• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    mi uz dyne zmrzly ale plody stale dozravaji .)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Jinak na záhonech nám zbývá ještě posledních pár kousků čekajících na sklizeň a tenhle je asi největší, který se letos urodil. Bude dýňová šťáva.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Dneska sem vařila dýňové gnocchi. Příště dám trochu méně mouky, byly trochu tuhé. :-)

    Jinak základem je tykvové pyré, postup tady:
    Tykve a dýně: Pyré - základ pro (téměř) vše ostatní
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/09/pyre-zaklad-pro-temer-vse-ostatni.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Včera také začal Dýňový svět. Zase Středočeský kraj, tentokrát na východ od Prahy.

    Tykve a dýně: Dýňový svět
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/09/dynovy-svet.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tykve a dýně: Středoklucké dýňování aneb dožínky na KomPotu
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/09/stredoklucke-dynovani-aneb-dozinky-na.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Založila jsem si na Tykve a dýně také blog. Zatím je to čerstvé, ale dala jsem tam rozepsaný recept na tu oblíbenou polévku a pozvánku na zítřejší dýňovou akci ve Středoklukách.

    Tykve a dýně: Dýňová polévka
    http://tykveadyne.blogspot.cz/2012/09/dynova-polevka.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZEMINO: No, tak to asi těžko, ta má vody dost málo... Zkus spíš nějakou větší, ty bývají vodnatější.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    JANYNA: myslíš,že to půjde i z hokaida?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Recept na dýňovou šťávu (díky, Lalíno). Prý je výborná, už jste ji zkusili?

    Dýňová šťáva | Zelené střípky
    http://zitzdrave.blog.cz/en/0811/dynova-stava
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Jinak tady jsem narazila na celkem zajímavý recept, co se špagetovou dýní. České zdroje se obvykle omezují na "špagetová dýně je oblíbená díky možnosti připravit zeleninové špagety". :-))



    Spaghetti Squash with Turkey Meatballs

    Ingredients
    1 spaghetti squash (about 3 pounds), halved lengthwise
    Coarse salt and freshly ground pepper
    1 tablespoon plus 1 teaspoon extra-virgin olive oil
    1 onion, finely chopped
    2 garlic cloves, minced
    1 1/2 teaspoons chopped fresh oregano
    1/2 ounce grated Parmesan cheese (3 tablespoons)
    1 tablespoon dried breadcrumbs
    8 ounces lean ground turkey
    8 ounces mixed mushrooms, such as shiitake, cremini, and oyster, cut 1/4 inch thick (about 3 cups)
    1 cup homemade or store-bought low-sodium chicken stock
    4 ounces baby spinach (about 5 cups), washed well


    Directions

    Preheat oven to 375 degrees. Season cut sides of squash with 1/4 teaspoon salt. Bake, cut sides down, on a baking sheet until tender, about 45 minutes. Let stand until cool enough to handle. Scrape flesh into strands using a fork. Let drain, covered to keep warm, in a colander set over a bowl.

    Meanwhile, heat 1 teaspoon oil in a medium skillet over medium heat. Cook onion and garlic, stirring, until soft but not brown, 8 to 10 minutes. Add oregano; cook until fragrant, about 30 seconds. Divide mixture between 2 bowls.

    Stir 1 tablespoon plus 1 1/2 teaspoons cheese into 1 bowl of onion-garlic mixture. Mix in breadcrumbs, turkey, 1/2 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper using your hands. Form mixture into 12 balls.

    Heat 2 teaspoons oil in a large skillet over medium heat. Brown meatballs, turning, 4 to 6 minutes; transfer to a plate. Add remaining teaspoon oil to skillet. Cook mushrooms, 1/4 teaspoon salt, and 1/8 teaspoon pepper, adding a few tablespoons water if skillet browns too quickly, until soft and beginning to brown, 6 to 8 minutes. Add remaining bowl of onion-garlic mixture, meatballs, and stock; bring to gentle simmer. Cook, partially covered, until meatballs are cooked through, 4 to 5 minutes. Add spinach; cook until just wilted, about 1 minute.

    Divide squash and meatball mixture into 4 servings. Sprinkle with remaining cheese.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Pardon, platí to jen pro ty čtyři v popředí, ostatní jsou vlastní výpěstky. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    A tady je žaludová (acorn table ace) vbio kvalitě od sousedů z Vlkanče.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Můj včerejší úlovek.



    Buttercup bonbon (moje nejoblíbenější odrůda, je opravdu naprosto vynikající) za 40 Kč je z Dýňového světa, hokkaida jsou za vynikající cenu cca 10 Kč/kg od nějakého místního prodejce, kterému se asi hodně urodilo (normálně prodávají jen ryby). :-))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Já okrasné nepěstuji, vyloženě mne baví, když se přes jaro a léto těším tím, jak to krásně roste, a na podzim a v zimě to rovnou i sním. :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    vysemenilY!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: okrasne mam jen ty, co se loni vysemenili, ovsem nektere se zkrizily s cuketama a mam ted tvrde okrasne skvrnite cukety :D
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Nějaká chyba v systému, jsou to všechny malinké baby boo. Máte s nimi někdo zkušenost? Mají být vynikající (víceméně platí, že menší plody jsou chutnější).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    A jako poslední různé druhy ozdobných dýniček.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Budou to nějaké turbanové...
    Na téhle fotce oranžová hokkaida, buttercup bonbon (ty celozelené) a opět turbanové.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Nevíte někdo, co je tohle zač? Prý jim říkají "knoflíkovky". :-))

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam