• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: hele - zrovna bábovka jde upéct pudingová/škrobová a je moc dobrá. Paleo to pochopitelně není - jde o chodící cukr a jednoduché škroby ;-)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ALONSY: To zas ne samozrejme, tak jsem to nemyslel... ale mam kamarada, kterej kdyz neco takoveho sni je mu tezko atd...
    A kdyz nic z toho necitim, tak si rikam, "zda je to pro me"... ale zas to nemyslim uplne striktne pro me... spis, ze se asi zacnu vice ridit 80/20... :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TRIPLT: To je snad dobře, ne?
    Chtěl bys po dnu bez těch "správných" potravin kňučet bolestí a bejt olezlej exémem tak, že je ti blbý někomu podat ruku? :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    To ja zase zjistuji nasledujici... tento vikend byl dost akcni v tomhle smeru a dostal jsem se po dlouhe dobe jak k cukru, tak lepku a nepozoruji zadny problem... :/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak jsem ve svém zase jednou horším období (nemoc, lenost, před výplatou...) zjistila, že jsem na ten lepek asi opravdu netoleratní a to skoro ze dne na den. Dobré vědět, aspoň bude ta motivace opravdu i zdravotní – život s věčně bolavým břichem a exémem tak velkým, že nejde většina prstů ani ohnout, fakt není příjemný.
    Ještě si teda dneska upeču poslední bábovku, jako že k narozeninám, dojím, co tu je a pomalu budu přemýšlet jak na to, s mým rozpočtem a leností.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: teď vážně....:)

Aha, jasně :))...jo, viděla jsem nějaký videa, vypadá to skvěle, a docela to sedí ke zkušenosti, co mám, že ze všech lidí, co vídám, nejzdravějc vypadají jedinci, co dlouhodobě žijí na Rainbow nebo po festivalech, tj. jejich "fitness" se zkládá z nošení věcí, zvedání věcí, škrábání se na kopce, prodírání se křovinama....a tance :) (ten jsem u crossfitáků neviděla;)..pokud vím taky základní přirozenej pohyb přírodních lidí :)

Na druhou stranu teda, to obecné odsouzení "kardia" se mi nezdá. Jako člověku, co pravidelnou aerobní aktivitu potřebuje, aby mu normálně fungovaly dýchací cesty - nic ji v tomto směru nenahradí, a co jsem na to přišla, mám rozhodně víc pocit že žiju, než že se zabíjím :)
    Na přirozenost vytrvalostní aerobní aktivity jsou velice různé názory, například existuje názor prezentovaný třeba v knize "Born To Run", že člověk je nejlepší vytrvalostní běžec na planetě a je klidně možné, že před vynálezem seriózních zbraní jako luky a oštěpy během lovil: trénovaný člověk uštve antilopu :), zvířata dokáží běžet sice mnohem rychleji, ale brzy se unaví, a pokud je člověk tu chvíli dokáže neztratit z dohledu, klidně je potom doběhne. Prý dodnes existují v Jižní Africe lidé, co to umění pamatují... Ale samozřejmě o tomhle se jde donekonečna hádat, jestli je to dostatečně prokázané/vyvrácené, tak jako o všem okolo toho "co bylo dřív.
    Určitě existuje "kardio", co může škodit, ale podle mě nejde o špatnost aerobního pohybu jako takového, ale spíš o formu: například běh po asfaltu, v tzv. běžeckých botách, které umožňují nepřirozený dopad na patu, případně ještě u silnice ve výfukových plynech....to se těm lidem fakt divím, když je vidím ;-D ale to se přece dá dělat i jinak:) A když se to přehání, to určitě taky nemusí být ono:), ale to se někoho kdo praktikuje půl h denně moc netýká ;-D

Ostatně, to doporučení o vlastní váze na hřbetě taky není jen tak rovnou pro každého, a určitě by se k tomu mělo dodat, že zásadní je KDO a JAK to dělá... Kdybych si dala zfleku na záda 55 kg, myslím, že se tím "zabiju" podstatně rychleji, než během ;-D....to by chtělo napřed dost přípravy, co se týče síly a techniky......a i tak mám takový pocit, že je možná poměr pro ženy jiný než pro muže, že vlastní váha je trochu moc. Jde mi manipulovat s objekty tak do 25kg, a to mi teda dělá velmi dobře, když jsem takhle 3 měsíce skoro denně naložila náklaďák polen, to bylo super :)) Další tréninkem by to určitě šlo zvyšovat, ale nemyslím, že by z toho bylo nad 50kg, to se intuitivně jeví prostě moc :), i na denní nošení v batohu, když se zeptám kloubů, říkají NEee ;)

Ale chápu zase, že někdo tu potřebu dělat "kardio" necítí, a naprosto věřím, že když tahá denně hodinu na hřbetě vlastní váhu, zcela se bez toho obejde :o) Každému, co mu dělá dobře :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: a už i pro takové crossfitisty buduje nás milý stát venkovní posilovny :)
    [ PISKVOR @ Čechy kuriozní - choďme a foťme ]
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    AOTEAROA: dnes som nahodou cital pribuzny clanok
    Andrew Kim Blog: Food Intolerances, Allergies, and Stress: An Overview
    http://www.andrewkimblog.com/2014/10/food-intolerances-allergies-and-stress.html
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    CONTINUITY: no tím myslím to, že většina z těch crossfitích a primal nadšenců se snaží přenášet velká břemena na vlastním hřbetě .. například oblíbené je tahat vlastní SUV na laně po přístupové cestě u domu, nosit klády dřeva na rameni, přenášet pneumatiky nebo si jen tak plazit, běhat po čtyřech do kopce a tak .. nejlépe někde venku na slunci; prostě kromě využívání vlastní váhy, která postupem času není dostatečná, tak se přidá nějaké břemeno :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vnitřnosti!

100+ Ways to Eat More Organ Meats - The Ultimate Offal and Odd Bits Recipe Round-Up — The Curious Coconut
    http://thecuriouscoconut.com/blog/100-plus-ways-to-eat-more-organ-meats-offal-and-odd-bits
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    netrpíte někdo histaminovou intolerancí nebo vážnějšími druhy potravinové alergie? kdyby si o tom se mnou byl někdo ochoten trochu pokecat, napište mi prosím do pošty, díky!
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: oukej, prima vysvětlení :)
    Můžu se zeptat, co přesně myslíš taháním vllastní váhy na hřbetu ?
    KABIS
    KABIS --- ---
    MMETLA: dik :) to zni hrozne dobre :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KABIS: no do rolek mam desne rad creme fraiche, uzeny losos, kopr, kapary a nechat to vychladit .. pripadne udelat nejakou podobnou penu z tvarohu treba, dochutit ruznym korenim ... ja delal treba jen rozpecene lilky naplnene korenim a pripadne i vejcem a slaninou ...
    KABIS
    KABIS --- ---
    Do toho trosku vstoupim... Napada vas nekoh nejaka dobra napln do pecenyho lilku? :)) (chci si udelat lilkovy rolky nebo neco takovyho) nemusi tam byt maso, musi to byt dobre ;)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    Jako chápu kam tím míříte a na co se ptáte, ale no tak ... opět se nám tu něco ztratilo v překladu? ... když někdo řekne sportovat, tak je z toho jen pohyb a výlet do krámu? Tady fakt jde o nuance, ale ty jsou právě tím co rozhoduje.

Ano, Sisson tvrdí, že pravidelné kardio tě zabije, že pokud budeš MINIMÁLNĚ 1 hodinu denně tahat na hřbetu svoji vlastní váhu + stejnou porci k tomu, tak budeš OK, pokud k tomu přidáš občasný sprintík a každý den stabilní porci pobytu venku (alespoň půl hodiny svižné chůze tam tuším říká), na čerstvém vzduchu a slunci, ... nejlépe.
    Není k tomu jednoduchý obrázek jako by to bylo v Jídle na prvním místě - a jsou z toho desítky výjimek, přece jen Sisson se zaměřuje na atlety a tohle jsou doporučení pro lidi co mají běžnou sedavou práci, že těch řekněme 4-6 hodin sportu + doplňkový pohyb budou stačit k tomu, aby se neprojevily zdravotní obtíže - společně pak s vhodnou stravou dojde k vyšší šanci na delší a kvalitnější dožití.

Přepisuji to asi už potřetí, nechci vyznít nijak naštvaně. Osobně třeba se mi líbí Sisson v tom zaměření na vrcholový sport, v tom kolik možností a variant nabídl (a to ne v první knize, ale spíše na blogu či dalších knihách), čtivý je víc než geekovský Wolf, ale o hodně méně pop a pro laiky (i dost hlupáky) a 'mýtů zbavené' Jídlo na prvním místě. Prostě kombinace více knih může někomu utvořit jeho oblíbenou variantu. Vzhledem k tomu, co je v Česku přeloženo, je to vcelku hodnotná kombinace, která úplně stačí a kdo chce víc a něco jiného, musí zapátrat po slovenských překladech anebo rovnou originálech. Furt vychází něco nového, vylepšeného a je toho tolik, že asi ani nemá smysl shánět a číst vše :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: překrásně řečeno :-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CONTINUITY: já taky ne, už ve středu by mi došel příděl pohybu a nedošla bych si ani do krámu
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MAR_TINA: Myslím si, že ten příspěvek snad musel myslet nějak jinak. Neumím si to představit

Čistě za sebe: Kdybych se měla hýbat jen 4-6h týdně, včetně procházek, a zbytek času vést běžnou civilizační existenci, tak nedostatkem pohybu asi umřu.
    A v žádném případě bych při takovém režimu nebyla schopná trávit každej den maso.
    Prostě mi to přijde fakt moc málo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam