Dýňové chutney
1,5 kg dýně, olej na smažení, 4 - 5 velkých cibulí, 1 středně velký celý česnek, 1 moka lžička mletého zázvoru, špetka římského kmínu, 1 lžička mleté chilli papričky, 2 - 3 lžíce neutrální nebo sladké sójové omáčky, sůl a konzerva loupaných zavařených rajčat.
Nakrájenou cibuli osmažíme, přihodíme dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a na malém ohni dusíme asi 30 minut. Rajčata (můžou být i čerstvá zbavená slupek) rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemnou pastu a přidáme ke směsi. Povaříme asi 3 minuty, dosolíme a dokořeníme. Horké chutney rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme asi tak 5 minut při 85°C (jen aby se chytly víčka).
Mango chutney
4 velká manga, oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na nudličky, sůl, 4 rozetřené stroužky česneku, 450 g moučkového cukru, 2 jalbka - oloupaná a nakrájená, 1 lžíce hořčičného prášku, 1 lžíce nakrájeného čerstvého kořene zázvoru, 600 ml vinného octa z bílého vína, 1 lžíce kajenského pepře
Dejte mango do hrnce a posolte. Nechte odstát přes noc. Ráno slijte šťávu a ovoce opláchněte. Přidejte česnek, cukr, jablka, hořčici, zázvor, ocet a kajenský pepř. Dejte na pánev a při mírném ohni vmíchejte postupně cukr. Přiveďte k varu a přidejte manga. Vařte 30 minut dokud chutney nezhoustne. Nalijte do nahřátých sklenic a sterilujeme jako předchozí chutney.
jako bonus kdo má rád červenou řepu
Chutney z červené řepy
1 kg červené řepy, 450 g oloupaných vyjádřincovaných jablek, 450 g nasekané cibule, 225 g rozinek (sultánek), 1 stroužek česneku - nemusí být, 2 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého chilli, 1/2 lžičky soli, 750 ml jablečného octa, cukr (pro diabetiky sladidlo - asi 6 lžic) podle chuti
Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme, přidáme strouhaná jablka, jemně krájenou cibuli a překrájené sultánky (překrájením docílíme sladší chuti a nemusíme tolik přislazovat). Okořeníme, přilijeme ocet a za stálého míchání uvedeme do varu, snížíme plamen, zakryjeme a zvolna vaříme asi hodinu, občas kontrolujeme a zamícháme. Pak případně vaříme bez pokličky ještě asi 30 minut, aby čatní zhoustlo. Sejmeme a osladíme dle chuti. "Lijeme" horké do suchých vymytých horkých sklenic a uzavřeme. Necháme nejméně týden uzrát.