• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    #kecy ... sice je to tématicky okrajové, ale imo to sem patří a je to docela šílené :-O

    https://twitter.com/nexta_tv/status/1591870304439222279?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Bilion nebo trilion, baba nebo snih...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Europe must spend $5 trillion to have clean energy by 2050 | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/agenda/2022/04/bnef-european-energy-transition-2022/

    5,3 bilionu dolaru. Dobre zpravy jsou ze zhruba 10% rocne plati EU jen na dovoz ropy (plyn, uhli a uran navic)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JON: "photovoltaic floor tiles"

    Tam bude hacek asi v realny vykon/cena. Napr:

    Plug and play photovoltaic floor. Solar walkable floor 500x500mm
    https://www.mrwatt.eu/en/shop/mini-solar-modules/plug-and-play-photovoltaic-soil-color-walkable-solar-tile-500x500x8mm.html
    JON
    JON --- ---
    Mel bych dotaz, pod jakym terminem se daj najit fv panely, ze kterych by sla udelat podlaha terasy? Nebo tam vyvoj jeste nepokrocil?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ministerstvo přezkoumá rozúčtování tepla v bytech. Chce motivovat k šetření - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozuctovani-tepla-v-bytech-zakladni-spotrebni-slozka.A221109_082732_ekonomika_rie#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main
    Yes! Tak hlavne ze to par let zpatky dokurvili a ja kvuli tomu zacal platit o pulku vic :) to se pak cloveku moc setrit nechce kdyz to pak stejne zaplati
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jo, celkova rocni spotreba je 80-90 TWh. Asi si popletli bcm a TWh
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SHEFIK: mají to celé o řád špatně
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SHEFIK: koukám že máme 10x míň zásob ze dne na den
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Na zimu připraveno. Česko za pár dnů nebude mít kam dávat plyn - Forbes
    https://forbes.cz/na-zimu-pripraveno-cesko-za-par-dnu-nebude-mit-kam-davat-plyn/

    Naplněnost zásobníků plynu určených pro Česko totiž ke čtvrtku představuje 99,1 procenta. Klíčové jsou zejména zásobníky patřící pod RWE Gas Storage, která jich v tuzemsku vlastní šest a která je má od přelomu týdne naplněné na sto procent. Jen její zásobníky mají celkový objem 2,7 terawatthodiny, zatímco celková kapacita zásobníků určených pro český trh je zhruba 3,5 terawatthodiny, což pokryje zhruba třetinu průměrné roční spotřeby.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: distribuce vubec neobchoduji kvuli unbundlingu. Obchodnici si pravidla neurcuji, ty urcuje regulator v souladu s narizenimi komise. Elektrina se momentalne obchoduje nejmene po 10 kWh a s obchodem na burze je spjata povinnost tuto elektrinu dodat v zobchodovanem objemu a case. Takze mikrozdroj jednak neni schopen i kdyby mel licenci elektrinu zobchodovat a pri sve uvaze zapominas na odchylky vuci sjednanemu diagramu, coz je tady vyznamna nakladova polozka a treba i slozeni financni jistiny pri uzavreni obchodu. Neni to nespravedlnost co je tady problem, ty proste zanedbavas velkou cast nakladu a divas se jen na to co videt chces.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Na to je prave ten zakon o komunitnich elektrarnach - sousedovi prodas levnejc nez by to on koupil od distributora, ale furt na tom vydelas vic nez kdybys to prodal distributorovi
    Pak se vyplati i lidem co nemaj svou fve poridit bojler na prebytky :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: cena je nízká, páč distributoři tahaj za delší konec provazu a určujou si pravidla. S licencí dostaneš za kwh 2-3x víc, než při prodeji z mikrozdroje.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: no ale to jsem ti preci psal, ze pretoky do site jsou v ramci navratnosti zanedbatelne ve srovnani s vlivem dotaci. Navic kdyz se bude stavet vic solaru, tak samozrejme cena na spotu dal poleti dolu. Cena je nizka i kvuli tomu, ze vedle prodeje elektriny je potreba platit i za odchylku skutecne vyroby od predikce vyroby. To jsou takove ty drobne detaily, ktere ale hybou smerovanim vic nez velkolepe plany. Btw. solary nad parkovistemi bych zavedl povinne, to uz melo byt davno namisto staveni na loukach pri garantovane navratnosti.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: to není dotacema ale výkupníma cenama. Těžko se divit, že si nikdo nestaví větší soláry, když za tu elektriku reálně dostane kulový.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: aha, takze dojmy :) Dnes se vetsine odberatelu (a odvozuje se to od hodinove spotreby a kapacity baterii) vyplati 8 nebo 10 KWe, kupodivu drtiva vetsina tady konci, protoze na vic nedostane dotace. Pred rokem by meli povinnost spotrebovat 70 procent doma a bez tepelneho cerpadla by na to nemeli spotrebu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    je pravda že v těch 500k je započtená baterka, která zas tak vyloženě nevyhnutná není. Na s-power je půlmilionová elektrárna s baterkou o kapacitě 11,23kWh, což je tak polovina té ceny.
    Střešní solární elektrárna pro rodinný dům S-Power MIDI | S-Power
    https://www.s-power.cz/fotovoltaicka-elektrarna-s-power-midi/

    a koukám že zlevnili, bylo to za 500+, teď je za 477. Ale možná ta baterka byla 14, nejsem si jistej.

    Aktuálně mají stop-stav na elektrárny bez baterky (protože je pro ně výhodnější ty nedostatkový invertery dávat s tou dražší sestavou), ale bezbaterková elektrárna je 176k za 2,7kWp, to je tak 3kč/kWh. Akcie nyní klesají, takže investice je to slušná.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: tak samozřejmě to mohla bejt ukrutná náhoda, že to tu deset let stagnovalo, a ve chvíli, kdy se ten zákon přijal, tak se to rozjelo na x násobky. Jinak průměrnej výkon instalovanejch elektráren je 7,8kwp, to fakt není záležitost za půl milionu plus, panely nakoupíš pod stovku, a za druhou to postavíš.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: a to jsou dojmy nebo z ceho cerpas? Kdyz si totiz v ramci modelu navratnost investice porovnas vliv pretoku do site a vliv dotace, dotace tam garantuje jakous takous navratnost. To, ze zmizela podminka na povinnost 70% spotreby v lokalite odbrzdilo vyssi vykony na domech, ale to je tak vsechno. I kdyby to s cenami dnesnich stropu pro domacnosti a male podniky vychazelo, jakoze je to na hrane po zapocteni dotaci, porad na to lidi museji mit a to je otazka vyssi stredni tridy, ktera momentalne kvapne mizi vlivem inflace zpusobene hadej cim ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam