• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: no dobre, je tam korelace. A jak je postavena kauzalita? Co2 implikuje teplotu nebo teplota implikuje co2? Ve skleniku je to jasne, kdyz se zvedne teplota, roste vegetace..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sry za offtopic. Posledni ode me ke klimatu.

    NYRLEM: jestli ti nestaci 30 let casova rada, tak tady je treba 800.000 let korelace co2 v atmosfere a teplotnich rekordu. Nekdo by rekl, ze podobnost neni ciste nahodna. (3ti obrazek po prokliku)

    Understanding the Science of Climate Change | GEOG 3: The Future of Food
    https://www.e-education.psu.edu/geog3/node/1168

    Pak uz si staci porovnat jen historicky koncentrace co2 ppm z grafu s temi aktualnimi, aby se dokreslil celkovy dojem kde jsme a jestli bysme nahodou jemeli zacit neco delat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ha. Nevidane :)

    Síkela: Peněz na proměnu energetiky je dost, státy se musí zaměřit na projekty - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-penez-na-promenu-energetiky-je-dost-staty-se-musi-zamerit-na-projekty
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: v tom s tebou souhlasim. Ty modely nedokazou predpovedet budoucnost, ale modelujou trend, s nejakou mirou presnosti.

    Tzn. to oteplovani zpusobeny skelnikovymi plyny tam proste mas s relativne velkou presnosti a je 'relativne fuk' kam se golfskej proud odkloni, pac to bude mit dopad na lokalni teploty treba v evrope, ale to teplo se z uzavrenyho systemu nikam neztrati (max do vesmiru, ale pri vyssich teplotach se ocekava vyssi odpar a vice oblacnosti jako umocnujici efekt oteplovani). Tzn. globalne stale budeme pocitovat horsi a horsi dopady oteplovani a privadet vic chaosu/nestability do soucasneho systemu.

    Ono to navic ani relativne fuk neni, vsechny tyhle zmeny povedou k tipping pointum, ktery to otepleni umocni. Neni aktualne zadnej predpovidatelnej scenar, kterej by zemi v blizkym horizontu chladil. Napr. kdyz se ti glofskej proud odkloni na sever, uvolni to v melkych morich ze sedimentu obrovsky mnozstvi methanu, stejne jako z permafrostu na severu... atd

    Jedinej scenar je jit nahoru a my zatapime pod kotlem jak muzem. Jedina otazka co je ve hre je jak rychle chceme topit
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: no dobře, ale proč se tady na str. 743-745 chlubí tím, že jim to dobře fituje na posledních 30 let https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter09_FINAL.pdf ? Jak jim to sedí na posledních 100 letech s použitím radionálních argumentů? A co když se něco zásadně změní, např. jak se v poslední době silně zmiňuje zastavení Golfského proudu.

    TUHO: já jenom říkám, že předpovědi dělané prostřednictvím těchto modelů jsou zavádějící. Relativně malá změna rovnováhy povede k úplně jiným výsledkům, protože se to kalibruje na krátkém časovém úseku nebo se přijímají silné předpoklady. Globální změnu klimatu nezpochybňuji, ta je tu od nepaměti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hodinové fronty a bitky o litr benzínu. Čerpací stanice ve Francii jsou na suchu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-hodinove-fronty-a-bitky-o-litr-benzinu-cerpaci-stanice-ve-francii-jsou-na-suchu-40411244

    Takhle se snizujou emise - zadny benzin = zadny problem :D
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: teďka investovat ve velkém do jádra je ekonomicky neúnosné. To i ten syngas vychází líp.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: no jasně, ale ten věk má nějakej důvod - postavili to vše v podstatě během deseti let (čest výjimkám) a pak další už nepotřebovali. Ale mají i jiný problém a to je chlazení (asi z důvodu šetření nestavěli všude chladící věže).

    Ale s jádrem jsou teď potíže i v Belgii (taky z důvodu věku). Nebo protahovaná stavba ve Finsku, Francii, USA, Slovensku...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: error je to z důvodu, páč je trh na tyhle velikosti připravenej a chtěl by je odebírat po hrstech a dodavatelé je nejsou schopný dodat. Ale jestli to odpůrcům větrníků z estetických důvodů vyhovuje víc pár megamonster, než ty malý, hádat se rozhodně nebudu. Do tohohle vesmíru nevidím, a za mě čím víc sloupů a komínů, tím víc Adidas.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak ony nevýhody jádra ve Francii.....to taky není ten nejlepší argument, přece jenom průměrný věk reaktorů je tam 38 let. ono po 38 letech budeš mít technické problémy prakticky s jakýmkoliv zařízením včetně větrných a solárních.

    Nevýhoda jádra je primárně prostě vysoká pořizovací cena a nejistota jestli se to i za ní může nakonec postavit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já to beru jinak. Vidím trendy - fotovoltaika se zdesetinásobila za 12 let a přes to jako "odborníci" říkali, že nemůže tohle a nemůže tamto, furt roste zhruba stejným tempem
    Vidím jak rychle narostl výkon počítačů, jak fungují adoption curves v technologiích... a taky vidím politickou odvahu něco prosadit a čím dál tím víc zemí se k tomu připojuje. Vidím že to řeší Čína, Indie, OECD...
    Vidím klesající ceny zdrojů i baterií. A ano, jsou tam nějaké obstacles, ale není to nic co bychom předtím nepřekonali v jiných oblastech.

    Vidím hodně "odborníků" co říkají že to nejde, ale už neřeknou jak by to šlo a nebo řeknou "jádro", aniž by zmínili nevýhody toho "jádra" (vidíme to ve Francii třeba). Nikdo na světě nestaví jádro víc než OZE krom Ruska a zrovna Ruskem bych se neinspiroval...
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: Jo, tak pod to bych se asi klidne podepsal :)
    Mimochodem nevadilo by ti dat nejakou strucnou reflexi toho, co se z tvyho pohledu deje v OZE? A kde jsou slaby / silny mista a jak vidis vyvoj do budoucna?
    GOR
    GOR --- ---
    OMNIHASH: Ani ne hele, naopak jsem videl v ocich starosty nadseni, kdyz nahradime 17 vrtuli 3 a ty pak ještě vyrobej vice nez dvojnasobny mnozstvi elektriny (tenhle detail teda nevi).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: Well, páč pak musíš předělat všechny ty vysloužilý patky, nehledě na to, že sou s tím problémy s domorodcema už teďka, když to má 50m, natož když to musí mít 150+.
    GOR
    GOR --- ---
    OMNIHASH: Ano, rikal jsem ti, ze se nedelaj a ze to je z toho duvodu, ze velka vrtule je mnohem efektivnejsi. Akorat teda nevim, proc by to mel bejt fail...

    Navic ty jsi jeste velka vyjimka, protoze ses o to aspon detailne zajimal.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: dobrej pokus, byl sem to já a bylo to lehce jinak. Tvrdil si, že už se nedělají turbíny stejný velikosti, a proto je nutný vyměnit betonový sloupy za 2x větší. Stále trvám na tom, že je to váš oborovej megafail, ale rozhodně nejsem v pozici i s tím cokoliv dělat.
    GOR
    GOR --- ---
    TUHO: Hele, vono by věci dost pomohlo, kdyby se aktivisticka verejnost neco doucila o energetice a to jednak z hlediska fungovani z pohledu fyzikalnich zakonu a jednak z hlediska fungovani z pohledu prava.

    Ono totiz pak clovek zabredne do diskuze a ve vysledku se ukaze, ze milemu aktivistovi unikl nejaky podstatny detail.

    Ondyno jsem tu nekoho presvedcoval, ze Enercon, ani jiny vyrobce, opravdu nedela 20 let stare modely a ze opravdu je potreba vyzilou vrtuli pro repowering vykopat celou i se zakladama.

    Neustale se setkavam, ze lidi kafraj do energetiky, ale pak se ukaze, ze vubec netusi, co dela vyrobce, co distributor, co provozovatel přenosovky, co operator trhu a co to ve vysledku znamena.

    A takovyhle technicky drobnosti v souctu delaj ten rozdil mezi "jo, v principu to jde, ale:" a "ano, reseni je realizovatelne".

    To je totiz jako s tou jadernou fuzi, v principu to jde, umime to vypocitat, ale jsme porad svinsky daleko od realizace v prumyslovem meritku.

    Ja se snazim drzet pravidla "neseru se do veci, o kterejch vim hovno" Takze co se tyce zmeny klimatu, duveruju IPCC, ale druhym dechem dodavam, ze vymenou jaderek za paroplyn emise CO2 opravdu neomezime a stejne tak je neomezime nucenim energetiky, aby zila z podstaty (viz EdF a nevhodna regulace cen).

    A tohle nerikam, jak frustrovanej clovek zivici se jadernou energetikou, ale jako clovek, ktereho zivi OZE.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: hele predpovidat konkretni teplotu za 3 dny na konkretnim miste muze byt slozitejsi nez odhadovat globalni dlouhodoby prumer, kde funguji nejake vyrovnavaci a kompenzacni mechanismy a citlivost promennych je uplne jina.

    Jinak z VS urcite statistiku a prukazny vzorky znas. Argumentovat tu tim, ze nejakej dataset je malo prukaznej je bez konkretnich prikladu a neznalosti podkladu tak akorat placnutim do vody. Ty modely delaji stejni, ne-li lidi s vetsi praxi a rozsahlejsim vzdelanim nez ty a jejich prace je bezpecne pod vetsim drobnohledem a kritikou nezli ta tvoje.

    Z tvejch odpovedi je tak akorat videt, ze problematice nerozumis (i kdyz bys mohl) a nic sis o problemu klimatu nenastudoval. Akorat se tu pak ohanis v duchu, ze jinak nez ted to nejde.

    ... ono je to nakonec fuk. Svet nastesti neridis ty, ani makrousek. Zbrzdit nevyhnutelny muzete, obhajit si svoje rozhodnuti v duchodu urcite taky...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Presne. A taky obcujeme s dablem za svatojakubske noci!
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: Hele vono by veci dost pomohlo, kdybyste nebyli takovy fachidioti a obtezovali se precist si neco mimo svuj obor :)) Misto toho shodite vsechny poznatky klimatologie ze stolu, protoze vam to pridelava praci a my se kvuli tyhle tupy ignoranci dostavame do sracek, ktery budem tezce odsirat ve chvili kdy se s tim uz nebude dat nic delat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam