• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tak větrník zabere +-20m2, asi jako menší chata.


    MAKROUSEK: to je co, nějakej expermintální model ze sedmdesátek někde v kalifornský poušti? Dyť to má tak deset metrů... a ano, byl bych spokojenej, kdyby sme měli les větrníků, ale 100+metrových, ne takovýhlech minišmucek, ideálně těch vertikálních, to je uplný sci-fi porno. Upřímně se na ně těším pokaždý, když jedu do severního Německa na služebku.

    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: přepočítej si kolik plochy větrníků potřebuješ místo jednoho jediného bloku Temelína a kolik tím ušetříš krajiny (nehledě na další problémy větrníků)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: cywe, tovární komín máme v každým druhým městečku, podkrušnohoří, ostravsko a kladensko jsme úspěšně přeměnili na měsíční krajinu, a ve zbytku republiky úspěšně budujeme polopoušť, ale nemáme větrníky, tak sme v pohodě.... tuhle logiku neslyším poprvý, ale dostane mě pokaždý.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Zase maji Cechy mnohem krasnejsi krajinu, nez takove Nemecko.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: boj s větrnými mlýny
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SHEFIK:

    https://twitter.com/VaclavBartuska/status/1621907339732258821
    TUHO
    TUHO --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Co vim tak od 5.2./6.2. si staty EU nebudou kupovat ruske ropne produkty (nektere staty muzou mit vyjimku)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHEFIK: já bych počkal, až to sepíše někdo příčetnější, než stranickej tisk. Pravděpodobně půjde opět o zákaz pojištění pro přepravce z třetích zemí u EU/USA.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    OMNIHASH: aha, takze headline je blbe. A to embargo?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHEFIK: ropa není nafta
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Dokazal by mi nekdo vysvetlit tenhle clanek?

    Je na ruskou ropu:

    A) strop 60 za barel
    B) strop 100 za barel
    C) embargo?

    Státy EU se dohodly na cenovém stropu 100 dolarů za barel na ropu z Ruska - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/evropska-unie-rusko-ropa-cenovy-strop.A230203_183714_eko-zahranicni_hovo
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Nejakej vycuc

    Europe’s political response to Russia’s invasion of Ukraine in 2022 was to accelerate its electricity transition. There is now a focus on rapidly cutting gas demand – at the same time as phasing out coal. This means a massive scale-up in clean energy is on its way.
    In 2022, wind and solar generated a record fifth of EU electricity (22%), for the first time overtaking fossil gas (20%), and remaining above coal power (16%).

    Record solar and wind output is crushing coal in EU – and is already beating gas | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/record-solar-and-wind-output-is-crushing-coal-in-eu-and-already-beating-gas/
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    GOR: To je presne to co jsem psal - jakmile ti u uhelneho kotle klesne doba vyuziti maxima 3-4 mesice, podstatne zdrazi. Paroplyn neni prilis casto zavernym zdrojem, v zime pokud plyn to budou spis parni turbiny za plynovym kotlem nebo spalovaci turbinou, protoze mari spoustu tepla v kondenzaci a maji podstatne nizsi ucinnost.

    S tou dvouslozkovou platbou to vidime stejne, imho to cili na zakladni a bilancni/zalozni zdroje. Otazka je kam zaradi oze a kdo bude prevazne platit spicky.
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: Mne se to nejak nezda. U uhelnyho.zdroje to vychazelo na nizky stovky CZK/MWh pri vyuziti 5000-6000h. Paroplyn/plyn je na udrzbu a personal mene narocnej, nemas vlecku, skladku, zauhlovani, popelovy hospodarstvi, nemas mlejny na uhli, odsireni a dalsi miliardu veci, nemluve o tom, ze ti staci min baraku.

    Stejne si myslim, ze to smeruje na dvouslozkovou platbu, tj. staly naklady se budou platit ne v MWh, ale nejakou kapacitni platbou.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    HANZS: nejsem takovy optimista .. do 300 by v tom pripade mely byt i kondenzacni plynova vyroba, ale pri studene zime muze byt zavernou znovu cernouhelka a tam to poleti do nebes .. hodne napovi prejednavani market designu, co ted zacala resit komise. Pokud by se udelal dvourychlostni nebo trirychlostni trh, tak tohle vubec nepotrebujeme resit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: aha, tak tím tohle vysvětlení odpadá
    Ale ony obecně ty statistiky nejsou 100%, třeba Maďarsko, Rakousko a Nizozemsko mají v energy-charts nesmyslně nízké údaje, někdy to proudí až obrok (t.j. letos za rok 2021)

    čili těch italských 25TWh za 2021 nemusí být nutně finální číslo
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: to je z Eurostatu, třeba co my tam dáváme data tak pokud připojíš 100 MW 01.cervence počítá se jako 50 MW instalovaný výkon pro ten rok. Atd.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: v Itálii to může být tím, že víc instaluje sever, protože je bohatší
    ve Španělsku měli pár let téměř stopstav, protože to kolem let 2010-2012 přepískli podobně jako my "solární tunel" :) ale teď už jsou zase v instalacích druzí nebo třetí (po Německu a Nizozemsku)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: rok 2021 byl zrovna málo sluneční, plus ten instalovaný výkon je často k 31.12., takže malá část (v Německu to je třeba 8%) instalovaného výkonu nevyrábí celý rok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam