ICEMAN8241: musíš brát taky v potaz průměrného člověka a někoho, kdo umí počítat, vhodně nakupovat a zpracovat od rypáku po ocas. Určité náklady jsou srovnatelné (zelenina prostě stojí stejně, maso stojí více, ale zase tam nejsou žádné sladké vody/cukrátka atd. které se vybalancují). Ber v potaz to, že dost lidí si jako paleo představuje 3x týdně něco z mandlové/ořechové mouky. A to je to finanční peklo. Nemluvě o tom, že pokud kupuješ 0 vejce, za 10 kč kus a dáš si jich 6 na snídani, tak to je prostě peklo. Určitá rovnováha se prostě musí nastavit a kdo nepátrá, nedává tomu hodně času a energie prostě dopadne neúspěšně, protože z toho nevidí snadnou cestu ven.
Já nad těma názorama musím občas hodně přemýšlet, jako chápu, že někdo prostě má třeba 50 korun na jeden chod denně, dokážeš si to za všech okolností a variabilně představit? Já teda v případě, že bych nechtěl furt jíst mleté maso a vnitřnosti a vejce asi docela ne, i když ta možnost to obměňovat je prostě nekonečná. Chápu jejich pohled na věc, ale nesouzním s ním, jde to, stojí to energii a tu dost lidí není ochotných nainvestovat. Jinak můžu podložit dvouletým průzkumem vlastních výdajů na potraviny, že nárůst byl jen ze začátku (velké vyzásobení) asi o 30%, a jsou měsíce, kdy jsem pod hranicí oněch asi 3,5k na osobu/měsíc. Ale my se nijak moc neomezujeme, ryby máme často (u krevet jsem teď výrazně snížil náklady nákupem mražených), hovězí jíme občasně, ale za to co nejkvalitněji to jde. Konvenčně kupované maso mám jednou za měsíc (v průměru, spíš ani to ne) a vnitřnosti v poslední době moc nebyly (ačkoliv jsem si říkal, že musí být alespoň jednou týdně) ... za to z mandlové mouky jsem měsíc nic neudělal a z suchých plodů jsem snědl tak akorát 250g slunečnicových semínek (8 kč za 100g), tuky nakupuji ve velkém a tedy levně a ovoce kupuji jen sezónní. Avokáda nekupuji nad 20 kč za kus ... takže teoreticky bych mohl zkusit i jeden měsíc třeba jíst na rozpočet, jestli by to šlo (momentálně jsem kvůli různým výdajům ve finanční tísni, tak by to určitě pomohlo) a mohlo by to pár lidem otevřít oči.
CAMELLA: kdybych měl riskovat své zdraví kvůli finanční nemožnosti, pak bych volil jedinou alternativu - zařadit zpět luštěniny namísto zdroje bílkovin. Zbytek jsou podle mě jen selektivní selhání (nechci se opravdu nijak dotknout), ale znám prostě jedince co prožerou do půlky měsíce výplatu a pak ohlodávají odpadky ze slev, protože se neumí umírnit, myslet a chovat. A tím nechci nijak prostě říct, že tohle je Váš stav, chápu, že rozpočet nemá každý prostě tak jak by si přál a nedá se vždy ovlivnit.