• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    CONTINUITY: no určitě se o to někteří snažili a nemyslím si, že by to bylo produktivní :-) takže za mě určitě hlasuji ne - generalizacím. Jinak v tom sdílení pocitů nemám problém, ale jedná se jen čistě o tvůj vhled (nebo podobně konvenujících), mě nošení břemen přijde v pořádku a mé klouby ačkoliv měly své problémy, říkají ano - více - díky, protože bez jakéhokoliv zatěžování byl výsledek ještě horší než jaký jsem měl při aktivním cvičení/pohybu ze kterého vznikl problém.

No, ale to, že ty neznáš nikoho, kdo to kardio tak zhovadile dělá, ještě neznamená, že to není běžné pravidlo. V práci kde nás je asi 120 je takových 5 jedinců - což už tak malé natož zanedbatelné procento není. A znám z různých soc sítí další desítky, možná stovky. A právě tyhle americké metody a postupy jsou tady hodně populární. Vše je to o lidech, kteří nás obklopují, takže bych si určitě nerad hrál na to, že co nevidím není a že prostě problém nebude. Ostatně poslední studie EU prokazovala, že 60% lidí, kteří cvičí v EU (souhrnně to bylo asi 25% populace) provozuje sportovní aktivitu 5 a vícekrát týdně a to víc než 60% z nich opět kardio po dobu dvou a více hodin denně. Určitě z toho nechci dělat epidemii, jen chci podotknout, že prostě to ... dělat vše s mírou, je zde na místě (ani moc, ani málo, ani nic ani vše).

Ptát se zdravého těla co si myslí je rozumné, ptát se těla, které podléhá nepříjemným manipulujícím vlivům chemie ze všech stran (neřeším příčinu či nebudu selektivně ukazovat prstem), už tak moc není, ne? (Netvrdím, že to je tvůj případ, jen že zatěžované klouby si pak třeba budou hvízdat a budou chtít víc a přijde jim to příjemnější a rozumnější než předchozí zahálka - soudit na základě jedné či pár zkušeností, není přece to, jak se tělo poslouchá, ne? :-) ) Nemluvě o tom, že si to jen můžeme špatně vykládat.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: Myslíš si, že existuje nějaké vědecky zhodnocené "nejlepší pro všechny"?
    Mám o tom jisté pochybnosti, protože každý člověk je natolik jiný, že mi přijde těžko představitelné, že vědci nějakou objektivní metodou objeví dokonalé metody cvičení, které budou nejlepší pro každého :) Proměnných je tolik, že mi to projstě nepřijde možné. Jeví se mi daleko pravděpodobnější, že je mnoho individuálních nejlepších řešení, než že je jedno to správné :) A proto nevidím žádný problém ve sdílení různých "pocitů".
    Za informace ale každopádně díky :)) , opět velice zajímavé.

S tím chronic kardiem, to už jsem si přečetla nejméně 20x, a to jsem ještě o paleu moc nepřečetla. V kontextu našeho prostředí mi to přijde takové mimo - neznám ani jednoho člověka, který by hodiny kardia denně provozoval. Jasně, že jsou, ale bude jich IMHO úplně nepatrné procento. Zato znám spousty lidí, kteří se nehýbou vůbec. Zdá se, že je to myšlenka ze světa amerických vytrvalostních sportovců, kteří mají trochu jiné problémy než průměrný Čech :)

S tím zvedáním, okej, uznávám, že je možné, že kdybych to dlouhodobě trénovala, techniku, sílu, atd, klouby by na to změnily názor. Přesto, ptát se jich na věci mi přijde vysoce rozumné :)
    LISHKA
    LISHKA --- ---
    Mám novou přílohu - květákovej popcorn, velká libovka.
    recept na 1/2 květáku : 4 lžíce oliváče, dál vše po 1 lžičce - med/hnědej cukr, kurkuma, paprika, chilli, sůl, pepř a 2 stroužky česneku
    všechno rozmíchat v misce a oválet v tom květák rozdělenej na malý růžičky, cca 1/2 hod v troubě na 220, prostě do tý doby než to neni hezky opečený a křupavý.

NYX
    NYX --- ---
    ad persistence hunting - ta klicova studie co se na ni vsichni odkazuji* uvadi jako prumernou rychlost pri tom lovu asi 6.3km/h, coz odpovida pace nejakych 9:30/km...to fakt neni moc beh a pro nekoho s kondickou jako mel prumerny H&G rozhodne nijak stresujici tempo :)

to paleem odsuzovane chronic cardio jsou hodiny travene nekde nad 80-85% HRmax

* Liebenberg, L., 2006. Persistence hunting by modern hunter-gatherers. Curr. Anthropol. 47, 1017–1025.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    CONTINUITY: bavime se zase na urovni vlastnich pocitu (mam pocit, ze vic ziju nez se zabijim) nez na nejakem vedeckem zhodnoceni toho co je lepsi nebo ne. Ale byly poznamenany body co jdou mimo, takze k nim ..
    Duvod proc jim vadi kardio je v tom, ze to je zbytecny stresor (a hlavne pokud nekdo dela kardio kazdy den na hodinu, dve i vice), ktery prave v takove podobe neni vubec treba mit a da se nahradit uplne necim jinym, pokud clovek dela to lehci kardio (aktivni prochazky, pobehy, brusle, plavani, atd.) - spatna technika, spatne podminky, to at jde mimo, to jde mit pri i nejvhodnejsich aktivitach a spise to hranici s hlouposti jedince nez nevhodnosti celku. Uz treba ta pul hodina kazdy den nejakeho vyraznejsiho kardia mi prijde moc, pokud k tomu delaji jeste neco navic.
    Co se tyce te vytrvalosti tak souhlasim, ze na tohle je asi clovek nejlepe uzpusobeny a proto tedy z logiky veci urcite pri lovu takove to vyklusavani na desitky kilometru pro snadnejsi a rychlejsi presun urcite bylo neco co museli delat a urcite to nevedlo k vyhynuti :)
    A ta vlastni vaha, tak samozrejme ze to je cil, tahat treba metrak na rameni a neni to pro kazdeho, ale o tom se nemusi diskutovat, nikdo tu nechce stremhlave skoky do vyhreznutych plotynek, utrhnutych svalu a natrzenych slach. Ptat se vlastniho tela jak se citi, kdyz mam spatnou technikou je taky zbytecne. Vse je to samozrejme nejdrive o technice, potom o procvicovani a pak o te sile .. ale samozrejme, nerikam, ze tohle by mel delat kazdy den kazdy, proto se tyhle cviky delaji treba 2x tydne max a jeste k tomu bez te sily a dobre techniky, neni duvod je delat vubec. Tady jde o prirozenou silu a ne o zhuntovani tela.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    po skoro trech mesicich na paleo zacinam mit pocit, ze jsem prejedena masa:(. Mam pocit, ze se mi uhnizdilo v tele
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: hele - zrovna bábovka jde upéct pudingová/škrobová a je moc dobrá. Paleo to pochopitelně není - jde o chodící cukr a jednoduché škroby ;-)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ALONSY: To zas ne samozrejme, tak jsem to nemyslel... ale mam kamarada, kterej kdyz neco takoveho sni je mu tezko atd...
    A kdyz nic z toho necitim, tak si rikam, "zda je to pro me"... ale zas to nemyslim uplne striktne pro me... spis, ze se asi zacnu vice ridit 80/20... :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TRIPLT: To je snad dobře, ne?
    Chtěl bys po dnu bez těch "správných" potravin kňučet bolestí a bejt olezlej exémem tak, že je ti blbý někomu podat ruku? :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    To ja zase zjistuji nasledujici... tento vikend byl dost akcni v tomhle smeru a dostal jsem se po dlouhe dobe jak k cukru, tak lepku a nepozoruji zadny problem... :/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak jsem ve svém zase jednou horším období (nemoc, lenost, před výplatou...) zjistila, že jsem na ten lepek asi opravdu netoleratní a to skoro ze dne na den. Dobré vědět, aspoň bude ta motivace opravdu i zdravotní – život s věčně bolavým břichem a exémem tak velkým, že nejde většina prstů ani ohnout, fakt není příjemný.
    Ještě si teda dneska upeču poslední bábovku, jako že k narozeninám, dojím, co tu je a pomalu budu přemýšlet jak na to, s mým rozpočtem a leností.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: teď vážně....:)

Aha, jasně :))...jo, viděla jsem nějaký videa, vypadá to skvěle, a docela to sedí ke zkušenosti, co mám, že ze všech lidí, co vídám, nejzdravějc vypadají jedinci, co dlouhodobě žijí na Rainbow nebo po festivalech, tj. jejich "fitness" se zkládá z nošení věcí, zvedání věcí, škrábání se na kopce, prodírání se křovinama....a tance :) (ten jsem u crossfitáků neviděla;)..pokud vím taky základní přirozenej pohyb přírodních lidí :)

Na druhou stranu teda, to obecné odsouzení "kardia" se mi nezdá. Jako člověku, co pravidelnou aerobní aktivitu potřebuje, aby mu normálně fungovaly dýchací cesty - nic ji v tomto směru nenahradí, a co jsem na to přišla, mám rozhodně víc pocit že žiju, než že se zabíjím :)
    Na přirozenost vytrvalostní aerobní aktivity jsou velice různé názory, například existuje názor prezentovaný třeba v knize "Born To Run", že člověk je nejlepší vytrvalostní běžec na planetě a je klidně možné, že před vynálezem seriózních zbraní jako luky a oštěpy během lovil: trénovaný člověk uštve antilopu :), zvířata dokáží běžet sice mnohem rychleji, ale brzy se unaví, a pokud je člověk tu chvíli dokáže neztratit z dohledu, klidně je potom doběhne. Prý dodnes existují v Jižní Africe lidé, co to umění pamatují... Ale samozřejmě o tomhle se jde donekonečna hádat, jestli je to dostatečně prokázané/vyvrácené, tak jako o všem okolo toho "co bylo dřív.
    Určitě existuje "kardio", co může škodit, ale podle mě nejde o špatnost aerobního pohybu jako takového, ale spíš o formu: například běh po asfaltu, v tzv. běžeckých botách, které umožňují nepřirozený dopad na patu, případně ještě u silnice ve výfukových plynech....to se těm lidem fakt divím, když je vidím ;-D ale to se přece dá dělat i jinak:) A když se to přehání, to určitě taky nemusí být ono:), ale to se někoho kdo praktikuje půl h denně moc netýká ;-D

Ostatně, to doporučení o vlastní váze na hřbetě taky není jen tak rovnou pro každého, a určitě by se k tomu mělo dodat, že zásadní je KDO a JAK to dělá... Kdybych si dala zfleku na záda 55 kg, myslím, že se tím "zabiju" podstatně rychleji, než během ;-D....to by chtělo napřed dost přípravy, co se týče síly a techniky......a i tak mám takový pocit, že je možná poměr pro ženy jiný než pro muže, že vlastní váha je trochu moc. Jde mi manipulovat s objekty tak do 25kg, a to mi teda dělá velmi dobře, když jsem takhle 3 měsíce skoro denně naložila náklaďák polen, to bylo super :)) Další tréninkem by to určitě šlo zvyšovat, ale nemyslím, že by z toho bylo nad 50kg, to se intuitivně jeví prostě moc :), i na denní nošení v batohu, když se zeptám kloubů, říkají NEee ;)

Ale chápu zase, že někdo tu potřebu dělat "kardio" necítí, a naprosto věřím, že když tahá denně hodinu na hřbetě vlastní váhu, zcela se bez toho obejde :o) Každému, co mu dělá dobře :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: a už i pro takové crossfitisty buduje nás milý stát venkovní posilovny :)
    [ PISKVOR @ Čechy kuriozní - choďme a foťme ]
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    AOTEAROA: dnes som nahodou cital pribuzny clanok
    Andrew Kim Blog: Food Intolerances, Allergies, and Stress: An Overview
    http://www.andrewkimblog.com/2014/10/food-intolerances-allergies-and-stress.html
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    CONTINUITY: no tím myslím to, že většina z těch crossfitích a primal nadšenců se snaží přenášet velká břemena na vlastním hřbetě .. například oblíbené je tahat vlastní SUV na laně po přístupové cestě u domu, nosit klády dřeva na rameni, přenášet pneumatiky nebo si jen tak plazit, běhat po čtyřech do kopce a tak .. nejlépe někde venku na slunci; prostě kromě využívání vlastní váhy, která postupem času není dostatečná, tak se přidá nějaké břemeno :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vnitřnosti!

100+ Ways to Eat More Organ Meats - The Ultimate Offal and Odd Bits Recipe Round-Up — The Curious Coconut
    http://thecuriouscoconut.com/blog/100-plus-ways-to-eat-more-organ-meats-offal-and-odd-bits
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    netrpíte někdo histaminovou intolerancí nebo vážnějšími druhy potravinové alergie? kdyby si o tom se mnou byl někdo ochoten trochu pokecat, napište mi prosím do pošty, díky!
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MMETLA: oukej, prima vysvětlení :)
    Můžu se zeptat, co přesně myslíš taháním vllastní váhy na hřbetu ?
    KABIS
    KABIS --- ---
    MMETLA: dik :) to zni hrozne dobre :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KABIS: no do rolek mam desne rad creme fraiche, uzeny losos, kopr, kapary a nechat to vychladit .. pripadne udelat nejakou podobnou penu z tvarohu treba, dochutit ruznym korenim ... ja delal treba jen rozpecene lilky naplnene korenim a pripadne i vejcem a slaninou ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam