• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: se asi přeslechnul v roce. to vychází na ten rok 2030
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Jak jsem nakoupil, tak prodavam.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TADEAS: V Pyramide.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAKROUSEK: jake konferenci?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: tak přípravy na ten blend už víceméně jedou všichni i bez přes to co říkají nahoře.

    Ale taky nějak nechápu. 2030 by se dalo, ale 2050 máš zerocarbon, to ti 20% vodíku moc nepomůže.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jako ze by nemel nekoho, kdo mu to vysvetli? Naopak, ma spoustu lidi, co vysvetluji, ze bez vetrniku a slunecniku a svate Grety se lidstvo prece neobejde!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: nebo tomu dostatecne nerozumi
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Kolega byl ted na konferenci a pak na mistni parbe. A zjistil, ze kdyby treba v Nemecku nahradili v trubkach 20% zemniho plynu vodikem, daji se na to v pohode pouzit stavajici kotle (protoze velmi podobne wobbeho cislo) a veskere klimaticke zavazky do roku 2050 by byly splneny bez jakychkoli dalsich opatreni, bez elektromobilty, bez emisnich povolenek. Ale ne, Zeleny ministr musel prosadit zakaz plynovych kotlu. Ergo kladivko - nejde o klima, jde o prodej novych technologii.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Aneb nikdy nespolehej na soudruha

    Německo končí s jádrem. Chce ho nahradit vodíkem, mezitím bude pálit uhlí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/odstaveni-jadernych-elektraren-nemecko-konec-uhli-energetika.A230414_162108_eko-zahranicni_maz
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: kontejnerovou dopravu ano, ale tankerovou ne. Ta je většinou pod palcem producentů
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: vcera jsem nereknu ti kde cetl, ze namorni dopravu temer monopolne ovlada Cina a odrazi se to napriklad ve vyrazne rozdilne cene prepravy kontejneru do USA, kde z Ciny je to radove levnejsi .. je to zase dalsi zavislost navic ..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: ale ty kapacity tam prakticky už jsou.
    Ceny za LNG terminál máš tarifně kolem 2 EUR/MWh, což vzhledem k tomu že cena bude dlouhodobě někde kolem 30 EUR není zas tak moc. S cenou za přepravu dáš +- desetinu ceny komodity abys dostal plyn do elektrárny.
    TUHO
    TUHO --- ---
    hlavni ekonom CEZu:

    V diskusích o konci uhelných elektráren v ČR se objevují různé roky. Vládní prohlášení uvádí rok 2033, někdejší uhelná komise kdysi doporučila rok 2038 a zastánci uhlí věří v jejich provoz ještě dlouho poté. Politické rozhodnutí přitom určí jen nejzazší možný termín, kdy může být uhelná elektrárna v provozu. Reálná tržní situace však může stanovit mnohem dřívější stopku. Je dokonce velmi pravděpodobné, že mnoho českých uhelných elektráren začne mizet z trhu už dávno před rokem 2030. Důvodem bude ekonomika

    Kdy skončí uhelné elektrárny?
    https://oenergetice.cz/nazory/kdy-skonci-uhelne-elektrarny
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: nechtelo se mi hledat cisla a kdyz je tu nekdo predzvykal proc to sem nehodit - v principu ti na to staci selsky rozum - podivej se kolik stoji skladovani, vynasob si to zimni potrebou a zjistis, ze TUHO: to opravdu neni o skladovani, ale o rozumnem energetickem mixu

    OMNIHASH: a ekonomicky to nevychazi ani s jinymi formami akumulace

    PAN_SPRCHA: je otazka do jake miry to nebude komoditni zalezitost, az se poodstavuje uhli a bude treba dalsi vypadek jaderek .. lng je sice flexibilni, ale drzet tyhle kapacity neco stoji a nekdo to musi zaplatit (pokud na to pri zhorsene konkurenceschopnosti bude)..

    TUHO: pred par lety jsem pocital navratnost baterii pri provozu proti podpurnym sluzbam a prislo mi, ze to celkem sedi .. prumerna spotreba soustavy mi prisla vysoka, ale je to zima
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: NYRLEM: Jo a pro ty, kteri necetli, tak jsem zapomnel dodat, ze Premysl Soucek je autor toho Nyrlemem postovaneho clanku.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Btw Premysl Soucek je v soucasnosti jedinym redaktorem serveru iUhli.cz, ktery zalozila PR agentura GoodCom, ktera mimo jine provozovala v minulosti trolli farmy pro Severni energetickou Pavla Tykace.
    To neni zrovna zdroj, kterej bych si radsi trikrat neoveril .)

    Prehled identifikovanych falesnych profilu, ktery chodily sirit Tykacovu propagandu.



    Není ovšem bez zajímavosti, že server iUhlí.cz již od jeho založení v roce 2014 také provozuje PR agentura — firma GoodCom. Na jejích internetových stránkách se toho o ní moc nedozvíme, jen že „vždy připravuje svým klientům kampaň tak, aby byl při použití standardních i méně obvyklých postupů splněn vytýčený cíl“. Víme ovšem, že majitelkou agentury je Darja Elfmarková, manželka notoricky známého a pravomocně odsouzeného podvodníka Miroslava Elfmarka. Agenturu podle obchodního rejstříku získala krátce před svatbou s Elfmarkem, ovšem v obchodním rejstříku je stále vedená pod svým dřívějším jménem Lipková. Její bývalé jméno pak bylo zmiňováno v souvislosti s webem iUhlí.cz i v médiích. Jak již dříve uvedl magazín Reportér, Elfmarková nyní působí na ČVUT, kde za univerzitu zprostředkovala a podepsala několik smluv se Severní energetickou, respektive s její dceřinou firmou Elektrárna Chvaletice.

    Falešné profily a nenávistné komentáře. Uhlobaron Tykač manipuluje propagandou
    https://denikreferendum.cz/clanek/25143-falesne-profily-a-nenavistne-komentare-uhlobaron-tykac-manipuluje-propagandou
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jenže to nám jenom ukázalo že je blbost vybudovat si infrastrukturní závislost. Nikoliv komoditní.

    Plyn bude plnit roli přechodového zdroje tak dlouho jak bude potřeba.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Pust to z hlavy, zaverny zdroj neni regulatorni vymysl, ale chovani kazdeho komoditniho trhu.
    Jakmile udelame to, co navrhujes, povede jen k tomu, ze se vytrati cenova informace o spicce a celkove naklady na elektrinu vzrostou. Je zadouci, aby se ve spicce (a s promenlivymi zdroji jen predefinujeme spicku nikoli jako dobu s nejvyssi poptavkou, ale jako dobu s nejvyssi cenou) kazdy spotrebitel (ve smyslu energetickem) zamyslel, jestli opravdu neumi spotrebu presunout v case.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ale houby. Jediný co jsme si na tom ověřili bylo, že je blbost to nakupovat od Ruska. USA maj cenu furt plus mínus stejnou, jako před válkou.

    Monthly natural gas prices United States and Europe 2023 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/673333/monthly-prices-for-natural-gas-in-the-united-states-and-europe/
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: v cenách energie...
    ... takže plyn apod. jedině až se cena energie na trhu bude počítat ne dle nejvyšší ceny posledního zdroje, ale dle ceny a % podílu příspěvku jednotlivých zdrojů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam