• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: tak gratuluju, ze michas opet jablka a hrusky konzultante. Prodeje vs aktualni vozovy park.

    Global electric car sales Feb. 2023 were up 49% YoY to 14% share. China sales up 56% YoY to 33% share. Europe up 14% YoY to 20% share.

    K tomu si pridej populaci ciny vs evropy, existujici infra a suroviny na vyrobu baterii.

    A jeste par informaci z clanku:

    Program skončil k poslednímu dni roku 2022, v té době už ale byly dotace minimální a jen na modely vyšších tříd – tvořily tak jen 5-10 % kupní ceny. Upuštění od tohoto programu tak na samotných prodejích prakticky nemělo vliv a dnes pro koncové zájemce žádné dotace neexistují.

    &

    Predikce jsou ještě optimističtější – ředitel automobilky Leapmotor, Zhu Jiangming, na nedávném šanghajském veletrhu prohlásil, že ještě v této dekádě bude možné v Číně koupit SUV s dojezdem 400 km za 7 500 dolarů (tedy asi 160 tisíc korun). Na tento vývoj nebudou mít evropské ani americké automobilky odpověď.

    A porovbej to s tvym neochvejnym researchem z pekingskych ulic
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: nastesti klimatologie nestoji na tvych pocitech
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: no ......on je tu pocit že evropské automobilky jedou na nějaké hraně prosperity. Automobilky vyvolávají svým PR ten pocit že je EU tlačí tímhle a tímhle že sotva chudáci přežijí. Mezitím dvě největší evropské automobilky měly čistý zisk 40 miliard EUR za rok. A to naprosto nepozorovaně, bez většího mediálního zájmu.
    Takže ten prostor pro to konkurovat cenově dovozu tam ještě docela mají aniž by krachovaly.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Ja byl v Pekingu pred dvema tydny. Ano, v Pekingu je 5% elektromobilu, ale uz za Pekingem 0%. Ale je pravda, ze Volkswagen asi krachne.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak ony se úplně tiše staví ty plynovky co těm blackoutům mají zabránit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Related k diskuzi o dotacich a transformaci v politicke a hospodarske perspektive

    Čína už to vyhrála. V elektromobilech má obrovský náskok a auta stojí třetinu toho, co v Evropě – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/cina-uz-to-vyhrala-v-elektromobilech-ma-obrovsky-naskok-a-auta-stoji-tretinu-toho-co-v-evrope/sc-870-a-221854/default.aspx
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tak zatím jsme na kroku č.1, a předimenzováváme výrobu v rodinejch domkách 5-10× a nějak to nikomu nevadí. Spotřeba domácnosti je 2-5mwh, 20kwh panel vyrobí 20mwh, výkupy v podstatě neexistuje
    a stejněpo tom všichni jdou jak slepice po flusu...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No kluci z druhe strany, vy mate nejaky odhad kdy to prekroci unosnou mez a bude se muset “preprahat”? Nebo blackouty?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Isolate and automate grid recovery.

    NREL & Partners Build All-Data Approach for Automated Grid Recovery - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/04/28/nrel-partners-build-all-data-approach-for-automated-grid-recovery/

    With partner technologies and community input, NREL will demonstrate an automated, affordable, all-in-one method for grid resilience, which can and will be used by vulnerable communities and the utilities that service them. The project is named Solar-HERO (Solar-Assisted, Stakeholder-Engaged Autonomous Restoration with Data Orchestration) and is funded by the U.S. Department of Energy Solar Energy Technologies Office as part of its RACER program.

    ...

    “Many people don’t realize that the most aggressive climate goals in the nation have been set by communities,” Ross said. “Not everything can be done by utilities, states, and the fed. We see that communities can be a vector of change for all society—once they make decisions about their energy direction, it drives change that otherwise wouldn’t happen. Everyone asks, ‘What does this mean for us?'”

    ...

    In this project, the automated recovery will require that inverter-based resources run things alone. In fact, they will need to dynamically reconfigure into new electrical islands, remaining strong and stable throughout disruptive events. NREL has particular expertise in designing grid-forming controls, and such capability will be further demonstrated in this project.

    Meanwhile, Iowa State University will design an optimized black start and service restoration scheme that maintains stability while shifting between microgrid configurations. This will be a breakthrough in distribution grid restoration, allowing solar, storage, and other distributed energy to have a greater role in recoveries everywhere.

    Connexus Energy, the Midwest’s largest cooperative and among the top 5% nationwide for reliability, was selected to host the field pilot and prove its reliability and resilience with the use of solar and storage. With the integration of community engagement, all-data resilience situational awareness, and optimized restoration, the team will upgrade the controls, sensing, and situational awareness of the pilot community’s electrical service and, in the process, demonstrate a new concept for the grid: resilience using 100% renewable energy.

    “In the future, when communities make decisions about increasing their capacity for distributed and renewable energy for the sake of climate goals and clean air, they can have confidence that the investments are also resilient,” Ross said.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mame i svou Bibli a prorokove vydavaji nova proroctvi kazdej tejden
    IEA: Countries to double renewable energy growth by 2027 - Power Technology
    https://www.power-technology.com/news/iea-countries-to-double-renewable-energy-growth-by-2027/

    Electricity from wind and solar will increase by more than double over the next five years, accounting for over 20% of global power generation in 2027.

    Tim se mysli elektrina. SW 20%, voda zustane zhruba na tech 15-17 jako minule roky, jadro klesne z lonskych 9 na 7 a dohromady je to 42-44% elektriny. V roce 2027. Ale prubezne pobezi elektrifikace topeni a dopravy, takze bude stoupat i podil na celkove energii ze soucasnych 16% nizkoemisnich zdroju

    Ale podle druhe strany jsme ve srackach a EU “bude muset” postavit 300 velkych jadernych reaktoru nebo 1000 SMR :) moje nabozenstvi je mi tedy pochopitelne blizsi
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: kazdej clovek mecemu veri a je to tak spravne a zdrave :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Ver a vira tva...
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: Pochopitelně.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: mne jenom zajima kdy jim ta kognitivni disonance praskne, jestli se toho dozijou nebo umrou spokojeni ze “meli pravdu”

    Jestli bude stacit 50% OZE elektriny, nebo 50% celkove energie, nebo 80%, nebo budou vyzadovat 100%… vsechno z toho za meho zivota nastane (pokud se doziju aspon “prumerne”)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    je to marný
    https://youtu.be/XDJEPjvbbs4


    Hezkej den vsem
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: nene, tohle je ta druhá skupina.
    Jedna skupina je vepředu ta v to opravdu věří. Za nima stojí další skupina, ta té první dodává veškeré informace které jsou upravené tak aby se ta první skupina podporovala ve víře. Ta druhá skupina je ta co vydělává.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: pracovní teorie je, že tihle jsou tak blbí/tupí, že nevidí dál než na jeden krok + část je zaslepená tou (virtuální) haldou prachů, která by se z toho šílenství mohla odklonit a doufají (či na tom více či méně viditelně "pracují"), že ten odklon povede i do jejich kapes...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak to jo. Jedu do Viborgu ve ctvrtek, tak podam hlaseni, jak jsou daleko. Slovaci zatim prepocitavaji vsech 1200 siti az na 100% vodik ;-).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Tady jsi natuknul jeste jednu otazku, ktera mne osobne prijde velmi zabavna. Na jedne strane se tlaci na recyklaci a reuse a kdesi cosi, jako ze nemusime veci vyhazovat. A na druhe strane energetiku, ktera by bez problemu fungovala jeste nekolik generaci musime vyhodit a koupit si neco noveho, co bude drazsi, nespolehlivejsi (takze se to opet bude muset obnovovat za velke penize) a nesmyslnejsi. A vono to tem ekofanatikum neprijde divny, naopak tleskaji, ze veci budou mene trvanlive a spotreba poroste nade vsechny meze. Bude to mit neco spolecneho s tou marxistickou dialektikou - dokazat verit ve dve protichudne veci najednou.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: ano. Taky cokoliv staví novýho, už se to dělá H2ready i v distribuci.
    Ono stejně už se nic jinýho pomalu ani nevyrábí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam