• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    Rodice mi pestujou na zahradce cukety a dyne. Mela jsem seminka hokkaido, zelenou cuketu, bilou a zlutou. Vse ok, jen nevyrostla zluta cuketa, ale je to spis jak dyne a vubec to nechutns jak zluta cuketa, je mozny, ze to nejak mezi sebou zmutovalo? Seminka mam z lonsky urody, nasi chemii na hnoheni nepouzivaji, ale je fakt, ze po tom, co jim slimaci serzali letosni sadbu a museli koupit novou, tak kolem zahonu pohazeli ty modry granule proti nim:-(muze to mit vliv?dik
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Pokud člověk chce semenařit, skoro bych řekla, že to chce umělé opylení. Prý se mezidruhově (např. tykev velkoplodá vs. muškátová) zas až tak moc nekříží, ale jednu sezónu to u nás na zahradě vypadalo trochu jinak. Výslední kříženci sice byli pořád krásní a dobří, ale nemusí to vždy dopadnout takhle dobře. :)

    V jednom Bio v minulém roce vyšla dvoustrana o umělém opylení, snad se mi to podaří najít a nascanovat...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IRIEN: jen praktická připomínka - různé druhy dýní je potřeba pěstovat daleko od sebe, nebo se to vzájemně nakříží a ztratí odrůdové charakteristiky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    IRIEN: Díky, dobrý tip, dávám na nástěnku. :)
    IRIEN
    IRIEN --- ---
    přeji pěkný večer
    nedávno jsem se na internetu pídila po semínkách dýní k zakoupení... Chtěla jsem něco novějšího v našich krajích tolik neokoukaného (na zahradě si pěstuji tradiční cukety, oranžový a zelený hokaido a máslové dýně, měla jsem možnost taky ochutnat blue kuri a muscade de provence obě výborné) Hlavní myšlenka byla zkusit více druhů dýní za aspoň trošku rozumnou cenu... a světe div se našla jsem toto...
    http://dobrasemena.cz/Tykev_44.html

    už se těším jak si letos vyzkouším
    GOLDEN HUBBARD
    CREAM OF THE CROP
    BABY BLUE
    ROUGE VIF D´ETAMPES
    SWEET MEAT
    TABLE GOLD
    PATISON VERT-JAUNE

    Mají jich tam mnohem mnohem víc co by stály za vyzkoušení tak si říkám že třeba ne všichni tady ty stránky znají...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    QUAACA: už jsem něco objevila
    Dýně Hokkaido oranžová : svetbedynek.cz
    http://www.svetbedynek.cz/zelenina_z_farmy/433-dyne-hokkaido-oranzova/
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    dá se ještě teď někde koupit dýně? nevíte? vietnamci ji už nemají, alespoň ti v našem okolí (praha 10), supermarkety taky ne. minulý týden mi sousedka koupila nějaký poslední zbytek na trhu na kubáni, jedna už byla plesnivá. sháním pro mimino na příkrmy. díky!
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    JANYNA: brrr... a jak se to projevovalo?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    C0CKA: Muž se přiotrávil, je dost nevybíravý. Pouze několika lžícemi, tak pozor. (Dostali jsme plod vypadající jako klasický kříženec cuketa-patizon, ale evidentně v tom bylo něco přimícháno).


    DEEKEY: Špagetová dýně je jedlá, semínka by měla být ok... Dělám je nasucho na pánvi, musí se u toho stát, dokáží se rychle připálit. Vydržely mi cca rok. :)
    C0CKA
    C0CKA --- ---
    DEEKEY: my jsme se doma pokoušeli uvařit okrasnou dýni... a už to nikdy neudělám. Byla hořká tak, že se to nedá ještě po pár týdnech smýt z prkýnka, kde se krájela. (hořká tak, že se ani nedalo přiotrávit, nedalo se to jíst).
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Ahoj, nevíte někdo, semínka ze špagetové dýně, mohu použít? Ochutnala jsem, mají oříškovou chuť. Dáváte je opražit (do trouby, na pánev? A jak dlouho pak vydrží?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Mexická dýně! :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: S tou slupkou záleží na stáří cukety, ale u té bílé si nepamatuji, že bych ji byla musela loupat. Jsou fakt velmi jemné (chuť delikátnější, než žlutá, ta je naopak dosti výrazná), tak si zaslouží nějaké zajímavější zpracování - já je také ráda peču, třeba na plátky v troubě posypané jinou zeleninovou směsí dle sezóny a chuti, s čerstvými bylinkami a posypané sýrem. :)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    mate nejakej tip na to co s bilou cuketou? mam ji loupat? asi ji necim naplnim a upecu. dostala jsem ji, neco jsem si googlila, ale nic moc jsem o ni nenasla. chutove je treba jako zluta? tu jsem mela letos poprve a chutnala mi vic nez zelena, je takova stavnatejsi a ma mekci slupku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pro pražáky - nekupujute dýňový olej normálně v krámě, zajeďte si na I.P.Pavlova do vom fassu pro čerstvě lisovanej. Ten rozdíl v chuti je neuvěřitelnej a navíc cenově to vychází podobně jako ty v lahvičce - okolo 100 kč/dcl.

    Produkty - octy, oleje, destiláty, likéry, vína - Vomfass
    http://www.vomfass.cz/produkty.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRNOUS: No to je super, to ti moc přeju. Škoda, že mi ta slupka nechutá. Jinak v tom není nic špatného, jen spoooousta vlákniny. Kamarádka tomu říká, že si dá kartáč na střeva. :)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    JANYNA:
    ZUZKAOU:

    tak jsem ty neoloupana seminka oprazil na panvi na oleji (a posolil) a snedl to sakumprask a bylo to moc dobry, dalo se to dobre rozkousat a nic me po tom nebylo, takze od ted Hokkaido seminka bastim cely - je to chutny a je s tim min prace :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    O nejedlosti dekorativních dýní nevím nic, protože mne nebaví, ale minulý rok nám sousedka dala cosi co vypadalo jako patizon sprsknutý s cuketou a nakonec z toho bylo tak hořké jídlo, že si dal jen můj drahý a i po pár lžičkách se přiotrávil. Hledala jsem, co se s tím mohlo stát a některé příbuzné rostliny cucurbita jsou opravdu jedovaté... Takže bych byla částečně opatrná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam