MRTVYKOTE: Cukety zavařuji každoročně (asi tak 30 velkých sklenic) do polotovaru, ze kterého lze posléze vytvořit variabilní zeleninové omáčky (na těstoviny, rýži, pizzu, pod maso, na zapékání, ...).
Recept:
Zlehka osmažte nakrájenou cibuli, přidejte cuketu na kostky, případně i papriky či jinou zeleninu (česnek, lilek, dle chuti...). Smažte tak dlouho, jak "hotovou" zavařeninu chcete mít. Ke konci přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata (dávám i se slupkami). V průběhu osolte, ke konci lze přidat čerstvé bylinky dle chuti (tymián, majoránku, oregáno, šalvěj, bazalku, libeček...). Hotovou směs do sklenic, ty posléze zavařit. Takto připravené zavařeniny jsou již téměř hotovou omáčkou na těstoviny, v zimě zejména přijdou velice vhod.