• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: distribuce vubec neobchoduji kvuli unbundlingu. Obchodnici si pravidla neurcuji, ty urcuje regulator v souladu s narizenimi komise. Elektrina se momentalne obchoduje nejmene po 10 kWh a s obchodem na burze je spjata povinnost tuto elektrinu dodat v zobchodovanem objemu a case. Takze mikrozdroj jednak neni schopen i kdyby mel licenci elektrinu zobchodovat a pri sve uvaze zapominas na odchylky vuci sjednanemu diagramu, coz je tady vyznamna nakladova polozka a treba i slozeni financni jistiny pri uzavreni obchodu. Neni to nespravedlnost co je tady problem, ty proste zanedbavas velkou cast nakladu a divas se jen na to co videt chces.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Na to je prave ten zakon o komunitnich elektrarnach - sousedovi prodas levnejc nez by to on koupil od distributora, ale furt na tom vydelas vic nez kdybys to prodal distributorovi
    Pak se vyplati i lidem co nemaj svou fve poridit bojler na prebytky :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: cena je nízká, páč distributoři tahaj za delší konec provazu a určujou si pravidla. S licencí dostaneš za kwh 2-3x víc, než při prodeji z mikrozdroje.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: no ale to jsem ti preci psal, ze pretoky do site jsou v ramci navratnosti zanedbatelne ve srovnani s vlivem dotaci. Navic kdyz se bude stavet vic solaru, tak samozrejme cena na spotu dal poleti dolu. Cena je nizka i kvuli tomu, ze vedle prodeje elektriny je potreba platit i za odchylku skutecne vyroby od predikce vyroby. To jsou takove ty drobne detaily, ktere ale hybou smerovanim vic nez velkolepe plany. Btw. solary nad parkovistemi bych zavedl povinne, to uz melo byt davno namisto staveni na loukach pri garantovane navratnosti.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: to není dotacema ale výkupníma cenama. Těžko se divit, že si nikdo nestaví větší soláry, když za tu elektriku reálně dostane kulový.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: aha, takze dojmy :) Dnes se vetsine odberatelu (a odvozuje se to od hodinove spotreby a kapacity baterii) vyplati 8 nebo 10 KWe, kupodivu drtiva vetsina tady konci, protoze na vic nedostane dotace. Pred rokem by meli povinnost spotrebovat 70 procent doma a bez tepelneho cerpadla by na to nemeli spotrebu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    je pravda že v těch 500k je započtená baterka, která zas tak vyloženě nevyhnutná není. Na s-power je půlmilionová elektrárna s baterkou o kapacitě 11,23kWh, což je tak polovina té ceny.
    Střešní solární elektrárna pro rodinný dům S-Power MIDI | S-Power
    https://www.s-power.cz/fotovoltaicka-elektrarna-s-power-midi/

    a koukám že zlevnili, bylo to za 500+, teď je za 477. Ale možná ta baterka byla 14, nejsem si jistej.

    Aktuálně mají stop-stav na elektrárny bez baterky (protože je pro ně výhodnější ty nedostatkový invertery dávat s tou dražší sestavou), ale bezbaterková elektrárna je 176k za 2,7kWp, to je tak 3kč/kWh. Akcie nyní klesají, takže investice je to slušná.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: tak samozřejmě to mohla bejt ukrutná náhoda, že to tu deset let stagnovalo, a ve chvíli, kdy se ten zákon přijal, tak se to rozjelo na x násobky. Jinak průměrnej výkon instalovanejch elektráren je 7,8kwp, to fakt není záležitost za půl milionu plus, panely nakoupíš pod stovku, a za druhou to postavíš.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: a to jsou dojmy nebo z ceho cerpas? Kdyz si totiz v ramci modelu navratnost investice porovnas vliv pretoku do site a vliv dotace, dotace tam garantuje jakous takous navratnost. To, ze zmizela podminka na povinnost 70% spotreby v lokalite odbrzdilo vyssi vykony na domech, ale to je tak vsechno. I kdyby to s cenami dnesnich stropu pro domacnosti a male podniky vychazelo, jakoze je to na hrane po zapocteni dotaci, porad na to lidi museji mit a to je otazka vyssi stredni tridy, ktera momentalne kvapne mizi vlivem inflace zpusobene hadej cim ..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nárůst cen jsme dokonce už zažili - 2002 - 2005, ale pak 2011-2013 to klesalo mnohem rychlejc než dlouhodobý trend. A to, dle mě, může 2024 nastat znovu

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Bloomberg BNEF říká pokles o 34% do 2030 (nemůžu najít originál, ale pár článků se na to odkazuje)

    no, uvidíme. Já myslím že až se nasytí tahle okamžitá poptávka tak ceny zase začnou klesat dle Swansonova zákona


    SHEFIK: v Číně je ke konci roku výrobní kapacita 320GW a na konci 2024 bude 660GW (to vychází z továren co jsou nyní ve výstavbě) a předpokládá se že 2026 to bude přes terawatt. A není potřeba vyloženě breakthrough. Teď se v panelech používá docela dost stříbra, které bylo historicky levné protože se přestali vyvolávat fotky z filmů a teď zase roste. Ale množství stříbra se dá radikálně snížit, nebo se dá přejít na alternativní kovy/slitiny. A takovýchle evolučních změn je tolik, že dohromady ti udělají cenovou revoluci. Ale samozřejmě jsou to zatím jen spekulace
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Irena rika opak, ale imho tenhle clanek: vysel pred valkou, nepocital s takovou inflaci a pocital se surovinami z ruska atd.

    Navic zminenej improvement efficiency je taky spis otazkou hreakthrough. Krom spodku panelu a nejakyho vrstveni, ktery ale vyrazne panel zdrazujou, uz jsme na vrcholech efficiency podle ruznych zdroju

    IRENA Forecasts 59% Solar PV Price Reduction By 2025 - Energy News - Institute of Energy of South East Europe
    https://www.iene.eu/irena-forecasts-59-solar-pv-price-reduction-by-2025-p2740.html

    IRENA states that solar PV module prices have fallen roughly 80% since 2009, and with every doubling of installed capacity module costs plunge a further 20% thanks to economies of scale and the types of performance and efficiency improvements currently being seen.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: to vychazi z obecne ekonomie. to zlevnovani ti zalezi na vstupech, masova vyroba uz v cine je, takze vetsi masivnosti uz tolik neusetris, krom nejakych patentnich naroku. A ceny vstupu rostou, nejen kvuli energiim, ale druhotne zpusobenemu tlaku na rust platu, ktery lidem inflaci kompenzuje. Platy dolu neporostou. Doprava mozna ano, ale to az bude transformace energetiky a elektromobility alespon za pulkou.

    Takze pokud nebude tech breakthrough (napr. perovskite), ktery zlevni vstupy, bude faktor zlevnovani energie vyznamnejsi z pohledu toho, co se uz vybudovalo (dosazena infrastruktura, pokracujici business case), ale ne cena panelu samotna
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: zájem se kryje s růstem ceny elektřiny.....to je suverénně největší faktor
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: jsou pro tohle nějaké fundamenty? Já myslím že se furt nedosáhl ten breaking point kdyby měly panely přestat zlevňovat a měla by přestat růst účinnost
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: to je kravina. Ten dnešní místní boom nastal přesně ze dvou důvodů: konečně ti to dovolej připojit do přenosový soustavy a cena elektriky stoupla na x. násobek loňský ceny. Nějakejch dvě stě kolíků, o který si ve finálně stejně zvýší marži dodavatel, na to mělo pramalej efekt.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: pocatecni naklady na vyrobu+instalaci
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: no tady bych byl opatrnej s tim co je zpusobeny dlouhou zivotnosti panelu a vybudovani infrastruktury a co jsou pocatecni naklady na instalaci - ty se fakt vlivem inflace soucasny i budouci imho nebudou menit, spis budou rust.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: hele, už se to stalo :) ano teď je vlivem covidu a rozpadu řetězců a zvýšené poptávky vyšší cena než byla předtím, ale zase klesne, tak jako klesla v minulosti.
    https://www.fastcompany.com/90583426/the-price-of-solar-electricity-has-dropped-89-in-10-years
    In 10 years, the price of solar electricity dropped 89%, and the price of onshore wind dropped 70%.

    A neklesá jen cena panelů - i lidská práce v přepočtu na watt klesá, protože jsou panely větší a účinnější. Na to, na co jsi kdysi potřeboval 20 panelů, dnes stačí 8 - takže rychlejší instlace, méně manipulace s panelama, levnější podpůrná konstrukce...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: a to ještě všude chtějí v modelech plnit spotřebu 90700 GWh z roku 2021.
    2021 byl extrémní rok, cold Spell v únoru a pak nejstudenější duben a květen za dvacet let.

    To je taky důvod té paniky na jaře kdy si novináři dávali do modelů spotřebu 2021 jako poslední ukončený rok a hlásali jak to bez Ruského plynu nevychází.

    Úspory nabíhají pořádně až od léta. Od 1.srpna jsme dole o 20% proti průměru 2017-2021.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam