• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ALONSY: kámoš byl taky hodně unavenej, a pak zjistil že prodělal žloutenku nějakýho málo známýho typu a ještě nějakej typ chlamydií. byl rok a půl na neschopence a velmi přísný jaterní dietě.
    takže začni pořádně jíst, pořádně spát, odpočiň si, a bude to dobrý. a když ne, jdi k doktorovi ;)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nojo, ale je klasická únava, na kterou trpí 90 % lidí (natož těch, co nejedí ideálně) a pak je únava, že člověk nemůže ani mluvit nebo vyjít dva schody. Ale to je jedno, dneska vypadám aspoň trochu použitelněji, tak uvidím, jak to bude přes víkend a pak v nejhorším ten doktor.

    Rozhodně jinak, rozhodně ne za 50 korun na den :) (víc momentálně naneštěstí nemám a nějaký čas mít nebudu. Ono spíš za chvíli nebudu mít ani těch 50, ale to se poddá:)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: ja bych k tomu jeste mel akutni prujem.

    ALONSY: ja teda vnimam ve svem okoli posledni dobou vsechny hodne unavene a spatne spici, tedy bych mel za to, ze i ten vysoky tlak kolem nas zkombinovany s tou zmenou muze byt pricina. Me teda osobne pomohlo zaradit nejaky sport a snazit se eliminovat co mi rusilo nepreruseny spanek. Ale pravda je, ze ma strava vypada rozhodne jinak...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Me by teda jogurt k snidani a rohliky k obedu taky vycerpavaly
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Teď už jsou to tak dva měsíce od změny režimu a zrovna jsem se pomalu zbavovala té potřeby spát každý den po práci, únavu už jsem měla tu klasickou, co zná skoro každý, kdo nejí paleo a teď tohle.
    Po výplatě vyzkouším, do té doby budu doufat, že se to zlepší, případně si zkusím najít nějakého doktora, no.
    Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: Změna režimu by teoreticky mohl být důvod, že tělo holt protestuje... Zkusila bych se chvíli dopovat hořčíkem (500 hořečnatého laktátu s B6 jednou denně před spaním) a případě nějaké větší dávky B-komplexu/pangaminu, co to udělá.

    Pokud to nezabere tak do týdne, dvou, tak bych šla na krev - taky to můžou bejt nějaké brebery typu borélie a spol. Nebo přechozená mononukleoza a tak.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Vcelku normálně. Ke snídani jogurt (v horším případě sladký pečivo), oběd tři tmavé velké rohlíky s 95% šunkou a zeleninou (obvykle ředkvičky), pak nějakou svačinu (buď stejná, co snídaně, nebo oříšky) a k večeři pak pořádnou porci teplého jídla, teď třeba brambory zapečený se slaninou a cibulí.
    Ráno jsem si říkala, jestli na mě třeba něco neleze, teplotu ale nemám a nic kromě té slabosti/únavy mě moc netrápí, chvílema trochu hlava a žaludek, ale nic hroznýho.
    Teď jsem tu dojedla nějaké mandle ze včera a je mi trochu lépe (což by mohlo být i tím, že jsem spala fakt více-méně celý den).

    A s tou únavou už mám problémy celkem dlouho, většinou se po práci musím aspoň na hodinu vyspat, abych byla použitelná a v noci spím tak 6 - 8 hodin. To přičítám náhlé změně režimu z nočního na denní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: a nejíš prostě málo?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Taková chudokrevnost asi člověka nepřepadne ze dne na den, že?
    (není nad hledání diagnóz na internetu...).

    Dneska jsem totiž naprosto nepoužitelná, ve smyslu slabá. Není mi nějak extrémně blbě, jen mě pobolívá hlava a žaludek, ale jsem tak slabá, že jsem sotva došla do práce a po pár hodinách šla stejně domu a celý den prospala. Jsem v podstatě neschopná se vůbec zvednout, abych si udělala kafe/čaj/vodu a u počítače obvykle vydržím tak pár minut.

    Poslední dobou nejím paleo, občas nějakou tu sladkost/pečivo, ale také dost oříšků, nějakou zeleninu, citróny, brambory... Rozhodně to není takový humáč jako kdysi (aneb jen rohlíky). Ptám se tu, co by to mohlo být a co s tím dělat, protože je tu dost chytrých lidí :)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: mne SV prisiel ako celkom fajn blog, ale prestal som ho sledovat lebo daval prilis vela informacii a nestihaval som spracovat, navyse kopu spekulacii

    ale zase Ray Peat je cool as fuck. teda nie ze by som mu zral kazde jeho slovo (napriklad jeho odporucania), ale paci sa mi ako dava veci do sirokych suvislosti, je to taky polyhistor
    napriklad toto je uplna symfonia http://raypeat.com/articles/articles/sugar-issues.shtml

    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: nicmene jeste k tem fructose handles...na SV se jako odstrasujici priklad uvadi obcas treba i Haile Gebrselassie ("podivejte jak dopadnete kdyz to prezenete s cardiem"), takze je pani aspon v dobre spolecnosti :)))
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: njn, suppversity :)

    jinak jeste jedna zajimava vec, na kterou jsem ted narazil...fascinujici studie :)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3740086

    dva tydny na 800kcal/den diete tvorene takrka vyhradne bilkovinami (95%E)...vysledkem samozrejme totalne rozjebany metabolismus (-356kcal). nasledne dalsi dva tydny na 800kcal/den diete tvorene z velke casti CUKREM (!!!) to do velke miry srovnaly :) ze by Ray Peat nebyl az takovy posuk? :)



    doprovodny SV clanek http://suppversity.blogspot.cz/2013/02/forgotten-dieting-aids-choline.html
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: dobry clanok
    len nepochopim ten obrazok - zenske brucho s popiskom "Fructose handles"? "Glucose handles"? "Saturated fat handles"? No, just the net result of a trashy diet.
    podla mna velmi sexi a nevadilo by mi o dost viac tuku

    trochu to zavana takym tym lacnym idolom krasy 20. a 21. storocia s nulovym obsahom tuku, idolom o ktorom vieme ze sposobuje zbytocne utrpenie :)
    NYX
    NYX --- ---
    jedna zajimavost k fruktoze :)
    Glucose vs. Fructose and Their Effects on Glucose, Insulin & Fat Oxidation in Men on Both Ends of the BMI Spectrum - SuppVersity: Nutrition and Exercise Science for Everyone
    http://suppversity.blogspot.cz/2013/06/glucose-vs-fructose-and-their-effects.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A propos - zítra na bezlepkovém trhu v Emauzech nabízí orientěční krevní testy za 200, drobná komplikace je, že aby to bylo alespoň trošku prokazatelné, tak jaksi musíte jíst lepek. Ale třeba se to někomu hodí.

    http://celiac.cz/default.aspx?article=288
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: nemel jsem tu cest, ale vzhledem k tomu, ze vse od nich je skvele .. nezbyva nez potichu mlaskat :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    hmmm, a co takové jerky z TRMS ;) ale ta cena holt.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: pres mesic i mimo chladno, pokud neprodsysne uzavreno

    YASHAMARU: pokud se nebojis sojovky (mas treba coconut aminos nebo tam das alespon mensi zlo tamari), tak mam recept na blogu http://mmetla.wordpress.com/2013/01/15/susene-hovezi-maso-jerky, ale jinak uplne staci jak rika TUILE, nejake susene bylinky ci zelenina, sul a pepr, poradne to namarinovat a pak uz jen susit... delal jsem to v troube, ale susicka je jednodussi reseni a hlavne si clovek sam muze urcit, jak moc stavnate si je necha..
    ostatne ja je mam desne rad, kdyz chutnaji po mase nez po hromade dalsich primesi (testoval jsem vcera pioneer fitness jerky, bez tuku, chutnalo to jak kura stromu a podobne to i vypadalo, prevladala tomu chut chilli a velmi velka slanost, asi ze sojovky a ancovicek, ale meli tam hezky barevne susene bylinky a zeleninu, coz musim priste udelat taky - jinak nedoporucuji tento produkt, male, drahe, spousta nepaleo veci)


    DEMONOFANARCHY: jj a taky hlavne pozor na vodu, uz zabila miliardy lidi, takze ji radsi vyloucime a nebudeme prijimat :facepalm: . Ale nastesti ani tady nikdo nedoporucuje smazit na virgin kokosovem oleji , takze urcite souzneni tam je :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Kdyz uz je tu rec o tom susenem mase.. jak dlouho vydrzi nez se pokazi? :-)
    V temnu/chladnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam