• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: to se "vyplatí" pak elektřinou z těch nejdražších paroplynek nabíjet eVehikly a topit přímotopy (v zimě i tepelné čerpadlo se stává de-facto přímotopem)..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PETER_PAN: ono to má svůj smysl. Sice tlumí topení plynem, ale na druhou stranu staví 25 nových plynových elektráren.

    Letní přebytky pak můžeš uskladnit v metanu.
    PES
    PES --- ---
    PETER_PAN: syntetický metan (stejně jako syntetický eFuel pro auta) a co teprve zachytávání metanu (zemědělství, skládkového plynu, důlní plyny) - prostě EU se střílí do nohou doslova kulometem, když (si) zakazuje jednu možnou cestu za druhou, i kdyby byly jen doplňkové.
    Prostě to vypadá, že buď jsou v EU úplně vylízaní (což jsou, fyzikální/přírodní zákony hadra, to se přece přehlasuje) anebo jedou v linii úplatků od elektro (když už se do eAut narvalo tolik peněz a politického kapitálu, že?, tak proč to ještě nenarvat do topení/ohřevu) anebo rovnou na depopulaci (pozor! konspirační fake - tedy alespoň zatím :-/)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PES: / PAN_SPRCHA:
    Ja chci jenom doplnit. V Nemecku podobne regulace skutecne maji retroaktivni ucinek, ALE je hodne casu na pripravu. Typicky 10-15 let. Takze ano, treba stop na vytapeni LTO nebyl jen na nove, ale byl tam datum do kdy i stare otopne systemy musi byt vymeneny.

    S tim obecne souhlasim, s cim nesouhlasim je to vyskrtnuti zemniho plyny v situaci kdy synteticky methan je dobra alternativa jak vyuzit letni prebytky solarni energie.

    Co bych jeste relativizoval. To jsou ty dotace. Ta dotace samozrejmne poskytne slevu pri realizaci od firmy, ale zaroven to existence dotace a vyssi poptavka prodrazi na cenikove cene. Tzn. jako v Cechach treba zelena dotacim. Material + prace za zatepleni 100k CZK VS. od firmy "na dotaci" 200k CZK a dotace 100k CZK. To mame nakonec celych 100k CZK :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Staré dobré nestalo se, ale mohlo by!
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: tak ono to stejně tak může vypadnout i z toho finálního "návrhu", až se bude přetavovat v nařízení/zákon...
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PAN_SPRCHA: A takto je to standardně.
    Tvl tohle lhaní a zveřejňování polopravd by mělo být trestné...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES:
    mělo by platit také pro každého, kdo bude potřebovat vyměnit staré nebo porouchané topení pokud je instalace starší třiceti let. A rozdíl v ceně instalace bude dotován.

    Takhle je to v tom návrhu napsáno. Z toho článku to nějak vypadlo.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: nejen nové instalace... zvláště ty poruchy/opravy jsou "skvělé" - při poruše pořídit komplet nový topný systém!

    - chce od roku 2024 zavést všeobecný zákaz nových topných systémů na topný olej a zemní plyn
    - mělo by platit také pro každého, kdo bude potřebovat vyměnit staré nebo porouchané topení
    - nejpozději do roku 2045 měla vyměnit rovněž všechna stará topidla na fosilní paliva
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak jsou to nový instalace.......ty už se v Německu beztak už teď dělají v marginálním množství. V roce 2010 měli přes 70% nových domů s plynovým vytápěním......loni 10%. To k té nule stejně směřovalo....
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A zase - hned první věta popírá titulek. Zakážou NOVÉ topné systémy na bázi plynu (a oleje).
    Výměna starých systémů nastane 2045
    PES
    PES --- ---
    ...a že těch přebytků energie u sousedů do budoucna bude strašně moc, pokud Germáni protlačí tohle (u sebe a jak je nepříjemným zvykem, tak aby nechcípla koza jen jim, tak to zkusí protlačit €uroUnijně)...

    Němci chtějí nadobro zakázat lidem topit zemním plynem. Už příští rok - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/HE4xp/zpravy-svet-nemecko-zakaz-topeni-plyn-olej
    TUHO
    TUHO --- ---
    Researchers have successfully turned an abandoned oil and gas well into a geothermal energy storage system, repurposing a once-polluting resource extraction site into what they say amounts to a green energy battery.
    As detailed in a new study published in the journal Renewable Energy, the researchers from the University of Illinois Urbana-Champaign were able to make use of the deep subsurface structure, despite the fact that it doesn't actually produce geothermal energy

    That's because they found it was the perfect place to build an artificial geothermal reservoir, which stores energy in the form of heat in the surrounding rocks.
    "Many of the same properties that make a subsurface rock formation ideal for oil and gas extraction also make it ideal for geothermal storage," said lead researcher Tugce Baser, an environmental engineering professor at the University of Illinois, in a statement. "And because our test site is a former gas well, it already has most of the needed infrastructure in place."


    Researchers Successfully Turn Abandoned Oil Well Into Giant Geothermal Battery
    https://futurism.com/the-byte/researchers-abandoned-oil-geothermal-battery
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: To je uplne jedno, deficit v zime neresi zadny myslitelny objem instalaci oze
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Distributor má mapu připojitelnosti solárů, v modrých oblastech je plno - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/eg-d-distribucni-spolecnosti-fotovoltaicke-elektrarny.A230303_150619_ekoakcie_maz
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: mno na druhou stranu zatím všechny minulý předpovědi nárustu OZE, co jsem kdy potkal, byly extrémně podhodnocený.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES:
    -kde? zemního plynu je na světě dost, oproti jiným infrastrukturám se plynová buduje velmi rychle
    -za kolik? počítám že se ceny stabilizují někde kolem 30EUR/MWh
    -EU plyn nezakázala a to ani "de facto", teoreticky by měl phaseout k 2050, ale pořád v plánech dál pokračuje zelený plyn
    -není to jediná šance, plyn je technicky realistická možnost jak nahradit uhlí, infrastruktura je, zdroje jsou taky, cena je problém, ale není to úplná stopka, ona u uhlí ta cena taky není zrovna malá. Plyn je daleko flexibilnější než uhlí, právě pro stabilizaci sítě je to ideální.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: a ten plyn vezmeme kde? za kolik? a na jak dlouho, než ho EU zakáže (jako že už de-facto zakázala, protože plyn měl být jen dočasné "přechodové" řešení před 100% zavěšením těch zázračných OZE).

    Takže realisticky aktuálně jediná šance je nechat (a těžit) uhlí co to jde, udržovat a modernizovat, za současného urychleného budování JE.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak ono v německu s 25 nových plánovaných plynových elektráren vidíš že se rozpad sítě asi konat nebude. ty právě ze všeho nejlíp umí síť vyrovnat

    U nás to taky dřív nebo později půjde všechno do plynu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Vem si, ze tyhle draty, co stoji, se stavely bratru 100 let. To se tezko urychli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam