• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    PAN_SPRCHA: doba nájezdu 15 minut je nějaký soft start? Poněvadž ze studenyho stavu to je opravdu několik hodin alespoň tak mi to před pár lety tvrdil šéf směny...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ale jinak samozřejmě nemáš pravdu

    Renewable Power Remains Cost-Competitive amid Fossil Fuel Crisis
    https://www.irena.org/news/pressreleases/2022/Jul/Renewable-Power-Remains-Cost-Competitive-amid-Fossil-Fuel-Crisis

    New IRENA report shows almost two-thirds of renewable power added in 2021 had lower costs than the cheapest coal-fired options in G20 countries.
    ------
    a na to bude zase argument "baterky"

    jenomže Německo má OZE 50%+ a Dánsko dokonce 67% i bez baterek. Austrálie aktuálně atakuje 45% s minimem baterek (v podstatě jen na stabilizaci sítě, ne na akumulaci jako takovou)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: proč se teda ty stabilní zdroje ve velkém nestaví? v podstatě nikde, krom možná jižní Asie
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: doba nájezdu je 15 minut.

    A klidně to třikrát za den spustili naplno a pak zase vypli. Dělalo nám to strašnej bordel v akumulaci, protože nám to nijak dopředu nehlásili.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: ja nemluvil o NPV, ale o navratnosti.

    V druhem bode priznavam, chyba v terminologii na me strane. Nicmene ja proti jadru nic nemam, krom toho co pise Jimiq. Lidstvo bude flexibilnejsi a rychlejsi v budovani obnovitelnych zdroju, vcetne jeho zaloh (v budoucnu, ne ted). Jaderna energie bude vzdycky svym zpusobem politickou zalezitosti a ponese s tim spojene rizika. A v politickem modu do budoucna negarantuje ani moznou nejnizsi cenu.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no jenze pocerady nejsou zdroj, co by umel najizdet na hodinu denne, doba najezdu je nekolik hodin. Uz jsem odtamtud par let pryc, ale co si vzpominam 3-6 hodin .. a hodnota smlouvy byla jednotky miliard ..


    SHEFIK: NPV je absolutni velicina a jadro neni fosilni zdroj
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: ten hlavni problem neni v ekonomicke navratnosti, pac to je relativni velicina.

    Ten problem je v udrzitelnosti fosilu (prip. udrzitelnosti jeho ceny) a nakladech na mitigaci dopadu zmen klimatu, ktere aktualne zadna firma do svych business casu nezapocitava, pac atmosfera zije v komunistickem rezimu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: když jsme to s ČEZem řešili, tvrdili že to berou spíš na vyrovnání špiček. Že to spustí třeba dvakrát denně na hodinu.

    Smlouvu na plyn neměli nesmyslně drahou, chtěli mít právě možnost vysoké rezervované kapacity, ale zároveň platit jen za odebraný plyn.

    Jenže pak šla cena plynu strašně dolů a ČEZ si spočítal že se při těhle cenách vyplatí jet s Počeradama normálně celý den.
    Proto zrušil tu špičkovou smlouvu a vzal normální celodenní.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no ted ano, ale v prubehu vystavby byly obavy o navratnost, soucasti projektu byla nesmyslne draha smlouva na plyn, ze ktere se cez musel vyplatit a prvni dva roky to prakticky nevyrabelo, kdyz nemuselo, protoze se provoz nevyplacel. Zacalo se mluvit o strategicke investici. Takove pochybnosti o bavratnosti NJZ ani vzdalene nepanuji.

    JIMIQ: kdyz si spocitas naklady na omezovani spotreby nebo black out zjistis, ze moc vynosnejsich investic nez stabilni zdroj neni. OZE, kdyz zapocitas naklady na regulacni zdroje, akumulaci a posilovani site lepsi ekonomickou navratnost nemaji. Vetsina rizik spociva v prodlouzeni dostavby popr. jejiho nedokonceni a v bezpecnostnich otazkach primo nesouvisejicich s provozem.

    MAZA: myslim, ze o tom docela casto mluvi Jirka Feist na teplarenskych konferencich, ze drzeni frekvence, obzvlast v otackovem rizeni, teplarnam momentalne nikdo neplati a bez nich to prakticky nejde..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    co jsem četl na facebooku tak Malina je špatná firma :) já bych si od nich nic neobjednal osobně
    HANZS
    HANZS --- ---
    Lidé s fotovoltaikou mohou šetřit hned, říká šéf instalační firmy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/cyril-regner-malina-group-fotovoltaika-solarni-energie-energetika.A221207_164012_ekoakcie_ven#

    ...
    Neznáte někdo pozadí této firmy? Zní to jak pohádka, za rok z 30ti zaměstnanců 700, za rok nějvětší firma na trhu..?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAZA:

    Powering On with Grid-Forming Inverters | Department of Energy
    https://www.energy.gov/eere/solar/articles/powering-grid-forming-inverters
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAZA: Čína staví uhelné elektrárny, ale zároveň snižuje u těch stávajících koeficient využití.
    Podíl uhlí na čínské elektřině za posledních pár let klesl z 80% na 65%

    letos za leden-říjen čínská spotřeba elektřiny stoupla o 3,57% a spotřeba termálních elektráren (uhlí, plyn, biomasa) pouze o 1,33% a podíl klesl na 69,26% (znovu - to je včetně plynu a biomasy)

    zatímco výroba z větru stoupla o 22% na podíl 7,92% a výroba z fotovoltaiky stoupla o 29,8% na podíl 2,83%

    příští rok už tepelné elektárny nejspíš poklesnou krom podílu i v absolutní výrobě

    (pro porovnání jádro za leden-říjen proti loňsku vyrobilo o 1,21% víc na podíl 4,9%)

    zdroj:
    https://data.stats.gov.cn/english/easyquery.htm?cn=A01

    bacha, je to podezřelá stránka, protože Čína
    MAZA
    MAZA --- ---
    MARASAN: Black start je hlavně o dobití přenosové soustavy. Coldstart elektrárny z black do ostrovního režimu je proti tomu relativně sranda. Ale kolaps sítě, která se ti pak chová jako jeden obrovský supercap, který musíš nabít... Zažil jsem to jen jednou v Singapuru, kde to umí jen jedna elektrárna - turbína se zahřívala 3x víc, než při 100% reaktivním režimu. Bez tvrdých rotačních zdrojů to podle mého ani nejde. U větrných určitě ne, střídače u solárů to taky určitě nedají (proti čemu se budou fázovat?). A povinnost obnovit síť při black start mají, pokud vím, všechny klasické elektrárny v ČR.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAZA: zrovna black start neni u OZE problem, narozdil od klasickych zdroju, ktery bez generatoru/jiny elektrarny nenahodis. Nebo co tim myslis?
    MAZA
    MAZA --- ---
    JIMIQ: A k tomu dvakrát tolik uhlí, že? https://www.newscientist.com/article/2317274-china-is-building-more-than-half-of-the-worlds-new-coal-power-plants/


    JIMIQ: Problém u OZE je hlavně ten, že se vůbec neřeší storage/stabilizační prvek jako součást ceny, pak se vůbec nedá porovnávat výstupní garantovaná a dotovaná cena z OZE s klasickými elektrárnami. Kdyby měly OZE elektrárny stejné podmínky jako klasické (tzn. povinnost dodávat podle požadavků ČEPSu, řízení výroby, pokuty za tripy, žádný přednostní výkup, povinný black start apod.), vsadím se, že by se z nich do sítě neprodal ani watt, protože by všechny buďto rychle skončily na blacklistu kvůli nepredikovatelným výpadkům, nebo by byly kvůli nutnosti overkill-storage tak drahé, že by byly nekonkurenceschopné.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jen taková připomínka - země, která je prezentována jako záchrance jaderné technologie - Čína, začala 2021-2022 stavět 12 reaktorů.
    Aby dosáhly našeho podílu jádra na elektřině (~35%), museli by těch reaktorů postavit 330. I v Číně vědí, že jádro se jim vyplatí ve velmi omezené míře (z důvodu prestiže, vývozu do zpřátelených zemí, zachování know-how a pro jaderné zbraně). Kvůli elektrické produkci ale staví obrovské OZE farmy (ročně ekvivalent 20 reaktorů v roční výrobě, ne instalovaném výkonu)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Rozdil mezi OZE a jadrem je v tom, ze nez se jadro postavi, OZE uz ma na sebe vydelano a muze se stavet dalsi.
    Jadro = 6 let byrokraticky oser + 10 let vystavba + 2 roky zprovoznovani (vidime na OL3 i Mochovce 3) a pak teprv zacne splacet jistinu (mezitim uroky uz bezely).

    A nyni si ani stat nepujcije za pakatel, uroky jsou vysoke vsude. Odstaveni dividend je taky ztrata - mohly se investovat do neceho vynosnejsiho
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: Počerady normálně fungujou a jedou a vydělávají.
    A hlavně byly za pakatel proti jádru.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: ano a ne. Stopne dividendy, to ano. Proc by to na sebe ale nemelo vydelat? Jak se to lisi od plynovych Pocerad, ktere se preventivne po dostaveni rovnou zakonzervovaly, kdyz nebudeme pocitat malou domu do Plzenske skodovky? Novy jaderny blok/zdroj mel problem s rentabilivou jen kdyz se pouzil nesmyslne vysoky interni diskont. Navic kdyz se podivas na ocistene ciste zisky, nesetrilo by se ani tech 10 let, kor v dnesni dobe..

    a proc si myslim, ze to nemuze prodelavat? Tech 400 hodin nedodavky v zakladnim scenari, ani se nebudu bavit o nizkouhlikovem, zvedne ceny elektriny v zime do nesmyslu. To neni nas domaci problem, ale celoevropsky ..

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam