• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    je to marný
    https://youtu.be/XDJEPjvbbs4


    Hezkej den vsem
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: nene, tohle je ta druhá skupina.
    Jedna skupina je vepředu ta v to opravdu věří. Za nima stojí další skupina, ta té první dodává veškeré informace které jsou upravené tak aby se ta první skupina podporovala ve víře. Ta druhá skupina je ta co vydělává.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: pracovní teorie je, že tihle jsou tak blbí/tupí, že nevidí dál než na jeden krok + část je zaslepená tou (virtuální) haldou prachů, která by se z toho šílenství mohla odklonit a doufají (či na tom více či méně viditelně "pracují"), že ten odklon povede i do jejich kapes...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak to jo. Jedu do Viborgu ve ctvrtek, tak podam hlaseni, jak jsou daleko. Slovaci zatim prepocitavaji vsech 1200 siti az na 100% vodik ;-).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Tady jsi natuknul jeste jednu otazku, ktera mne osobne prijde velmi zabavna. Na jedne strane se tlaci na recyklaci a reuse a kdesi cosi, jako ze nemusime veci vyhazovat. A na druhe strane energetiku, ktera by bez problemu fungovala jeste nekolik generaci musime vyhodit a koupit si neco noveho, co bude drazsi, nespolehlivejsi (takze se to opet bude muset obnovovat za velke penize) a nesmyslnejsi. A vono to tem ekofanatikum neprijde divny, naopak tleskaji, ze veci budou mene trvanlive a spotreba poroste nade vsechny meze. Bude to mit neco spolecneho s tou marxistickou dialektikou - dokazat verit ve dve protichudne veci najednou.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: ano. Taky cokoliv staví novýho, už se to dělá H2ready i v distribuci.
    Ono stejně už se nic jinýho pomalu ani nevyrábí.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: takže smůla, ale zrovna tohle my dost potřebujeme.

    Buď stabilní zdroje (tedy v našem případě Jádro) vyrábějící bez ohledu na denní dobu a počasí s rozumnou akumulací (opět v našich končinách prakticky přečerpávací kde to jen půjde) pro vyrovnání denního výkyvu zařízení (kde se dá ještě počítat s vyrovnáváním výrobou e-fuel, aby se mohly zachovat "neutrální" spalováky bez nutnosti zbytečně vyházet a nově vyrábět nějaké elektroauta s novou spotřebou energie a surovin na výrobu toho již existujícího co může vydržet ještě dlouho, a také výrobu toho H2 mimo špičku, i když chemické výroby ideálně běží za ustálených optimálních podmínek a nějaké zapínání vypínání dle energie jim moc nesvědčí)...

    ...anebo brutální nadvýrobní kapacity nestabilních zdrojů a ještě brutálnější akumulační kapacity.

    A co z toho je ekomomicky i technicky reálnější?

    Prostě způsob, styl, časové plány a tlak na nasazování jen vybraných Občasných Zdrojů Energie v EU je nejen nesmyslný, ale přímo škodlivý (bohužel to ty staré systémy, stavěné i na hodně krizové stavy, vydrží dost dlouho na to, aby se ta sebezničující strategie EU nestihla ukázat a zastavit jako špatná včas).
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Kolikrát potřebuješ předimenzovat většinu téhle energetiky, aby to na zimní období dokázalo vyrobit s tou 20% účinností dost energie pro pokrytí spotřeby? A tenhle brutální over-capacity zaplatí kdo?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Elektro Liza?

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: krása je, že nic z toho nepotřebujeme. Ani baterky z ročním cyklem a terawattama kapacity, ani systém bez šílených ztrát a životností mnoha dekád. Pokud máš v létě takový přebytky, že máš elektřinu zadarmo, a v zimě za ní platíš 1000€, tak můžeš v klidu tři měsíce generovat vodík elektrolízou za nic, rvát ho do nějakýho opuštěného dolu nebo zásobníku na plyn a v zimě ho zase pálit na vodu, a je ti celkem jedno, jestli byla konverze 90% nebo 20% a vydělá si to na sebe samo za pár let.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jeste nejsem v duchodu. A osobne si myslim, ze trend klimatu timhle neovlivnime. Takze muzu byt jen prijemne prekvapen.
    Jeste k tomu politickemu tlaceni. Ted jsem s Equinorem resil CCS. A ze to musi byt vyreseno do tri let, jinak ze se zhrouti svet. Mych odhadovanych pet let jim prislo prilis dlouhych. No, dle meho skromneho odhadu to bude zase nejaky Potemkin, aby mohly byt palcove titulky.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: chapu, uz muzes brblat v duchodu, taky se tesim.

    Na kvalite zivota nasich deti uz ti nezalezi, nebo je trend klimatu cajk?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jasne, jenomze dle meho nejlepsiho vedomi a svedomi je koncept zbytecne drahy a zbytecne protezovany politiky vs. fyzikalni realita. A samozrejme, jako konzultant bych nadsene hykal, jak jedeme do budoucnosti a jak nam nesmi ujet vlak, ale ted uz nemusim ;-).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: hele to ze sou individualni lidi idioti, kteri nerespektuji zamer, nic nevypovida o konceptu ne?

    Od byvaleho konzultanta bych cekal trochu vic kritickyho mysleni a min gossip
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: V distribuckach?
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: teď na to ale potřebují ten správný "ESG papír" ;-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: jak vypadá taková " vodíková trubka"?
    Všechny trubky se už pár let staví jako 100% H2 ready.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: jo, to "skvělé" ESG aplikované v bankách v praxi (zda-li pak to ty banky investující do nesmyslů položí - aby je pak mohli zachraňovat, opět, daňový poplatníci skrze státní infúze protoze "too bit to fail"?)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jo jo. Na to by sedel vyraz "vodikove zamky". Ja ted rozjizdim projekt v danske plynarne. A povidali mi, ze jim na dvere bouchaji lide, mavaji pritom miliardama v ruce a at jim pry nechaji postavit aspon kratkou vodikovou trubku, je celkem jedno, jestli nekam povede, ale ze jim jinak banky nepujci, kdyz jejich projekt nebude mit "ekologicky prvek".
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: ja nevim o jakejch srackach mluvis, me prijde, ze transition jede nejlip jak muze :) ve srackach bych definoval, ze nemam na jidlo, natoz na internet a cas na nyx.

    Ale duvodem proc neni transition hladsi je jako vzdy, ze neni podporujici koncept a legislativa, zvlast v CR. A proto by se melo dekovat EU, ze kouka na dyl nez jedno volebni obdobi a podlaceni volicu prispevkama na duchodce a tlaci tak na staty, aby uz si konecne vyndali hlavu z prdele
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam