• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: poslední "slušňáci" hrající dle pravidel zůstanou za blbce...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: U.S.A. ne, ale EU ano.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: no a US to nějak vzrušuje? ;-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: njn, ale to je proti WTC rules.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: tam se toho pere víc naráz. Odstavujou staré méně účinné elektrárny, staví nové účinnější. Ale i těm klesá koeficient využití, protože se staví "do foroty" stejně jako města duchů. A lokální guvernéři se samozřejmě na jednu stranu chtějí pochválit vedení CCP jak to u nich roste a na druhou stranu ukázat se před lidem "hele, postavil jsem vám elektrárnu"

    a uhlí jim dochází, resp. "levné" uhlí. S embargem australského uhlí (ale to už snad letos skončilo, nebo nevím) se situace taky nezlepšila
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: a stejne budujou a planujou dalsi. Jsou hladovi po energii, tak bych spis tipnul, ze to skonci inflaci, pripadne deflaci u energii/tezbe uhli, nez ze by je v brzke dobe zavirali.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: v EU se mohou zaměřit na "vyrobeno (skutečně) v EU"...
    TUHO
    TUHO --- ---
    V Česku by se o tom člověk kvůli neutuchajícímu mediálnímu víru kolem prezidentské volby skoro nedoslechl, ale aktuálně největším bolehlavem pro evropské lídry nejsou ani ceny energií, a snad dokonce ani všudypřítomná vojenská hrozba Ruska. Tématem číslo jedna se stalo ohrožení průmyslové základny starého kontinentu v souvislosti s přijetím Inflation Reduction Act (IRA) ve Spojených státech.
    Smyslem předpisu, rámovaného kromě makroekonomické stabilizace také potřebou nastartovat zelenou transformaci, je podpora bezemisní energetiky a dalších klimatických opatření. A to ve formě dotací a daňových úlev za stovky miliard dolarů. Na tom by nebylo nic kontroverzního, kdyby vše nebylo podmíněno nálepkou „vyrobeno v USA“ – s cílem zajistit tvorbu stovek tisíc pracovních míst a miliard dolarů v přidané hodnotě právě tam a nikde jinde.
    Umíme si vyrobit zelený zítřek? Evropa hledá odpověď na začátek konce ekonomické globalizace - VOXPOT
    https://www.voxpot.cz/umime-si-vyrobit-zeleny-zitrek-evropa-hleda-odpoved-na-zacatek-konce-ekonomicke-globalizace/
    TUHO
    TUHO --- ---
    V Česku by se o tom člověk kvůli neutuchajícímu mediálnímu víru kolem prezidentské volby skoro nedoslechl, ale aktuálně největším bolehlavem pro evropské lídry nejsou ani ceny energií, a snad dokonce ani všudypřítomná vojenská hrozba Ruska. Tématem číslo jedna se stalo ohrožení průmyslové základny starého kontinentu v souvislosti s přijetím Inflation Reduction Act (IRA) ve Spojených státech.

    Umíme si vyrobit zelený zítřek? Evropa hledá odpověď na začátek konce ekonomické globalizace - VOXPOT
    https://www.voxpot.cz/umime-si-vyrobit-zeleny-zitrek-evropa-hleda-odpoved-na-zacatek-konce-ekonomicke-globalizace/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Analysis: China's new coal plants set to become a costly second fiddle to renewables | Reuters
    https://www.reuters.com/business/energy/chinas-new-coal-plants-set-become-costly-second-fiddle-renewables-2023-03-22/?

    Pokud někoho ještě trápí čínské uhelné elektrárny.

    "The reality is that China has more coal power capacity than it needs," said Zhang Shuwei, director at Draworld Energy Research Centre. "It doesn't make sense to give more incentives for more coal-fired power investments."

    Coal accounted for 58.4% of China's total power generation last year, but high prices have meant many plants have suffered losses for years. More than half of the country's large coal power firms were loss-making in the first half of 2022, according to the China Electricity Council.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Energetiku České republiky výrazně formuje několik základních pilířů, v prvé řadě je to rozvržení domácích zásob surovin. Česko patří k evropským uhelným mocnostem a pochlubit se může i rozšířitelnou těžbou uranu, na opačném konci potom stojí marginální zásoby ropy a zemního plynu, byť vysoké kvality. Z hlediska historického vývoje průmyslu je potom klíčový důraz kladen na energeticky náročné strojírenství, úzce spjaté s rozvojem a tradicí domácí jaderné energetiky. Klimatické podmínky umožňují ČR solidní využití obnovitelných zdrojů energií a vnitrozemská krajina naopak omezuje zemi v možnosti diverzifikace transportních cest a dodávek surovin. Podstatným faktorem je také výrazně konzervativní vzdělání, kvalifikace i zázemí relevantních decision-makerů, ať už na ministerstvu průmyslu a obchodu, ve vládě či ve vedení státních a polostátních energetických firem.

    Tato základní, byť sekerou nahrubo tesaná charakteristika české energetiky ústí v celkem jasné nastavení domácích priorit. Využití domácích zdrojů s uhlím v čele, podpora jádra, skepse vůči obnovitelným zdrojům, snaha o diverzifikaci transportních cest surovin a emancipace od ruských zdrojů, to vše přikořeněné vědomím toho, že v daném případě je třeba s evropskou úrovní počítat jako s klíčovým hráčem s výrazným vlivem.

    Je zřejmé, že v mnoha bodech toto nastavení tvrdě naráží na unijní představu o budoucnosti a podobě evropského energetického sektoru. První kritický bod, v posledních týdnech v souvislosti s havárií elektrárny Fukušima velmi aktuální, je otázka jádra. Zatímco postoj EU je spíše opatrný až negativní, pro drtivou většinu české veřejnosti i jejích politických zástupců představuje jaderná energetika neopominutelnou a neoddiskutovatelnou část energetického mixu. Současné odložení dostavby dvou bloků Temelína není způsobeno pochybami o této stavbě či obavami z japonského scénáře, ale spíše finanční situací ČEZu a manažerskými a ekonomickými aspekty projektu. Podobně se názory Prahy a Bruselu rozchází i v otázce uhlí, které patří kvůli svým environmentálním dopadům k dlouhodobě ostrakizovaným zdrojům a kterému nově přitáhne uzdu změna obchodování s emisními povolenkami v rámci EU ETS platná od roku 2013. S environmentálními otázkami souvisí i určitý odpor ČR k tomuto pilíři unijní energetické politiky způsobený primárně tradicí českého energetického myšlení (například pozice ministrů průmyslu a obchodu zaujímají velmi konzervativně disponované osoby s dřívějším pracovním zázemím a zkušenostmi v průmyslu zaměřeném na domácí zdroje a centralizovanou energetiku (snad až) sovětského typu).
    TUHO
    TUHO --- ---
    Starsi clanek o prosazovani energetickych zajmu v EU kontextu

    Přes obtížné prolínání domácí a unijní úrovně existuje jedna otázka, nad níž si Praha a Brusel dokáží sednout k jednomu stolu a trávit hodiny vášnivou a angažovanou diskusí. Jde o téma energetické bezpečnosti. O její podobě má ČR jasnou představu a nebojí se s ní vystupovat ani v Bruselu. Na rozdíl od dalších zemí regionu se zde navíc může opřít o domácí úspěchy.

    Filip Černoch, Slasti a strasti prosazování energetických zájmů v EU
    http://www.forum-pl-cz.com/index.php/cs/verejna-politika/77-filip-cernoch-slasti-a-strasti-prosazovani-energetickych-zajmu-v-eu
    PES
    PES --- ---
    Se to tady stalo TUHO-agitkou?
    TUHO
    TUHO --- ---
    + Analysis by the Buildings Performance Institute Europe has demonstrated that improved insulation in a selection of member states could result in up to 44% gas savings and cut final energy demand by 45%.

    With this in mind, the commission calls on the European Parliament and member states to “enable additional savings and energy efficiency gains in buildings through the Energy Performance of Buildings Directive [EPBD], and to uphold the ambition of the commission proposal for a Regulation on Ecodesign for Sustainable Products”.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The commission recommends raising the ambition of the Renewable Energy Directive, increasing its target to 45% of the EU energy mix being renewable by 2030, which it says would require 1,236 gigawatts (GW) of wind and solar capacity. This is up from the 40% target – and 1,067GW – in the Fit for 55 proposals last year.

    This would mean roughly doubling the renewable share of EU energy supplies over the next eight years, from 22% in 2020.

    Within this, the strategy specifically identifies solar power as “one of the fastest technologies to roll out”. It proposes doubling current solar installations to 320GW by 2025 and then again to 600GW by 2030.
    TUHO
    TUHO --- ---
    detailni rozbor REPower EU od Carbonbrief

    In the event, some 80% of the expected reductions in gas use by 2030 are due to come from non-fossil sources, primarily renewables and energy saving. And 96% of the additional investment proposed by the commission would similarly be targeted towards non-fossil energy.

    Notably, the commission explicitly frames its proposals as an “additional investment” that will quickly pay off by cutting the EU’s bill for fossil-fuel imports. This is in marked contrast to earlier debates over whether the EU’s climate goals were a cost to be managed or an investment in reducing the bill for fossil fuels. A factsheet on financing the new plans says:

    “Additional investments of €210bn are needed between now and 2027 to phase out Russian fossil-fuel imports, which are currently costing European taxpayers nearly €100bn per year.”

    In-depth Q&A: How the EU plans to end its reliance on Russian fossil fuels - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/in-depth-qa-how-the-eu-plans-to-end-its-reliance-on-russian-fossil-fuels/?
    TUHO
    TUHO --- ---
    The study also examined India’s renewables additions last year. Solar and wind dominated India’s power generation capacity growth in 2022, accounting for 92% of total capacity additions.
    TUHO
    TUHO --- ---
    indie docela dlape do oze

    Renewables dominate India's power capacity additions in 2022, based on Ember's analysis.

    Solar capacity has increased in recent years, and 13.9 GW of capacity was added in 2022. Previously, India installed around 8.81 GW of solar in 2021

    Indian solar capacity up 13.9GW in 2022
    https://www.pv-tech.org/indian-solar-capacity-up-13-9gw-in-2022/
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: vyrovnavani spicek dela preci trh, elektrarny jedou s ohledem na dark spread a spark spread. Nevim presne jak je to ted, ale zavernou elektrarnou v Nemecku byly co si pamatuji cernouhelky a plynovky s ohledem na momentalni naklady. I cernouhelka umi najet do spicky na druhy den, nejenom plynovka. Regulacni zalohu poskytuji zdroje, ktere ji prodaly, u nas sekundarni regulaci poskytuji prevazne hnedouhelky a tercialni regulace se skoro neaktivuje.

    K plynu a) a ten trend se udrzi i v tom horizontu 2035?
    b) asi tim mysli, ze poptavkova krivka Nemcu je vys a jsou schopni vyhnat ceny na uroven, za kterou se nam nevyplati odebirat, ale formulovano je to nestastne
    c) opet - plati to v horizontu 2035 a dal?
    TUHO
    TUHO --- ---
    The UK can build a reliable, secure and cost-effective electricity system that is decarbonised by 2035, says the government’s advisory Climate Change Committee (CCC).
    The CCC’s new report is based on new hour-by-hour modelling of the country’s electricity system out to 2035, which includes stress-tests of how it could ride out extended “wind droughts”.
    In effect, the report is a 131-page answer to the question often posed by those sceptical of climate action: “But what about when the wind does not blow and the sun does not shine?”

    CCC: Here’s how the UK can get reliable zero-carbon electricity by 2035 - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/ccc-heres-how-the-uk-can-get-reliable-zero-carbon-electricity-by-2035/
    PES
    PES --- ---
    Tak schválně, kolik let se budou eko-fans přilepovat na silnice apod., aby zabránili stavbám továren na křemíkové pláty solárních buněk?
    Konec závislosti na čínských solárech. Brusel chce dostat výrobu do Evropy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ek-zavislost-cina-solar-dovoz-konec-technologie-dotace.A230312_194259_ekonomika_lisv

    A jak bude CN bránit vývozu technologií na výrobu FV článků (a jak bude proti Západu používat patentové právo, na které v dobách kopírování a kradení know-how z vysoka kašlala a vlastně dodnes do kašle)?
    Obchodní válka ve fotovoltaice? Čína zakáže export části svých nejlepších technologií | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67167690-nastane-obchodni-valka-ve-fotovoltaice-cina-zakazala-export-casti-svych-nejlepsich-technologii
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam