• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Jinak ovšem paleo ze své podstaty prostě není levné stravování.

To je slovo do pranice. Nám náklady nijak nevzrostly a co tak slýchám od kolegů, tak to mají víceméně stejně. Dražší by to bylo, pokud bychom jedli stejně často jako běžnou stravu, ale zpravidla jíme nanejvýš třikrát denně, takže se to tím vyrovná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZORRO: ale prd se v tuku rozpouští a ukládá spousta škodlivejch látek.

Navíc americká zemědělská produkce a produkce EU jsou v tomto případě nebe a dudy. Je potřeba kupovat čerstvé maso a z českého chovu (české normy jsou ještě přísnější a veterinární kontrola se skutečně dělá). To už zas až tak draze nevychází.

Nehledě na to, že drtivá většína českého hovězího masa se pásla venku, čistě proto že je to levnější a jsou na to dotace.

Jinak ovšem paleo ze své podstaty prostě není levné stravování.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    RODWY: "Just out of stock" metoda :o
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    RODWY: presne ten duvod, proc jsem se rozhodl s tim neco delat ! :-)
    RODWY
    RODWY --- ---
    MMETLA: naprosto:)
    Tohle je problem eshopu,ktery prodavaji pod doporucenou cenou za nizsi marzi!Hodne casto zbozi nemaji skladem a odebiraji,az po objednavce zakaznika.)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: jo to byla dalsi myslenka, ale potom co popsal ty low-prot/fat snidane, tak problem bude mozna i tam, i kdyz kdo vi ... kdyby se dalo diagnostikovat na dalku, asi by se dost usetrilo :D

ZORRO: nikdo nerikal, ze paleo je to prave orechove, pokud nemas problem s mlecnymi produkty a etickou veci, komu sypes za ne penize, kdyz jedes ciste konvencne .. tak pak nevidim problem. Jak rikas, mit vse BIO z pozlacenych obchodu je opravdu financni sebevrazda, ale jako kazdy kdo to nedela delsi dobu vidis jen vymluvy a omezeni (nic ve zlem, jen zkusenosti odjinud). Ja to uz tak vsak nevnimam, finance se mi stabilizovaly na urovni pred-paleo co se tyce jidla a rozhodne teda nejim konvencne - maso a tuky (jen zeleninu a obcas ovoce) - ALE predstava, krmit petikrke stado, tak to asi boli o hodne vic nez kdyz jsme jen dva - ale pak bych taky mel vetsi mrazak a kupoval kravy a vepriky cele a skladoval. Reseni vzdy je, ale rozhodne z toho udelat budgetarianstvi (tedy na rozpocet) je vetsi vyzva nez kdekoliv jinde.

RODWY: myslim tim, ze na jejich vlastnim eshopu to maji drazsi, nez kdyz to koupis po kartonech z jejich velkoskladu a das si k tomu 30-40% marzi. Chvili jsem to ale nekontroloval, ale proste nektere shopy, co nejedou na vysoke marze na vysokoobratkovem zbozi to maji levnejsi (rekneme treba ty levnejsi kusy za 26,- a drazsi za 30,- coz bud presne sedelo s jejich eshopem nebo bylo levnejsi). Je to divny paradox, ale matematika snadna. Doufam, ze se ted chapeme :-)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    LUCIASHECK: mna by prve napadlo, ze problem bude malo soli. teda mozno nie ale roznodne stoji za to vyskusat zaradit nieco slane a nevyhybat sa soli celkovo
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TRIPLT: takovejhle stav mám, když málo spím :)) nebo když spím špatně a den předtím byl namáhavý. jo anebo když je doma prostě fáákt vedro (máme doma v létě 30).
    ta změna množství sacharidů dopoledne (zvýšit/snížit - vyzkoušet) by to ale vylepšit mohla.
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    DEMONOFANARCHY: No právě taky klidně sním krabičku tvarohu na posezení, nejraději rozmíchat s troškou hořčice a tuňákem :-) nebo velký kus nějaké sýru, takže bílkoviny a tuky jsou, ale asi to není to pravé :-)
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Tak jsem si přečetl Jídlo na prvním místě, teď dočítám Primal Blueprints a během toho myslím relativně dost materiálů různě po netu a protože mne to zaujalo, tak jsem si řekl, že bych to zkusil nebo se alespoň tomuto stylu stravy zkusil přiblížit.
    Ale pořád se mi něco nedaří :-)
    1)Vajíčka jsou sice fajn, dají se udělat na spoustu způsobů, ale celkem se za chvilku přejí :-)
    2)Živočišné tuky jsou to hlavní, ale BIO protože se jinak v tucích rozpouští spousta škodlivých látek, které do těch chudáků cpou - zatím nekradu(a oznámení doma, že k moři se nejede, protože budeme jíst zdravě by asi taky neklaplo :-D ), takže dopřávat si bio anglickou nějak často moc nejde :-(
    3)Avokádo nerad :-)

Co si dáváte běžně na snídaní nebo dopodlene na svačinu, aby v tom nebylo avokádo, furt dokola vejce a nějaké cenově rozumné maso a tuky?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TRIPLT: Ja tyhle stavy mela, kdyz jsem si davala "sladky" snidane (jogurt s ovocem, bananovy muffiny atd...)

Jakmile jsem najela na system "dat si k snidani neco poradnyho a normalniho," tak bylo vsechno v cajku... Ted si dam k snidani klidne steak, kdyz na to prijde, a kdyz vim, ze ten den nebude obed stat za moc...
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    TUILE: oki pokusim se do sebe cpat toho tuku vice :)
    RODWY
    RODWY --- ---
    MMETLA:
    na tech surovinach to prave stoji.)je fakt ze bio suroviny se znacne projevi na cene!
    Je dobre,ze jsou tady dalsi vyrobci jako Bombus,ale ty tycky jsou fakt jinde,co do surovin/kvality surovin!z neBio surovin a v (neRaw) kvalite se dostanes klidne pod pulku nakladu na suroviny a to jsou ty mistne dostupne jak pises!
    Kazdopadne jim fandim,porad lepsi nez chimpanzze a podobne...

jinak,kdyz nakupujes z velkoskladu jako maloobchodnik tak je dana marze z ceny bez dane!a ta je vyrazne vetsi nez pises!
    jestli jsi to myslel takhle!?
    TUILE
    TUILE --- ---
    TRIPLT: imho malo tuku. zkus misto sunky dat slaninu, pridej avokado...
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    HALCYON: sem tam si vecer nejake to ovoce na zakousnuti dam a stejny... ;(
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    MMETLA: Snidam snidam... (bananove palacinky + ovoce - sem tam k tomu jogurt jablecna, nebo bananova kase, nebo vajicka a sunka se zeleninou) Cviceni jsem po ranu provozoval velmi kratce, nejsem schopen rano drive vstavat... :D
    Spavam obecne neco mezi 6-7h, ale i kdyz jsem se dostal nad 8h stejny problem :(
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    TRIPLT: Dej si před spanim jabko, pomohlo mi to.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: jsou extremne citlive na poskrabani, opotrebeni, ale spis jde o ty levnejsi kusy u nas dostupne. Dostal jsem do ruky jeden drazsi kus, ktery se neda ani snadno poskrabat ostrim noze a stejne to profici za 4 mesice odrovnali, coz se jim u litiny nestane ani po par letech. Je to docela skoda, ale nektere zpusoby pripravy na tom jsou proste vhodnejsi a lepsi. Ja osobne mam jednu keramiku doma a nezavrhuji ji, ale davam si na ni sakra bacha.

TRIPLT: to mi zavani nedostatkem spanku, a vubec, snidas ci jeste cvicis na lacno?
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    RODWY: Konkurence existuje, podobne rozsireny je bombus (levnejsi) a pak existuji mistne dostupne malovyrobky v podobne kvalite a za nizsi cenu (prece jen nemusis platit tolik elektriky a velke lisy na to, abys to mel masove zpracovavane), nemluve o technologii baleni.

Co je ale u Lifebaru primarne financni problem - tak v surovinach - vse mit bio, eko s certifikaty to proste prozdrazi, nemluve o tech debilnich marzich co maji na svem vlastnim eshopu, kde je cena vlastne vyssi, nez kdyz to clovek koupi jako maloprodejce z jejich velkoskladu (rozdil 2-3 koruny na kusu v tomto pripade udela dost).

Souhlasim s ALONSY, ze proste je to draha zabava za to kolik to vazi, ale taky na druhou stranu se tim clovek urcite nema cpat nonstop. Ja to pouzivam jednou za cas na ruznych vyletech/trecich a to mi ta cena fakt nevadi. Lidi co to budou jist 2-3x denne dostanou dost financne zabrat. Nemluve o tom, ze delat si to doma z kvalitnich surovin neni o moc levnejsi. Mozna se k tomu dostanu a udelam o tom clanek na blogu, ten rozdil je asi tak 5 kacek na kusu a to si neplatim normalni plat za praci, kde by to opet dost kleslo.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Nestává se Vám někomu (nestávalo když jste s paleem/primal začínali), že jste po ráno takový malátní/unavení prostě bez energie až do oběda (spíš to odeznívá po obědě)? :)
    Sic takhle jím už někdy od dubna, ale celkem často mám dopoledne pocit malátnosti... nevím jak lépe to popsat než = "takovej ten stav jen si sednout a nic nedělat nejlépe k tomu ještě zavřít oči"
    Nemám pocit, že bych snídal blbě... než jsem začal s paleem tak jsem např nesnídal vůbec a bylo to "v pohodě"... :-D

Někdo nějaká rada prosím? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam