• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Jak dlouho vydrží půlka (vydlabaná, neoloupaná) dýně v lednici. Urodily se mi obrovské a nemám šanci celou naráz spotřebovat.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    dobrý koláč, jí dělám náplň bez cukru nezdobím a šlehačkou.... http://www.apetitonline.cz/recepty/737-dynovy-kolac.html
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    VERONIKA22: ja bych chut dobre hokaido prirovnala k pecene brambore takova hutna mazlava chut, ale jak rikala janyna pro zjemneni doporucuji i zakysanou smetanu v tom rozmichat pak je to lahodne kremove...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Pokud chceš zkusit ještě něco jiného lahodného, doporučuji acorn dýně (mohou je uvádět také jako žaludové) nebo třeba buttercup bonbon nebo sweet dumplig. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Záleží jak která. Pro hokkaido je ta moučnost typická. Chce to víc naředit vodou nebo třeba mlékem/smetanou. Uvidíš, že i z hokkaida takhle vytvoříš vynikající kašičku. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    jako naprostý amatér bych se chtěla zeptat - jak chutná přezrálá dýně? jako mouka?
    minule jsem dítěti vařila dýni muškátovou a i já jsem to totálně olizovala za ušima. a tentokrát mám doma hokkaido a chutná to jako mouka :o/ je to typické pro hokkaido či je to nějakou přezrálostí jako u manga?
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    JANYNA: No jelikož jsou tam ještě 2 menší tak to bude nálož;) ale mam malý dítě takže další domácí zelenina do kašiček;) Já vždycky vidim v krámě takový malý dýničky a my máme takovýhle monstrum;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZIPA: Nene, takhle velký hokkaida normálně jsou. ;-)

    (Hodně štěstí při zpracovávání.:-))
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    jedna ze zahrádky (jenom poznámka zídka je velká asi po ramena) - když nám prodávali sazeničku tak prej hokkaido - neni nějak přerostlá?;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: strašlivě:-))) to ani raději nebudu publikovat:-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Jak jsi je zkazila?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Ano, jsou. Ještě jednou vkládám krátkou charakteristiku tykví obecných.

    Tykev obecná

    Tykev obecná (Cucurbita pepo) začala být jako kulturní plodina pěstována v Mexiku již před více než 5000 let. Vytváří velkou listovou růžici a z jejího středu narůstají dlouze řapíkaté, dlanitě dělené listy. Rostliny mají velké jednodomé květy žluté barvy a jejich plodem jsou bobule různého tvaru a zabarvení. Stopka plodu je hranatá a tvrdá. Vedle tykví určených ke konzumaci náleží do druhu C. pepo také skupina tzv. okrasných tykví.

    Přehled základních variet tykve obecné:

    * Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety a kabačky;
    * Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony ;
    * Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev (dýně) olejná.
    LALINA
    LALINA --- ---
    cukety jsou taky dýně?

    mě se o víkendu podařilo zprznit jak žlutou cuketu, tak patison, já to vzdávám :-///
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Ještě poměry: je to variabilní, dle úrody a chuti. My míváme stabilně obrovskou úrodu cuket, nejvíc proto dáváme právě jich.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Cukety zavařuji každoročně (asi tak 30 velkých sklenic) do polotovaru, ze kterého lze posléze vytvořit variabilní zeleninové omáčky (na těstoviny, rýži, pizzu, pod maso, na zapékání, ...).

    Recept:
    Zlehka osmažte nakrájenou cibuli, přidejte cuketu na kostky, případně i papriky či jinou zeleninu (česnek, lilek, dle chuti...). Smažte tak dlouho, jak "hotovou" zavařeninu chcete mít. Ke konci přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata (dávám i se slupkami). V průběhu osolte, ke konci lze přidat čerstvé bylinky dle chuti (tymián, majoránku, oregáno, šalvěj, bazalku, libeček...). Hotovou směs do sklenic, ty posléze zavařit. Takto připravené zavařeniny jsou již téměř hotovou omáčkou na těstoviny, v zimě zejména přijdou velice vhod.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Vynikající, díky. Já jsem na základě tvé zmíny o chutney zkusila o víkendu poprvé uvařit vlastní, jablkové, bylo to vynikající. :-) A sabží bylo cuketové, takže to sem vlastně i patří. :-)
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Jinak ještě pokud by někdo nevěděl co s velkou úrodou cukin tak se nám doma osvědčilo ty malé zavařovat nakyselo jako okurky na plátky.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    tyhle mám vyzkoušené a chutnají nám. ješte jsem ochutnávala výborné kokosové chutney ale to jsem doma ještě nezkoušela. Jinak se chutney da dělat opravdu ze všeho a záleží jen na preferovaných chutích
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Dýňové chutney
    1,5 kg dýně, olej na smažení, 4 - 5 velkých cibulí, 1 středně velký celý česnek, 1 moka lžička mletého zázvoru, špetka římského kmínu, 1 lžička mleté chilli papričky, 2 - 3 lžíce neutrální nebo sladké sójové omáčky, sůl a konzerva loupaných zavařených rajčat.
    Nakrájenou cibuli osmažíme, přihodíme dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a na malém ohni dusíme asi 30 minut. Rajčata (můžou být i čerstvá zbavená slupek) rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemnou pastu a přidáme ke směsi. Povaříme asi 3 minuty, dosolíme a dokořeníme. Horké chutney rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme asi tak 5 minut při 85°C (jen aby se chytly víčka).

    Mango chutney
    4 velká manga, oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na nudličky, sůl, 4 rozetřené stroužky česneku, 450 g moučkového cukru, 2 jalbka - oloupaná a nakrájená, 1 lžíce hořčičného prášku, 1 lžíce nakrájeného čerstvého kořene zázvoru, 600 ml vinného octa z bílého vína, 1 lžíce kajenského pepře
    Dejte mango do hrnce a posolte. Nechte odstát přes noc. Ráno slijte šťávu a ovoce opláchněte. Přidejte česnek, cukr, jablka, hořčici, zázvor, ocet a kajenský pepř. Dejte na pánev a při mírném ohni vmíchejte postupně cukr. Přiveďte k varu a přidejte manga. Vařte 30 minut dokud chutney nezhoustne. Nalijte do nahřátých sklenic a sterilujeme jako předchozí chutney.

    jako bonus kdo má rád červenou řepu
    Chutney z červené řepy
    1 kg červené řepy, 450 g oloupaných vyjádřincovaných jablek, 450 g nasekané cibule, 225 g rozinek (sultánek), 1 stroužek česneku - nemusí být, 2 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého chilli, 1/2 lžičky soli, 750 ml jablečného octa, cukr (pro diabetiky sladidlo - asi 6 lžic) podle chuti
    Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme, přidáme strouhaná jablka, jemně krájenou cibuli a překrájené sultánky (překrájením docílíme sladší chuti a nemusíme tolik přislazovat). Okořeníme, přilijeme ocet a za stálého míchání uvedeme do varu, snížíme plamen, zakryjeme a zvolna vaříme asi hodinu, občas kontrolujeme a zamícháme. Pak případně vaříme bez pokličky ještě asi 30 minut, aby čatní zhoustlo. Sejmeme a osladíme dle chuti. "Lijeme" horké do suchých vymytých horkých sklenic a uzavřeme. Necháme nejméně týden uzrát.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FRUTAA1: Zbav dužiny a jednoduše usuš. Usušené můžeš ještě znovu zbavit zbytků dužiny. Lze posléze nasucho opražit na pánvi (pozor na spálení - je lepší na menším plameni) a posléze promíchat se solí. Pozor na příliš zralá semena u odrůd, které nejsou nahosemenné - mají pak příliš tvrdou slupku. Některým lidem to ale vyhovuje, tak si to vyzkoušej podle sebe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam