jíst celé dny jen maso a vejce a považovat to za zdravý příjem - tak se snažím jakoby hledat nějakou hladinu, kdy by nějaké to množství mělo být "akorátní", a tak si vždycky představím, že mám rozvětvenou rodinu rozličných talentů a staráme se spolu o velký statek uprostřed přírody, takže máme něco vypěstováno, něco chováme a zabíjíme, něco se dá ulovit v lese, a tak dále.
    ve skutečnosti to paleo až tak nedodržuju, ale snažím se jednak se nepřežírat, druhak nejíst furt to samý dokola, a třeťak nedělat něco vyloženě proti přírodě. takové to "kdyby každý na planetě jedl tolik masa co ty, nikdy na to nebude dostatek zvířat" a tak.

    momentálně se ale spíš zas budu soustředit na snížení příjmu sacharidů. začínám bejt zas jak bechyně, protože tuku do sebe tlačím dost, ale cukr až tak extra neomezuju (oproti kdysi samozřejmě jo, ale ketózu bych neviděla ani z vlaku). mno a brzy snad konečně taky nějakej ten pohyb bude. jinak bych si nemohla dovolit pít tolik alkoholu, kolik piju :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KABIS: vitariáni ano, ale raw-jedlíci už asi ne. Možná vločky, ty jsou jedlé za syrova. Luštěniny jsou jedovaté.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: vitariani lusteniny a i nejaky to obili jedej, ne? Plus orechy ktery jsou hidne kaloricky... Jinak jo no, zelenina tozhodne je zpestreni jidelnicku, to se rozhodne nepeatuje kvuli energeticke hodnote :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRONEMA: vlastně tohle řešení používají gorily. Velmi pomalu se pohybují pralesem a žerou, co utrhnou. Nebojují, neloví, moc neběhají a stravu si zpestřují hmyzem a mají větší spektrum trávicích bakterií, tedy zužitkují i listí a výhonky. A nedošlo u nich ke klíčovému rozvoji mozku a myšlení.
    Ovšem svalovinu mají na vitariány pěknou :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: salát byl příklad. Jednotka energie je jedno, stačí když bude stejná.
    Celkově mám pocit, že samotná zelenina by lidi neuživila. Dokud k těm záhonům nepřidáš luštěniny, brambory, obilí a semena, pojdeš hlady. Jak to tam přidáš, případně zvířata (králík ti z naprosto nekalorické - pro člověka - trávy udělá za sezónu 1,5 kg masa a kůži navrch), přežiješ. Ale zelenina je zpestření jídelníčku. Zároveň je dost pracná oproti trávě, obilí, slunečnicím i proti fazolím atd.
    Mrkev zaseješ, vypleješ, vyjednotíš, vypleješ, vyjednotíš ((bez toho nebude úroda), zaléváš, vyreješ a ještě je zpola sežraná pochmournatkama a krtonožkou.
    Obilí zaseješ, pomodlíš se a na konci léta sklidíš.

    A to dnes máme šlechtěné hybridy a vědomosti, jak to pěstovat a přípravky na likvidaci škůdců.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MAR_TINA: podle me mas na mysli spis kcal...
    ono to se zvetsovanim zahonu pak klesa pri rozpocitani na jednotlivou potravinu, jakoze kdyz zdvojnasobite pocet pestovanych salatu, tak se objem prace zvysi mnohem min
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRONEMA: v historii rodu homo taková situace nenastala :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KABIS: pracuju doma :)

    Mě ta práce v celku baví a náročné to nevnímám. Ale když si vezmu hlávkový salát : je jich tam cca 20, tři týdny rostly - ze sadby, týden je budem em jíst. Každý má tak 200g (a to mu fandím) = 150 kJ x 20 = 3 000 kJ.
    A teď: připrava půdy - přivéz kolečko kompostu, zrýt půdy zarýt kompost, uhrabat (20 minut, je to minizáhon na ten salát). Zajít do zahradnictví pro sadbu (cca 400m x 2), zasadit. Cca 2x vyplít - nemusí být, ale je to lepší. Cca obden, tj 10x zalít - přinést a vylít 10x2 konve vody. Vyříznou salát, omýt, natrhat, sníst. Je to radostná pohoda, ale rozhodně víc kJ spálím (hodina práce na zahradě mi vychází dle tabulek na cca 1200 kJ.)

    A to dnes máme intenzivní zemědělství, při středověkých výnosech byla ta bilance slabší.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAR_TINA: vitarianstvi v idealnim pripade, jak ja ho chapu predpoklada, ze zijes v miste kde to roste samo a ty jen sbiras a jis, a predpokladam ze nekde kde roste hodne ovoce by to i slo kdybys mela jen malo lidi na hodne prostoru, ne?
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: ty mas praci kdy si z kanclu muzes odskocit do zahrady? To chci taky :))

    Ja ti nevim, zalezi hodne jak pestujes, pokud jdes formou nejmensiho odporu tak to tak narocny neni (aspon me to tak neprijde, zahradku zatim zakladame, takze tam dost veci nema tu vynosnost co by mohlo, ale to prijde)..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A před chvíli jsem trochu šnípala na zahradě, jen jsem zalila skleník, vyplela pár řádků a šla zpátky do kanclu. Uvědomila jsem si jednu věc. Zeleninu lidstvo po celou dobu pěstuje pro chuť a dobrý pocit (v roce razdva nemohli vědět nic o vitamínech a vláknině). Do vypěstování každého kusu vložím cca 2-3x víc kalorií než sklidím. A to zvažuju jen lidskou práci a nepočítám, že přeci jen používáme nějaké nástroje, i stroje na naftu (jen na jaře rotavátor a přes sezónu čerpadlo na vodu), umělá hnojiva a chemické postřiky a sadbu a osivo kupujeme.

    Raw vitariánství je naprosto vadný styl a slepá ulička - kdyby si to měli pěstovat sami, byť někde v subtropech, nedokážou vypěstovat, sklidit a upravit víc kalorií než spálí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: šla by obalit v hlíně a upéci v celku, po cikánsku.

    Každopádně pokud stavíte paleo na (fiktivním) životě pravěkých lovců a sběračů, tak žádný chov, žádný slepice, žádný prasata. Pěkně vybírat hnízda a lovit! :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: A slepice dobře nese tak dva roky, pak výměna, takže škubání čas od času nastane, když ze staré nosnice chceš vývar. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: deset slepic je v pohodě. Horší je, že v zimě moc nenesou, tkaže je s vejci utrum.
    Mnohem horší je to škubábí a kuchání drůběže. Fuj. Krávu porazí řezník a za dva tři dny práce máš v mrazáku naporcované maso na rok. Ale slepice a krůty, brrr.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    AOTEAROA: jedna slepice snese jednovajicko denne, ne? a myslim ze deset slepic je takovy mnozstvi ktery uz neda o moc vic prace nez tri... ale jen odhaduju ze sledovani babicky se slepiema :)

    jinak ja kdyz uz tak premyslim kolik bych musela mit prasat, ale vubec netusim jak se prasata chovaj :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    jím téměř každý ráno tři vejce (cholesterol se mi za tu dobu hodně vylepšil). jediný co mě trochu trápí je představa, kolik slepic bysme museli doma mít, abysme s mužem mohli denně každý snídat tři vejce a ještě mít další vajíčka na jiná jídla a na pečení :D
    maso jsem se pokoušela taky maličko omezit v rámci představy, kolik práce by mi to dalo abych jedla denně hodně masa, kdybych měla s rodinou statek a veškerý maso by bylo ze zvířat, který sami chováme - každý kuře se musí oškubat a tak).

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam