• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MALKE: Tak nejen na majolku, hlavně na polívky, ty mandle a tak :)
    FITH
    FITH --- ---
    A teď dotaz do pléna, jaký olej v rámci palea je do majonézy nejvhodnější? Zkoušela jsem udělat z olivového a bylo to pro můj velejemný nos nepřijatelné, prostě jsem to za stálého míchání spláchla...
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: Ta majonéza je i bez něj práce na deset minut...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: A tyčový mixér si fakt musím co nejdřív pořídit (říkám už dva roky), ale na takový výdaj ten nemám a koupit si nějaký šunt co nic nevydrží asi nebude zrovna dobrý plán.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Já si ujíždím na tom převařeném másle k zelenině a vůbec ke všemu. Ale nějaké ty omáčky si chci také připravit.
    Nemůžu se dočkat, až si dám ghee s hořkou čokoládou, ale to nejdřív až mě přejdou ty šílené chutě.

(Věřím, že se ve Whole30 ta dobrá čokoláda může, ale ne v případě, že bez ní téměř šílím. Stejně tak brambory nasadím až tak koncem druhého týdne.)

Ten květák jsem fakt nepochopila, první den vypadal moc pěkně a druhý den smrad jak ze zkaženého masa.

Mám připravenou brokolici, fazolky, zelí, pórek, květák, lilek (ten se mi asi nepovedl, nikdy jsem ho neměla a hodlám mu dát druhou šanci, když mi nepojede) a pravděpodobně ještě něco, co si nepamatuji.

Z masa chilli, mleté s česnekem, solí, pepřem a vepřový ocásek.

Toho chilli je šílenej kýbl, ale naštěstí když se mi to nebude zdát, nebo to bude vypadat, že to nedojím, tak furt je ta možnost to zamrazit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak brambory jsou už zpět na whole 30 povolených věcí, ne?

Tudíž bramborový salát je whole30, ne? Respektive bez okurek, pokud člověk doma nemí kvašáky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: do druhého dne nezplesniví nic ani v létě.

Jinak domácí majolka je povolená, ne? Dost usnadní pojídání jakékoliv zeleniny :-)

Jen teda je třeba najít nějaký vhodný olej - určitě neber olivový - bude hořký. To že někde doporučují light olive oil znamená, že je to nějaký super rafinovaný olej, který ztratil veškerou olivovost.

VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...vterin-za-petikorunu-pje-/hobby-domov.aspx?c=A101222_123748_hobby-domov_bma

ghí majolka zní hodně zajímavě... http://www.marksdailyapple.com/homemade-ghee-mayo/#axzz3GlumodQV
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Většinu jsem už předpřipravila tímto způsobem: http://theclothesmakethegirl.com/2010/10/13/the-secret-of-veggies-steam-saute/
    Doma si to vždy dám na pánvičku a hodím to k tomu masu. Ale ten způsob se mi moc nezdá, doufám, že to do zítra nesplesniví, ale tak holt experiment a příště to třeba jen nakrájím, nebo udělám ten salát.

A ten blog mi přijde celej úžasnej, díky němu a jeho návodům jsem se do toho poctivého (až na neřesti typu kouření a alkohol...) whole30 dokopala. Jen uvidím, jestli to bude fakt fungovat tak, jak tvrdí a to jídlo ten týden vydrží.
    Poté, co mi krásný květák z farmářských trhů do druhého dne shnil tak, že se mi z toho regulérně zvedl žaludek, už ničemu nevěřím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: tak tu zeleninu dělej jako přílohový salát a neohřívej ji. Navíc salát z nelistové zeleniny a zelí či kapusty jde udělat den, dva předem ve velkém množství a odležením se jedině zlepší.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A v Albertu měli máslo za 20 Kč, tak jsem konečně vyzkoušela Ghee a myslím, že to zavání novou závislostí :)
    Ještěže je to drahé a ne až tak jednoduché jak se tvrdí :) (deset minut jak jsem četla to opravdu netrvalo).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jinak první den whole30 za mnou.
    Moc se mi to nedaří v té práci. Jídlo připravené mám, ale ráno nejsem schopná pořádně nabrat tu zeleninu a mám ji zatím dost málo přes den. Nehledě na to, že mi nechutná jídlo ohřáté v mikrovlnky (nic proti ní, na maso OK, ale taková zelenina je strašný hnus).
    Plná lednička připraveného jídla na týden dopředu (a ještě mrazák plný nezpracovaného masa), tak doufám, že to vydrží.

Takže přes den docela hladovím, večer mám samozřejmě děsné chutě, ale to se srovná. Aspoň doufám.
    Jo a dneska jdu asi na nějakou oslavu narozenin a mám silné dilema ohledně toho alkoholu. Chci si dokázat sobě, že to aspoň chvíli vydržím, aspoň dva týdny, na druhou stranu já si bez něj fakt tu společnost užívat moc nedovedu.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: mala by sa definovat miera paleo, kde si uz nemusis robit starosti. tj konzumujes len real food ktoreho sa BPA nedotkne :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: to urcite ano. Ale kdyz si vezmeme v potaz bezneho, ne nijak silene striktniho paleo-zrouta, tak ten prece jen nema tolik omega-6. Mel by se pak bat BPA jako druheho nejvetsiho problemu jeho zivota? Ja rikam ne, ale podlozene to nicim nemam :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    mne pridu vsadepritomne omega 6 vacsi problem, lebo vela ludi si mysli ze su ok v akomkolvek mnozstve
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Diky :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    BPA? Krabicky? O cem je prosim rec? At delam co delam nejak si to nedokazi dat dohromady.... :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Ale to je přece něco jiného!
    Ale dobře, k takovému cukru by se to přirovnat dalo :)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: Jako treba cigarety? :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, nakoupila jsem to v Tescu, navařila si na týden a uvidím, jestli to vydrží nebo ne. Jestli ne, tak budu celkem smutná :)

A jinak souhlasím s tvým názorem. Kdyby to bylo kdo ví jak škodlivé, tak se to asi neprodává...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam