• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: ja mam ale vyzkumy i z doby pred Lustigem, staci rict: http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/895.full#aff-1
    a narozdil od ty tvoji srajdy cos poslal nemaj za cil jen zdiskreditovat jednoho konkretniho cloveka... jakmile vydam nejaky clanek, co se bude chtit tvarit seriozne, ale bude obsahovat fraze typu "Boooo, Doc", tak vyvolam ironicke usmevy ve tvarich i tech poslednich, co serioznosti meho vytvoru chteli verit...

    ocividne sedis v nejakem vyboru co urcuje vyznam pojmu zavislost a porucha prijmu potravy, takze nema smysl se s tebou dohadovat, diky bohu ze tu mame v auditku tolik lidi chytrejsich nez jsou vedci
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: poslal si mi argumenty od Lustiga, tentoraz opat Lustig - tu si opat dovolim tvrdit, ze mnoho jeho zaverov je chybnych

    napriklad tvrdi, ze fruktoza sa
    skutocne cast fruktozy takto skonci, ale
    a) je to len mala cast (menej nez 10 percent alebo este menej)
    b) v porovnani s ukladanim tukov je tento proces metabolicky narocnejsi
    c) v isokalorickych experimentoch nesposobil HFCS vacsiu zmenu vahy (na rozdiel od experimentu na potkanoch ktory linkujes)
    d) skutocne problemy posobi fruktoza jedine ak je podavana v obrovskych nerealistickych mnozstvach v ramci overfeedingu

    co sa tyka prirovnaniu ku kokainu, tak bezpochyby moze porucha prijmu potravy vyvolavat podobne spravanie ako zavislost na kokaine, akurat riesenim je, ako som spomenul, vytvorenie si spravneho vztahu k jedlu a nie vyhybanie sa

    MMETLA: "alkohol neni droga, nelatkove zavislosti neexistuji" nie, nic take som nepovedal ani si to nemyslim
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: mam to dost podobne, znam vegany napreshubu (a je jich plny internet), ale znam par co jsou ok, nikomu nic necpou, maj svuj nazor a budou se o nem s tebou normalne bavit, berou to ciste jako volbu kdyz tu moznost volby maji.. A az tihle mi upravili pohled na vegetarianstvi jako takove, dokonce do te miry ze maso sama dost omezuju, coz jsem driv u sebe povazovala za nemozne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: ne všechny ty náhražky všeho možného a dovoz surovin přes půl planety.

    PHUSHI: jestli z toho co píšu máš pocit, že vegany považuju za kretény proto že jsou vegani a an bloc, tak je základní chyba na tvém příjmu.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    PHUSHI: mno dost zalezi o jake moralce se pak bavime, ale jinak souhlas, negativni zkusenosti neznamenaji vzdy, ze nekdo zastava odsouzenihodne myslenky ... a pod carou, ostatne za kreteny bych povazoval jen ty, kteri jsou tak opravdu nemocni ;)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: huh, takze alkohol neni droga, nelatkove zavislosti neexistuji a to zijeme oba na ruznych planetach, coz? s tim brutalnim strasenim a prikladani durazu vseho na frutozu vsak souhlasim, ta je opravdu nepatricna.
    ALE ja treba osobne nerikam, ze zavislost je vzdy na prvotni aktivite ci substanci - tedy, pokud mi nejaka provadena cinnost zpusobuje vyplavovani endorfinu, stanu se prakticky zavisly na tech endorfinech a to na zaklade podnetu prichazejicich z dane aktivity ci substance a je mi uz jedno jestli se jednalo o primo jine opioidni latky nebo samotnou aktivitu, ktera ve me tvori takove pocity. Samozrejme ze filozoficka debata o pocitu stesti je na miste, ale pokud tu chces resit jen fakticke veci, asi bys nemel zavrhovat i trochu jine pohledy na fyzickou zavislost na vybranych substancich.
    Urcite zobecneni pak je na miste v duchu popsani prvotni priciny a ne jen, zavislost na endorfinech v 99% pripadu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: ja jako clovek ktery si brzo zas objedna omegy3 si myslim ze suplementace neznamena ze jde ten clovek uplne mimo.

    jak je to myslis s tema lusteninama? nestaci namocit a uvarit? nebo je to tak hur stravitelny?

    jinak s tou moralkou nemam problem, asi jsem potkala proste fajn vegany, se kteryma se o tom dalo mluvit. ja uznala ze to jak se dneska zvirata chovaj a zabijej neni moralne optimalni a oni zas to ze ja mam jiny priority.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    k tomu musim povysenecky rict, ze tim moralnim hlediskem by se mozna clovek mel zabyvat bez ohledu na to, jestli ty, co ho taky zastavaji povazuje za kreteny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: z vegetariánských zdrojů. Vegani prostě musí suplementovat minimálně B12 a drtivá většina dostatečně bílkovinových zdrojů se neobejde bez vysoce pokročilého potravinářského průmyslu - proto taky žádná tradiční dieta čistě veganská není.

    Morální hledisko je v tom nejpádnější argument, ale bohužel to většinou vede k tomu, že začnou povyšenecky vysvětlvoat jak si morálně špatná a oni skvělí ( pasivní agrese a nesrovnání se s vlastní agresivitou je prostě mezi vegany fakt dost znát) a nebo ještě k tomu vytáhnout nesmyslně polámanou fyziologii. A propagandistická videa...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: jo ja nejsem v zadne hadce s nekym :) momentalne mne to zajima a zjistuju si sama pro sebe.

    moje dosavadni zjisteni je, ze se s veganama shodnu ve vice vecech nez jsem cekala.
    chapu jejich moralni hledisko.
    souhlasim s myslenkou ze z vegan zdroju se da slozit stejne kvalitni strava jako bezna strava. Nicmene pokud chce clovek dosahnout velmi kvalitni stravy, musi delat jiste kompromisy (omegy, antinutrienty, soja a spol)
    nesouhlasim v tom ze vegan je pro cloveka prirozena strava (tj pokladam za dulezitejsi co bylo tech nekolik set tisic let, nez to co bylo predtim a potom.)
    neshodneme se v nekolika konkretnich nutricnich nazorech (obilniny, nasyceny tuk)

    a celkove ja vidim tu snahu o kvalitni stranu jako zasadnejsi nez moralni hledisko. to uz je ciste otazka priorit.

    nicmene za tu dobu co to zkoumam jsem si poupravila ten pohled, ze driv jsem si myslela ze jsou mimo, a ted vidim ze na to staci jen trochu jinak hozene priority.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: Ty třetihory sedí - rod hominidi se objevuje během pliocénu. Většina lidoopů jaksi není býložravá a syrové živočichy tráví docela dobře. Objev ohně pomohl v tom, že bylo dostatek živin a tedy čas bylo možné věnovat i jiné činnosti, než hledání jídla a pomohlo to ve vývoji mozku.

    Homo Sapiens je ovšem o řád mladší - namísto necelé 3 miliony let jde o zhruba 300 000 let.

    Tvrzení že před tím předkové hominidů nejedli maso je nepodložená volovina (pokud vytáhnout ty vegetariánské nálezy z jižní afriky Homo Erectus, či koho (teď se mi nechce dohledávat zdroj), tak ať si projdou zdrojový článek, kde je výslovně napsáno že ty dva (sic) nálezy jsou výjimka. Ale pochybuju, že se budou namáhat s reálnou antropo/paleontologií.

    Plus jim tam chybí klíčová úvaha že jaksi velmi odlišné podnebí vede k dramaticky odlišnému stravování (to ostatně chybí i ve většině úvah o paleodietě). To je konec konců vidět i za těch 6-8 000 let a citlivosti na lepek - v krajinách, kde se pěstuje obilí je jí méně, než v krajinách, kde je dostatečně teplo na rejži.

    ideálné je odkázat na http://www.scribd.com/doc/17317661/The-Evolution-of-Hominin-Diets ale většinou se stejně dozvíš, že nic takového číst nebudou, protože voni vědí co jim funguje, mají to na sobě vyzkoušený, vědci jsou podplacený atd.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    z jednoho veganskeho clanku "To, že jsme na přelomu třetihor a čtvrtihor začalí zařazovat do našeho jídelníčku maso bylo z nouze a nedostatku jiné potravy, nikoliv něco, co by pro nás bylo nejlepší (bez objevení ohně bychom ho stejnak těžko strávili a bez nástrojů ani neulovili). Jakožto všežravci jíst maso můžeme, ale ani nemusíme (z čehož můžeme mít i řadu zravotních výhod)"

    muzete nekdo potvrdit ten prelom tretihor a ctvrtihor? podle wiki je to prej 2,6 milionu let zpatky. to mi prijde jako ze byl jeste ranec casu sae evolucne vyvinout, ale nevim presne v jaky fazi clovek tedka byl. odkazete pripadne na nejaky paleo zdroj ktomuto tematu?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/09/09/ethanol-alcohol-and-fructose.aspx
    Princeton University - A sweet problem: Princeton researchers find that high-fructose corn syrup prompts considerably more weight gain
    http://www.princeton.edu/main/news/archive/S26/91/22K07/index.xml?section=topstories
    High Fructose Corn Syrup Addictive Like Cocaine, Says Researcher
    http://www.science20.com/...ticles/high_fructose_corn_syrup_addictive_cocaine_says_researcher-112817
    let's agree to disagree, co?
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: nesuhlasim, su dost velke rozdiely v metabolizacii fruktozy a etanolu
    co sa tyka spatne uziteho terminu, tak mozno zavislost na cukre/fruktoze sa pouziva v hovorovej reci ale nie na odbornej urovni

    uz som mozno linkoval, ale raz zacas sa hodi
    http://www.alanaragonblog.com/2010/01/29/the-bitter-truth-about-fructose-alarmism/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    YASHAMARU: No, přesně takové stavy jsem měla s knihami.
    WoW jsem hrála půl roku v kuse a nedělala jsem v podstatě nic jiného. Jednou za čas jsem se najedla možná... A to jen když to jídlo někdo donesl... Možná to opravdu závislost přeci jen je, jak jsou tam ty prvky odměn a vyvolává to příjemné pocity toho, že člověk "něčeho dosáhl".
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    YASHAMARU: + nevadi mu odsunout do pozadi nebo uplne vytesnit realne lidi a kamarady a neciti ztratu, protoze mu to nahradi virtualni komunita. Stejne tak pocit odmeny a uspechu z realneho zivota nahradi to same, jen snazsi a pravidelnejsi ve hre.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ALONSY: No, zavislost na hrach je pomerne snadna a hodne rozsirena. Kdyz ti decko nemysli na nic jinyho, nez kdy se zaloguje do hry. Kdykoliv co je mimo pc, tak si nepritomne cmara do blocku veci ze hry, chodi s tim spat, budi se driv, aby mohl hrat atd. to ja beru jako zavislost. Provazi to panicke pocity z pomysleni, ze by clovek hral min nebo vubec. Ja bych si tipnul, ze zavislost na pc hrach bude jedna z tech rozsirenejsich. Spis me prekvapuje, ze nikoho takoveho ze sveho okoli asi neznas. :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ZUZKAOU: ja mam tohle na bramburky.
    miluju je a jak si jednou povolim je dat, najednou zjistim, ze snim dva balicky denne a ze tenhle rezim jedu uz tejden.
    pak rok nic, mam chute, ale nedam si a pak si jednu zobnu na nejaky party a za tejden sypu pytlik dva denne...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: z hlediska metabolizace je fruktoza skoro stejny zlo jako etanol, kterej se koneckoncu z fruktozy pali
    takze ano, na jidle obsahujicim pridanou fruktozu (nikoli ovoci, spolecne s vlakninou se ta fruktoza metabolizuje jinak) lze ziskat ferovou zavislost a nejde o spatne uzitej termin
    (pro jistotu dodam, ze bily cukr = sacharoza = disacharid glukoza+fruktoza, vceli med je taky 50:50 glukoza s fruktozou, limonady se sladi HFCS = high fructose corn syrup, atd.)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Aaah, jak jsem mohla poslední půlrok zanedbávat paleo a zapomenout, jak boží věci se v rámci něj dají udělat?
    Dneska k večeři bude dušené hovězí špikované slaninou na červené cibuli a česneku a celerovo-petrželové pyré.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam