• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    ELGEMA: Mozna by te bavilo nastudovat Kitavany, tam je tradicni dieta 70% sacharidu, kouri, nejsou nijak zvlast aktivni a jsou zdravi - a pomerne dobre zdokumentovani :)

    Stephan ma celou serii o nich (cist odspoda)
    Whole Health Source: Kitava
    http://wholehealthsource.blogspot.cz/search/label/Kitava

    Ze univerzalne neplati low-carb = dobry, high-carb = spatny naprosto souhlasim. Byt low-carb ma asi vyhodu u lidi, kteri uz si totalne roz**bali metabolismus.
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    ELGEMA: zajímavý, tak celý "raw" je založený, že se všechno jí čerstvý, nijak tzn. ani tepelně neupravený, maximálně nakrájený/podrcený. Tak mi přijde, že podle toho co píšeš, ta filosofie, jež se palea týká je teda hodně podobná raw. Až na to že v raw se nic nevaří a nejí se maso ani živočisný produkty a v paleu mlíko a obilí...

    Mě to přijde všecho jako módní trendy.
    Co je důležitý, že i díky nim se lidi víc zajímaj o to co jedí a jakou to má kvalitu.
    Sezónnost a lokálnost o který píšeš mi přijde ze všeho nejpodstatnější. Eště taky uměřenost (maso jo, ale ne 10x denně v různých podobách, ale třeba jednou dvakrát týdně ze zdroje, v který mám důvěru a není to velkochov)
    Btw: paštika je super přece, zvlášť takový ty od malovýrobců/domácí...

    Uměřenost je důležitá napříč dietami.

    a co se týče lokálnosti a sezónnosti, tak takové snahy vídám ve vícero restauracích...
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    NYX: Odpověď bude v množství pohybu Kunů a ve smrtící kombinaci tuk+cukr u postindustriálních společností. Jen cukr, je-li spálen v delším horizontu takovou škodu asi nenapáchá. Každopádně I v souvislosti s Hall study, kterou jsi zde postoval dříve by mne zajímal nějaký dlouhodobý výzkum zaměřující se na high carb stravování u zdravé populace. Nabývám postupně dojmu, že to až tak jednoduché, jak se zdá, nebude (myšleno high carb blbě, low carb dobře).
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    MAESTRO_MLK: Základní suroviny myšleno potraviny ve svém původním nezpracovaném stavu - jablko vs. přesnídávka, steak vs. paštika, Smetana vs. zmrzlina apod. Obilí je určitě základní surovina, ať už zpracované jakkoliv. A máš pravdu dle paleo zásad by se jíst nemělo, ale to už je pak otázka určitých doporučených "restrikcí" které s sebou každý stravovací směr nese mimo ty obecné zásady, které jsem jmenovala níže. Souvisí to hodně s vlivem obilnin na střeva a přeneseně na imunitu/autoimunitu člověka.

    Ale jak říkám, než tyto konkrétní restriktivní doporučení (obilí atd.), mi přijde podstatný ten všeobecný přístup a vůbec fakt, že se člověk zamýšlí nad tím, co jí, jak se hýbe apod. Omezovat paleo jen na to, že se něco jí a něco ne, je zjednodušující.
    NYX
    NYX --- ---
    ELGEMA: a ted jsem si vzpomnel na jeste zajimavejsi priklad...Kuna

    Whole Health Source: Sugar Intake and Body Fatness in Non-industrial Cultures
    http://wholehealthsource.blogspot.cz/2012/06/sugar-intake-and-body-fatness-in-non.html

    Among sweet foods, they ate 25 teaspoons of white sugar per week, added to the traditional cocoa beverage that they drank multiple times daily. They also had about four ounces per week of sweet baked goods (donuts and cookies), seven servings (8 oz each) per week of soda or Kool-Aid, and about 14 servings per week of sweet fruits (not counting the non-sweet fruits they ate such as plantain and pixbae).

    Adding it all up, by my calculations that comes out to approximately 542 grams of sugar per week, or 77 grams per day, split between refined and unrefined sugar. That’s not much less than we eat in the US (~100g/d), particularly if you consider that the Kuna are small people (avg height 4’11”; avg weight 112 lbs) and eat less total food than we do.

    So how fat are the Kuna? Dr. Hollenberg’s group reported an average body mass index (BMI) of 22.6, suggesting that they tend to be lean. There's not much variability in BMI in this population. They are also noted for their lifelong low blood pressure.
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    ELGEMA: nevím, nijak důsledně paleo nesleduju, je možný že to co jsem napsal je křivda.

    Nicméně zase "jíst věci kvalitní, ze základních surovin v původní podobě z udržitelných zdrojů a eliminovat průmyslově "sežvýkané" potraviny" se dá i bez palea ne?

    Já nevim co jsou základní suroviny. Ale snad se nemýlím když si myslim, že v paleo dietě se nejí obilí. Když by se zpracovalo klasickým "farma" způsobem, byla by to základní surovnina?

    Ad cukr - Já mám rád svůj cukr pěkně rafinovanej ;-), ale uznávám, že to neni asi to nejzdravější. Stejně jako když si dám kolu, když sem grogy, nebo redbull...chápu, že tím pro své zdraví nic nedělám, ba naopak. Co mě přijde nesmyslný je to, jak je ten cukr ve všem, protože to je halt problém...mam dojem, že to asi přežiju, ale neplní mě to radostí. Klidně bych všechno sladil medem :-)

    Každopádně do paleo/primal podniku byh zašel rád...
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    NYX: Zajímavé! Nicméně myslím, že to je obdobné jako se sezónním ovocem. Když bylo/ je konzumuje se ho velké množství a vytlačuje tak ostatní druhy potravin, je to ale věc místně I časově omezená. Tj. není to potravina, která by napříč regiony po celý rok tvořila základ jídelníčku. Každopádně to potvrzuje, že strava by měla být lokální a sezónní.
    NYX
    NYX --- ---
    u Mbuti jsem take nasel zminku o az 80% kalorii v medove sezone
    NYX
    NYX --- ---
    ELGEMA: http://www.smithsonianmag.com/science-nature/humans-the-honey-hunters-9760262/?no-ist

    ...honey can provide an Ache with more than 1,100 calories per day. Honey can constitute 80 percent of the calories consumed by the Efe pygmy people of the Congo and 15 percent of the diet of the Hadza of Tanzania.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    MAESTRO_MLK: S tím, že se jedná jen o dietu tak úplně nesouhlasím. Např pro mne to bylo a je spíše o tom jíst věci kvalitní, ze základních surovin v původní podobě z udržitelných zdrojů a eliminovat průmyslově "sežvýkané" potraviny bez jakýchkoliv mikronutrientů.

    Krásným příkladem toho je eliminace cukrů - v množství a podobě, která se vyskytuje běžně v základních surovinách (rozuměj v banánu, ve lžičce medu, v mrkvi či v bramborách) s nimi nemám žádný problem, ale rafinovaný bílý cukr v každém druhém polotovaru mi už vadí - nejen kvůli působení na hormonální rovnováhu těla, ale především proto, že takové množství cukru by člověk při konzumaci základních surovin nikdy nebyl schopný přijmout. Viz. kolik musíš sežvýkat klacků cukrové třtiny abys dosáhl množství sukru v jedné coca cole.
    Jsou i věci se kterými nesouhlasím (eliminace mléčných výrobků, luštěnin), nejím čistě paleo, ale považuji to za velmi rozumný způsob stravování a přístupu k jídlu obecně.

    Je pro mne docela překvapení, že v Praze se zatím žádný primal/paleo podnik neotevřel.
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    ALONSY: předně Raw je druh celkovýho přístupu k jídlu, jeho úpravy, nikoliv třízení potravin na smím/nesmím...paleo je oproti Raw, nebo Vegan"jen" druh diety. Kolik si viděl restaurací specielně pro diabetiky, příznivce Ducanovy diety, atd.?

    na druhou stranu paleo jede, poslední dobou čímdáltím víc. Možná že na to rozjet paleo restaurace je akorát správný čas...vzhůru do toho...
    NYX
    NYX --- ---
    a jinak koho zajima tema cholesterolu, tohle je fascinujici cteni, doporucuji minimalne proletnout summary jednotlivych casti
    Towards a Paradigm Shift in Cholesterol Treatment. A Re-examination of the Cholesterol Issue in Japan. - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25925499

    nejak si neumim predstavit, ze by jeste pred par lety nekdo odpublikoval neco, kde conclusion zacina slovy:

    In this supplementary issue, using data in large part
    from Japan where the mean life expectancy has been the
    longest in the world for decades, we have tried to show
    that cholesterol is not an enemy but a friend.
    ...


    a fulltext (ted je nejaky error na serveru zurnalu, jinak je to snad volne dostupne)

    NYX
    NYX --- ---
    taky je zajimava ta Hallova studie a reakce, co se na ni vyrojily
    http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(15)00350-2

    zajimava diskuze k tomu treba na http://wholehealthsource.blogspot.cz/2015/08/a-new-human-trial-seriously-undermines.html - ale nejak na to reagoval v podstate kazdy paleo blog :)

    a pro zmenu dalsi "nasycene tuky jsou neskodne" meta-analyza
    http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269362
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Sdílím jeden z nejlepších pečících receptů, na které jsem narazila. Navíc je rychlý a má zcela standardní konzistenci dobré buchty.

    Makovo-kokosový koláč s citrónem

    hrnek mletého máku
    hrnek strouhaného kokosu
    půl hrnku kokosové mouky
    2 lžíce škrobu (bramborový/arrowroot/ casava)
    4 vejce
    hrnek kokosového mléka
    šťáva a kůra z jednoho citron
    4 lžíce oleje/ghí
    lžičky kypřícího prášku a lžička sody
    na oslazení med/ xylitol/ stévie, dle chuti (obvykle kombinuji uvedené)
    libovolné dodatky - sušené švestky, hořká čokoláda apod.

    -->smíchat sypké, smíchat tekuté, prošlehat dohromady a péct v koláčové formě cca 30 min na 170 stupňů
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    asi sem

    Schopnost trávit mléko získali Evropané mnohem později, než se myslelo. Mutaci přinesli lidé jámové kultury | Zdravotnický deník
    http://www.zdravotnickydenik.cz/...nohem-pozdeji-nez-se-myslelo-mutaci-prinesli-lide-jamove-kultury/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    STO78: ten pomer v knizce tusim nikde napsanej neni, ne? mam pocit ze ve sporu pocitat nebo nepocitat je w30 na strane nepocitat, aby se z toho nestala obsese...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    pekny zhrnac ako sa vsetci z paleo komunity navazuju do Ancela Keysa a plagiarizuju Taubesa :)
    Fat in the Diet and Mortality from Heart Disease: A Plagiaristic Note | The Science of Nutrition
    https://thescienceofnutrition.wordpress.com/...and-mortality-from-heart-disease-a-plagiaristic-note/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam