• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Oproti cuketám ještě může být rozdíl v náročnosti na živiny, ony jich dýně potřebují nemálo. Zejména ty šlahounovité (jsou také keříčkovité odrůdy - jako cukety) jsou v plném vzrůstu pořádné obludy, takže potřebují "papat".
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Zkus to, no.. Každopádně bych řekla, že je nejvyšší čas, abys letos ještě něco sklidila a pokud se to s holčičími květy podaří, ještě bych ti doporučila rostlinu trošku pohlídat, aby nedávala mnoho síly do růstu šlahounů (zastřihovat). Loni jsem takhle měla dost pozdě dýně muscat de provence. Sklízela jsem je ještě úplně zelené (ve zralosti jsou žluté se zbytky zelené barvy ve formě pruhů) někdy na konci září. V pokoji mi přes zimu pěkně dozrály a my měli tyto lahodné dýně, které jinak nějak dlouhou skladovatelností neoplývají, krásně čerstvé a akorát zralé v únoru. Takže tyhle pozdní sklizně mají také (HODNĚ) co do sebe.

    Podle mého názoru je nejlepší dýně pěstovat tak, aby konzumní zralost byla rozložena do zimních a ještě začátku jarních měsíců. Může se to dělat způsobem viz výše, či výběrem správných odrůd. Velmi dlouhou skladovatelností např. vyniká odrůda Ironcup, která je dužinou i velmi podobná klasickému hokkaido.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANYNA: no jsou na stejným záhonu jako cukety, které nejdřív taky dělaly chlapečky, ale po dvou týdnech přestaly diskriminovat a cukety normálně jedou.

    A bojím se, že i dusíkatých látek nemaj mnoho. No asi to fakt bude chtít přihnojit.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    THE_SECOND_GUY: Toho si nevšímej, jsem zrovna na cestách, tak mi trvá déle sem dodat veškeré informace, které by tu do začátku mělo být. Je to ale klub pro dýňové nadšence a dle mého pozorování jich tu na nyxu není málo. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Poslední dobou tenhle problém slýchám z více stran (ne, že bych si myslela, že je to nějakým špatným vývojem na trhu se semínky nebo tak, jen se o tom více s lidmi bavím). Upřímně, sama jsem toto ke konci jara také řešila, protože se mi zdálo, že mám stejný problém, ale rostlina pak začala nasazovat sama (vždy nejdříve nasazují samčí, až posléze samičí). Sousedka ale dosud u své dýně žádné samičí květy letos nemá - je možné, že to je tím, že rostlina nemusí být dostatečně silná. Za pár dní to zkontroluji.

    V každém případě, na plodnost a růst plodů se doporučuje ze známé kombinace hnojících prvků N-P-K přidávat draslík. Je možné, že tvá rostlina roste v půdě hodně bohaté na dusík, který podporuje růst rostliny samotné?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LALINA: Hell... Polivku! Dynova polivka je jeden z duvodu, proc me bavi zit. Ale recept je tak strasne tajnej, ze nevim nevim, jestli povim.. (=piju vino a hraju hry na kompu, maybe later :)
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    Tohle je zas diskuze hodná zapsání do kronik....
    Jsem si myslel, že to bude o nějakejch farmářskejch vychytávkách jak kterou věc vypěstovat a co s ní...
    A pak tu čtu hovadiny ve smyslu: "vzrušuje mě tvar tykve" a "mam patizón v hlavě"....
    Opravdu užitečnej klub...



    (někdo by už po těch letech tý zkurvený lalině měl zakázat přístup na nyx)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jé dýně!

    tak tady zkusím zopakovat dotaz, který v cestě z města zapadl - jak donutit hokaido kvést i samičíma květama.

    Jinak ne že bych si stěžovala na to, že mám dostatek květů na pojídání. Samčí květy orestovat na olivovém oleji a nebo přidat do dušené směsi na těstovin - mňam.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Ty oranžové dýně z obrázku níže mají zajímavou "prdelku".

    Mimochodem, všechny dýně na obrázku jsou mezidruhoví kříženci, pravděpodobně tykví velkoplodých.

    Oranžové: Buttercup Bon Bo + neznámý partner
    Malé zelené: zelené hokkaido + neznámý partner
    Velké: oranžové hokkaido + neznámý partner
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Lalí!! Marš zpátky k Macquierovi! :-)


    KUBATKOREBEL: Veškeré dýně jsou naprosto ohromující svou mnohotvárností a barevností... Je to pro mne jako přehlídka. A ta chuť! :-)
    KUBATKOREBEL
    KUBATKOREBEL --- ---
    LALINA: tak ja jsem fascinovanej z toho tvaru a jeste z toho, ze to pak clovek muze i snist :]] Jinak jsem to pouzival spis bezne do jidla jako cuketu. Pestovani moc narocny nebylo, kdybych ho nepresadil ven, tak jsem ho mozna vypestoval i v pokoji.
    KUBATKOREBEL
    KUBATKOREBEL --- ---
    Ja jsem mel minuly rok dyne i patizony, byl to zazitek :]
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Vzhledem k tomu, že v ČR zatím vyloženě masově používány nejsou, není tady ani tolik rozšířená znalost, jak s nimi v kuchyni nakládat. I tohle je důvod, proč jsem klub založila - každý ti odpoví, že z dýně polévku, ale existuje i spousta dalších zajímavých způsobů zpracování. Postupně se to tu zde bude objevovat. Základní věc, se kterou člověk musí počítat, je chuť lehce do sladka, která při pracování na slaný pokrm dává velmi zajímavé výsledky, ale pro Čecha to je trochu nezvyklé. :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    čau...tykve jsou pro mě strašně velká neznámá... něco mě k nim táhne, ale jakobych se ostýchala...nevím, co s nima a i když si přečtu recepty, tak mi nakonec slavná dýně shnije, než se k něčemu odhodlám....
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Naše letošní první sklizeň tykví. Zatím se spokojte s fotkami, případně sami přispějte, odpoledne/v podvečer vložím více informací o třech hlavních jedlých druzích a další užitečné info o tom, kde lze nakupovat rozmanité druhy dýní. Podzim se blíží, téma je aktuální. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam