• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    O Dýňovém světě se píše i v seriózních novinách, to mě potěšilo. Akorát, že i s gramatickými hrubkami. :-))

Na Vysočině se otevřel pro veřejnost Dýňový svět - FinančníNoviny.cz
    http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zemedelstvi/zpravy/na-vysocine-se-otevrel-pro-verejnost-dynovy-svet/846109
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: No vida, to zní fakt dobře. Taky zkusím. :-)
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    ZUZKAOU: díky, zní to výborně :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KVJETINKA: včera.

Orestovat na pánvi cibulku (případně ančovičky), fakultativně chilli papričku. Přidat na kousky nasekanou dýni, česnek a čerstvou šalvěj. Chvíli restovat, pak přilít tak deci vína a nechat odpařit. Přilít něco vývaru a vody z těstovin a udusit dýni do měkka - podle potřeby přilévat vývar či vodu s těstovin.

Smíchat s těstovinama, posypat sýrem a případně ještě přidat pár lístků šalvěje opečených na másle či olivovém oleji.

Moc dobré je to taky s mletým masem a nebo obsahem dobré, syrové klobásy.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    JANYNA: dej vědět, po těstovinách se můžu utlouct :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KVJETINKA: Ještě ne, ale na recept se podívám.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    Dělali jste někdo z dýně omáčku na těstoviny? Nějaký jednoduchý rychlý recept?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: No skvělé, ráda vyzkouším!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dýňové noky jsou taky skvělé, když se do nich dá tvaroh, původně ricotta a podíl parmazánu.

Zhruba 1:1 dýňového pyré a tvarohu namíchaného s parmazánem) 1 vejce na zhruba 300 g hmoty a hrubá mouka, nebo i krupice - tolik aby se to nelepilo, ale pořád to bylo měkké, sůl. A skvěle se to kombinuje s česnekem a šalvějí.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tady je výsledek. Ta zvláštní barva gnocchi je kvůli tomu, že jsem použila hladkou mouku z červené pšenice. Pokud použijete bílou nebo normální celozrnnou, bude to oranžovější.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE:

1200g vyjádřené syrové dýně
    400g mouky (použila jsem kombinaci hladkých)
    2 vejce
    sůl, pepř, parmazán
    -------------------------------

Dýni nakrájet a upéct - je třeba z ní udělat pyré, takže postup jako v odkazu níže. Jakmile máte pyré v misce, přidejte rozšlehaná vejce, mouku, trochu soli a pepře a parmazánu (není nutný, lze nahradit bylinkami, atp.). Rozmíchat v hladké těsto, prý se to má dělat na pomoučněném válu, ale těsto je dost měkké a lepivé - proto jsem ještě přidala mouku, ale bylo to nakonec moc tuhé. Nechat odpočinout asi 10min, posléze vyválet na pomoučněném válu válečky s průměrem cca 3cm, pokrájet na šíři asi 1-2cm, vidličkou shora zmáčknout. Syrové gnocchi potom už do vroucí vody, když jsou hotové, vyplavou nahoru.
    V misce je prokapat olejem, aby se neslepily a připravit omáčku. Já včera z čerstvě natrhaných rajčat a bylinek vytvořila superrychlou svěží omáčku a nahoru opět sýr.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    JANYNA: a recept primo na ty gnocchi?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Jo. My většinu pěstujeme na zvýšených záhonech, takže nahoře je vrstva mulče, ale stejně to prorůstá. Dýně letos byly na travnaté ploše s menšími zvýšenými záhony, takže letní sekání trávy probíhalo za spolupráce nejméně dvou lidí (jeden zvedal šlahouny), teď už to tak měsíc necháváme na dožití, takže dýně jsou už v půlmetrové trávě. Chodím je s dětmi hledat, mají to jako bojovku. :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: mam je zatim ve vzdusne stodole, ale uz asi bude cas hodit je domu. a jeste neco se urcite najde na policku az opadne ta strasna jungle. na jare to bylo zorane a krasne, ale narostla tam silena plevelni vegetace.. v ni zarostla cibule, papricky a dyne. papricek mam kupu, cibuli uvidim az to zorame, a dyne a cukety daly kupy jidla :) takove guerilovej gardening, guerilla proti pleveli, ale dost marna
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Já mám zatím většinu na lavici před domem, ostřížím zrakem sleduju předpověď a aktuální data o nočních teplotách z Čáslavského letiště. :-))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: A kde je máš, už doma?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    mi uz dyne zmrzly ale plody stale dozravaji .)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Jinak na záhonech nám zbývá ještě posledních pár kousků čekajících na sklizeň a tenhle je asi největší, který se letos urodil. Bude dýňová šťáva.

JANYNA
    JANYNA --- ---
    Dneska sem vařila dýňové gnocchi. Příště dám trochu méně mouky, byly trochu tuhé. :-)

Jinak základem je tykvové pyré, postup tady:
    Tykve a dýně: Pyré - základ pro (téměř) vše ostatní
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/09/pyre-zaklad-pro-temer-vse-ostatni.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Včera také začal Dýňový svět. Zase Středočeský kraj, tentokrát na východ od Prahy.

Tykve a dýně: Dýňový svět
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/09/dynovy-svet.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam