• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Zrovna rýže jo, brambory sice ne, ale těmi se taky živím celkem vydatně, i když teda nejsou zas tak levné, jak jsem si vždy v době ignorování cen myslela :))
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: a to na tom testovinovniku/moukovniku neroste treba ryze nebo brambory? :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    YASHAMARU: Dneska už jsem to dotáhla na jeden suchej, ale dorazily nějaké peníze, tak koupím dvě kila masa na guláš a to snad na chvíli vydrží :)
    MMETLA:
    LUCIASHECK: Jinak ten rozpočet je pro dva, ale i tak by se s vynaložením opravdu hodně snahy dalo. Ovšem všechny ty nejhorší potraviny (těstoviny, mouka, sladkosti...) máme zadarmo a to už se těžko shání něco levněji, pak si člověk aspoň může nakoupit nějakou tu zeleninu nebo právě čas od času pořádné maso.
    Ale už se to snad brzy srovná a popravdě se nemůžu dočkat. To maso se zeleninou, vajíčka, oříšky... zkrátka jsou mnohem lepší stravou a je to cítit i vidět (takhle tlustá jak teď jsem snad nebyla ani ve svých nejhorších rohlíkovo-chipsových obdobích.)
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    To me vratilo do studentskych let, 3bit+ dva rohliky na den, pomazanka z masla a horcice s rohlikama, cinsky polivky s rohlikama, miska mlika s grankem a natrhany rohliky do toho, to byly namky :)

    Spavat po praci se mi chtelo, kdyz jsem mel zabrzdenej organismus tim ze jsem jedl malo nebo spatne.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY:
    LUCIASHECK: uprimne si taky myslim ze to jde a to i bez nutnosti vykupovat slevy, ale je to opravdu moc usili a pro me by se ztratila ta rozmanitost o kterou mi jde. Inu living on budget jsou desitky publikaci a mnoho z nich i paleo. Ale nezavidim a drzim palce s tim to zvladnout, mel jsem podobne obdobi a spatne navyky, jidlo a ta deprese z nedostatku mi urcite hodne vzaly.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: za 100 denně se dá nakrmit i čtyřčlenná rodina (sice celkem jednotvárně a dá to práci s přípravou, ale... Za 50 na den se jednotlivec tudíž najíst dokáže, i když mu odpadne ta výhoda vaření pro víc lidí a tudíž o něco snížené náklady na porci.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU:
    AOTEAROA: To jsou teda vyhlídky :) Snad je to jen nějaká chřipka :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ALONSY: kámoš byl taky hodně unavenej, a pak zjistil že prodělal žloutenku nějakýho málo známýho typu a ještě nějakej typ chlamydií. byl rok a půl na neschopence a velmi přísný jaterní dietě.
    takže začni pořádně jíst, pořádně spát, odpočiň si, a bude to dobrý. a když ne, jdi k doktorovi ;)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nojo, ale je klasická únava, na kterou trpí 90 % lidí (natož těch, co nejedí ideálně) a pak je únava, že člověk nemůže ani mluvit nebo vyjít dva schody. Ale to je jedno, dneska vypadám aspoň trochu použitelněji, tak uvidím, jak to bude přes víkend a pak v nejhorším ten doktor.

    Rozhodně jinak, rozhodně ne za 50 korun na den :) (víc momentálně naneštěstí nemám a nějaký čas mít nebudu. Ono spíš za chvíli nebudu mít ani těch 50, ale to se poddá:)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: ja bych k tomu jeste mel akutni prujem.

    ALONSY: ja teda vnimam ve svem okoli posledni dobou vsechny hodne unavene a spatne spici, tedy bych mel za to, ze i ten vysoky tlak kolem nas zkombinovany s tou zmenou muze byt pricina. Me teda osobne pomohlo zaradit nejaky sport a snazit se eliminovat co mi rusilo nepreruseny spanek. Ale pravda je, ze ma strava vypada rozhodne jinak...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Me by teda jogurt k snidani a rohliky k obedu taky vycerpavaly
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Teď už jsou to tak dva měsíce od změny režimu a zrovna jsem se pomalu zbavovala té potřeby spát každý den po práci, únavu už jsem měla tu klasickou, co zná skoro každý, kdo nejí paleo a teď tohle.
    Po výplatě vyzkouším, do té doby budu doufat, že se to zlepší, případně si zkusím najít nějakého doktora, no.
    Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: Změna režimu by teoreticky mohl být důvod, že tělo holt protestuje... Zkusila bych se chvíli dopovat hořčíkem (500 hořečnatého laktátu s B6 jednou denně před spaním) a případě nějaké větší dávky B-komplexu/pangaminu, co to udělá.

    Pokud to nezabere tak do týdne, dvou, tak bych šla na krev - taky to můžou bejt nějaké brebery typu borélie a spol. Nebo přechozená mononukleoza a tak.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Vcelku normálně. Ke snídani jogurt (v horším případě sladký pečivo), oběd tři tmavé velké rohlíky s 95% šunkou a zeleninou (obvykle ředkvičky), pak nějakou svačinu (buď stejná, co snídaně, nebo oříšky) a k večeři pak pořádnou porci teplého jídla, teď třeba brambory zapečený se slaninou a cibulí.
    Ráno jsem si říkala, jestli na mě třeba něco neleze, teplotu ale nemám a nic kromě té slabosti/únavy mě moc netrápí, chvílema trochu hlava a žaludek, ale nic hroznýho.
    Teď jsem tu dojedla nějaké mandle ze včera a je mi trochu lépe (což by mohlo být i tím, že jsem spala fakt více-méně celý den).

    A s tou únavou už mám problémy celkem dlouho, většinou se po práci musím aspoň na hodinu vyspat, abych byla použitelná a v noci spím tak 6 - 8 hodin. To přičítám náhlé změně režimu z nočního na denní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: a nejíš prostě málo?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Taková chudokrevnost asi člověka nepřepadne ze dne na den, že?
    (není nad hledání diagnóz na internetu...).

    Dneska jsem totiž naprosto nepoužitelná, ve smyslu slabá. Není mi nějak extrémně blbě, jen mě pobolívá hlava a žaludek, ale jsem tak slabá, že jsem sotva došla do práce a po pár hodinách šla stejně domu a celý den prospala. Jsem v podstatě neschopná se vůbec zvednout, abych si udělala kafe/čaj/vodu a u počítače obvykle vydržím tak pár minut.

    Poslední dobou nejím paleo, občas nějakou tu sladkost/pečivo, ale také dost oříšků, nějakou zeleninu, citróny, brambory... Rozhodně to není takový humáč jako kdysi (aneb jen rohlíky). Ptám se tu, co by to mohlo být a co s tím dělat, protože je tu dost chytrých lidí :)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: mne SV prisiel ako celkom fajn blog, ale prestal som ho sledovat lebo daval prilis vela informacii a nestihaval som spracovat, navyse kopu spekulacii

    ale zase Ray Peat je cool as fuck. teda nie ze by som mu zral kazde jeho slovo (napriklad jeho odporucania), ale paci sa mi ako dava veci do sirokych suvislosti, je to taky polyhistor
    napriklad toto je uplna symfonia http://raypeat.com/articles/articles/sugar-issues.shtml

    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: nicmene jeste k tem fructose handles...na SV se jako odstrasujici priklad uvadi obcas treba i Haile Gebrselassie ("podivejte jak dopadnete kdyz to prezenete s cardiem"), takze je pani aspon v dobre spolecnosti :)))
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: njn, suppversity :)

    jinak jeste jedna zajimava vec, na kterou jsem ted narazil...fascinujici studie :)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3740086

    dva tydny na 800kcal/den diete tvorene takrka vyhradne bilkovinami (95%E)...vysledkem samozrejme totalne rozjebany metabolismus (-356kcal). nasledne dalsi dva tydny na 800kcal/den diete tvorene z velke casti CUKREM (!!!) to do velke miry srovnaly :) ze by Ray Peat nebyl az takovy posuk? :)



    doprovodny SV clanek http://suppversity.blogspot.cz/2013/02/forgotten-dieting-aids-choline.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam