• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: fakt zajímavý. A ten obrázek!

    NYX
    NYX --- ---
    Ufffff...mega-dlouhe ale vyzivne :)
    In Defense of Low Fat: A Call for Some Evolution of Thought (Part 1) | Raw Food SOS
    http://rawfoodsos.com/2015/10/06/in-defense-of-low-fat-a-call-for-some-evolution-of-thought-part-1/
    NYX
    NYX --- ---
    HOVNOVCUKRU: pribuzenstvo

    nicmene existovala nejaka vajickova mapa, to bude asi tohle
    https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zSIwaTZ7UosU.kBl0iDdIsKvA

    a tam odkazuji na http://www.suroviny.info/ coby nahradu
    HOVNOVCUKRU
    HOVNOVCUKRU --- ---
    prosím, kde v praze berete domácí vejce? díky
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    SKORZENY: teda nebola to korelacia medzi PUFA a CVD ale aj tak! :D
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    inak korelacia medzi konzumaciou PUFA a CVDs mi vysla aj v tomto review v Lancete
    http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X%2814%2970381-X/abstract
    tam v principe definovali 10 "healthy" a 7 "unhealthy" kategorii potravin, a vo vysledku im vyslo, ze kto sa stravuje najhorsie

    Paradox: konzumacia PUFAs bola zaradena ako 1 z 10 healthy items. Napriek tomu, celkovo "najnezdravsie" krajiny boli uplne top v konzumacii "zdravych" PUFA

    Najnazdravsie krajiny:
    1. Arménsko
    2. Maďarsko
    3. Belgicko
    4. Česká republika
    5. Kazachstan
    6. Bielorusko
    7. Argentína
    8. Turkmenistan
    9. Mongolsko
    10. Slovensko

    ... tu umelecky vybodkovane na grafe:



    Fakt by sa na tie PUFY mal niekto pozriet, smrdi to :D
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    tiez som sa k tomu dostal, tie data su fakt super

    akoze na moj vkus prilis anti-sacharidove a celkovo trochu kontrarianske, ale dost vela zaujimavych infosiek
    NYX
    NYX --- ---
    FAT: THE NEW HEALTH PARADIGM
    https://plus.credit-suisse.com/researchplus/ravDocView?docid=4CbnSI

    tohle je zajimavy a skoro mam pocit, ze nektere sekce opisuji z paleo knizek :) a maji tam super grafiky (koukat na R2)





    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    Paleo People Were Making Flour 32,000 Years Ago : The Salt : NPR
    http://www.npr.org/...s/thesalt/2015/09/14/440292003/paleo-people-were-making-flour-32-000-years-ago

    "many of the starch grains were swollen and partly gelatinized, which is consistent with them being heated"

    hm, vcera som mal na ranajky varenu ovsenu kasu a hodil som si do nej par gumenych medvedikov (respektive sour fruits) z Lidla. Before it was cool! :D
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Dávám k dispozici další otestovaný recept (zdroj zde: http://thehealthyfoodie.com/paleo-pie-crust/). Těsto je k nepoznání od klasického křehkého, skvěle se s ním pracuje, jde válet i vykrajovat a nemá žádnou pachuť. Dalo by se výborně použít i na quiche, páje a jiné pečené věci s náplní. Já jsem ho nepředpékala, ale fungovalo by i na dodatečné plnění.
    Je tam jen půl hrnku škrobu, což myslím není žádná sacharidová tragédie, navíc lze sníst vždy jen kousek.

    Jablečný koláč (forma na koláč cca 26-28 cm)
    1 hrnek mandlové mouky (rozemlela jsem na velejemno blanšírované mandle)
    1 hrnek kokosové mouky
    1/2 hrnku tapiokového škrobu
    1/4 hrnku ledové vody
    špetka soli
    hrnek nastrouhaného ledového sádla
    1 vejce
    1 lžíce jablečného octa

    Vše zpracovat jako křehké těsto. Vychladit. Vyválet. Do formy.
    Na náplň jablka, skořice, ořechy, citronová kůra, apod, dle chuti (sladit javorovým sirupem nebo medem nebo ničím, já měla kyselá padaná jablka). Část jablek jsem nejdříve podusila na másle, aby byl koláč měkčí a šťavnatější, ale asi nemusí být.
    Péct na cca 165, asi 40 minut (dle vlastní trouby a úvahy)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Budete chtít někdo Celých30 v angličtině? Nová, nečtená a do vydání českého překladu ji stejně neotevřu.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Navigating the gluten-free boom (PDF Download Available)
    http://www.researchgate.net/publication/280388376_Navigating_the_gluten-free_boom

    Fulltext o bezlepkové módě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nevím moc kam s tím, tak sem

    BBC - Earth - Chimpanzees and monkeys have entered the Stone Age
    http://www.bbc.com/earth/story/20150818-chimps-living-in-the-stone-age
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    ZUZKAOU: nikdy jsem netrvdil opak. Ale je hezký to mít černý na bílym(respektive zelenym).

    Jinak 42 určitě zkopírovali ze stopařova průvodce, to je jasný. ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: to už dává větší smysl ajurvédské dělení na živly - to alespoň nekrade termíny z vědy a nemučí je tak, jak to dělají vitariáni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAESTRO_MLK: raw je nesmysl založený na znásilnění nepochopených základů biologie a fyziologie.

    Syrové suroviny jsou daleko hůře stravitelné, než tepelně opracované a enzymy tělo vyrábí samo a v trávicím traktu je rozkládá na peptidy - stejně jako ostatní bílkovny a nevstřebává je. Stejně tak je teplota 42° naprosto nesmyslné hausnumero protože třeba amyláza (enzym štěpící škroby) je nejaktivnější v teplotách okolo 70°C - ad libitum, ad nauseam.
    NYX
    NYX --- ---
    ELGEMA: Mozna by te bavilo nastudovat Kitavany, tam je tradicni dieta 70% sacharidu, kouri, nejsou nijak zvlast aktivni a jsou zdravi - a pomerne dobre zdokumentovani :)

    Stephan ma celou serii o nich (cist odspoda)
    Whole Health Source: Kitava
    http://wholehealthsource.blogspot.cz/search/label/Kitava

    Ze univerzalne neplati low-carb = dobry, high-carb = spatny naprosto souhlasim. Byt low-carb ma asi vyhodu u lidi, kteri uz si totalne roz**bali metabolismus.
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    ELGEMA: zajímavý, tak celý "raw" je založený, že se všechno jí čerstvý, nijak tzn. ani tepelně neupravený, maximálně nakrájený/podrcený. Tak mi přijde, že podle toho co píšeš, ta filosofie, jež se palea týká je teda hodně podobná raw. Až na to že v raw se nic nevaří a nejí se maso ani živočisný produkty a v paleu mlíko a obilí...

    Mě to přijde všecho jako módní trendy.
    Co je důležitý, že i díky nim se lidi víc zajímaj o to co jedí a jakou to má kvalitu.
    Sezónnost a lokálnost o který píšeš mi přijde ze všeho nejpodstatnější. Eště taky uměřenost (maso jo, ale ne 10x denně v různých podobách, ale třeba jednou dvakrát týdně ze zdroje, v který mám důvěru a není to velkochov)
    Btw: paštika je super přece, zvlášť takový ty od malovýrobců/domácí...

    Uměřenost je důležitá napříč dietami.

    a co se týče lokálnosti a sezónnosti, tak takové snahy vídám ve vícero restauracích...
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    NYX: Odpověď bude v množství pohybu Kunů a ve smrtící kombinaci tuk+cukr u postindustriálních společností. Jen cukr, je-li spálen v delším horizontu takovou škodu asi nenapáchá. Každopádně I v souvislosti s Hall study, kterou jsi zde postoval dříve by mne zajímal nějaký dlouhodobý výzkum zaměřující se na high carb stravování u zdravé populace. Nabývám postupně dojmu, že to až tak jednoduché, jak se zdá, nebude (myšleno high carb blbě, low carb dobře).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam