• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Jo aha, takovy grafy se obvykle nedelaj, tak to jo. A duvod, proc se nedelaj? Protoze by vypadaly jako ten muj obrazek. Vubec ne optimisticky. Ale v pohode, pockejme ctyri roky a pak zuctujeme spolu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: myslis jako se vyhodily “nadarmo” u jadra, ropy, uhli a plynu? ;)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tady tri obrazky - minulost, soucasnost, budoucnost.

    A ano, zase je to “jenom” elektrina a ne celkova energie, takove grafy se obvykle proste nedelaj, navic je to jedno, proroze az bude vse (95%+) elektrifikovane, tak by ty grafy byly hodne podobne. V celkove energii ma navic jadro takovou skrytou vyhodu ve sve neucinnosti - vyrobi trikrat vic energie nez elektriny ale tu prebytecnou energii ve vetsine pripadu jen vypusti ven v chladici vezi/blizke rece (konkretne tohle teda ten graf od ourworldindata koriguje vlastnim vypoctem - nasobi vitr a solar koeficientem jako by produkovaly teplo stejne neucinne jako uhli/plyn/ropa/uran)

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: V to pevne doufam, prece vsechny ty biliony nevyhodi nadarmo!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: a ja ti jako obvykle reknu at se na ten graf podivas az tam bude i rok 2027. To uz tam ta exponenciala bude videt :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ...a jeste tedy ty hokejky, abyste me neobvinovali z biasu...

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ja bych s dovolenim pro pripomenuti pastenul obrazek energetickeho mixu sveta. Abychom vedeli, o jakych cislech se bavime.

    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: No to je super, ale koukni a ty procenta. Tady se podle mě reší nějaká delší budoucnost. O tom že u nás má stále ještě FVE smysl navyšovat se tu nikdo nepře. Ale taky je potřeba mít ty konvenční zdroje které ji budou vykrývat. A potřeba EE stále roste.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Treba ta Cina - na rozdil od Ruska jsem dohledal detailni statistiky - mezi dubnem 2022 a breznem 2023 jadro kleslo z 5,06% na 4,99%, zatimco vitr stoupl z 8,7% na 10,04% a fotovoltaika 2,62% na 2,96% :) ale to je asi proto ze jsou to sebemrskacsti bili muzi a katolici, nebo maj silne zelene hnuti a ekofasisty ve vlade

    A nebo, a pozor - je to revolucni myslenka, jsou proste S+W jednoduse lepsi (levnejsi, rychlejc postavitelne s levnejsi udrzbou a nulovou cenou za palivo, nepotrebuji specialne vyuceny personal, jsou mene choulostive na vyber mista - tektonicke zlomy, dostupnost vody, pevne podlozi)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: ale to nevysvetluje Rusko nebo Cinu
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ale to je právě problém toho, že jsme si nechali házet klacky pod nohy, naslouchalo se hysterickým Jihočeským krávám a všem podobným... stejně jako v tom ostatním, že jsme si nechali vnutit, aby do všeho mohli kecat a obstruovat racketýrníci jako EPS (dnes přemalován příliš zprofanovaný název na nový vývěsní štít FrankBold), Spratci země, Podvodník z Tetčic a další profláklí... výsledkem čehož je, že se prakticky nic nepostaví a když, tak s mnoha lety zpoždění a za astronomicky předražené ceny...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: vsichni obcane Zeme si tuhle prilezitost nechali vzit… ok, s vyjimkou Slovenska, ktere upocene za drahe penize bude mit dva nove reaktory po 16 letech obnovene vystavby (2008), cili celkem asi 60% spotreby elektriny celkem s aktualnima ctyrma
    A mozna trochu Finsko, ktere to dobrodruzstvi uz olitovalo a misto dalsich realtoru planuje 12GW VTE
    A pak tu mame specialni pripad Francie, ktera co dva roky otaci o 180 stupnu az nakonec nikdo nevi jak to bude :D
    Ani Rusko, ani USA, ani Cina neplanuji jit pres 25% elektriny z jadra
    Polaci… no. O jadru se tam mluvi tusim od 2018 a teprv loni vyspekulovali nejake smlouvy, ale furt mi to nejak nevychazi, pokud tech 9GW postavi tak jim osobne zatleskam
    Madarsko - myslim ze projekt Paks2 je mtrvy. Podpis smlouvy 2014 a furt se nelil beton a ani letos to nevypada
    No a pak jsme tady my - slavne EDU2 v procesu vyberoveho rizeni, zacatek stavby 2029. V tom roce uz celosvetove OZE (vcetne vody a bio) vyrobi 50% elektriny, ale my budeme platit 400 mld kc tehdejsich (inflacnich) za technologii vyvinutou v 50. letech 20. stoleti vylepsenou v nultych letech 21. stoleti…

    Nabarvi me skeptickym
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: ale já to netvrdím jako "studii", se kterou se pak někdo ohání, že je to jako fakt.
    Já popisoval možnost, kterou jsme si (jako občané) nechali vzít.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: a ty mas nakej paralelni vesmir abys to mohl tvrdit?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: to tahle neuznávám, hlavně se nemělo nikdy přestat v rozjetém... Temelín měl pokračovat 3+4, pak přejít na Blahutovice 1+2+3+4 a plynule na Tetov 1+2+3+4 a následně by to bylo na repas Dukovany 1+2+3+4.
    Měli bychom funkční jaderné strojírenství a mohli bychom nabízet i do zahraničí (sbohem Areva, Westinghouse apod.), zvláště pokud bychom dokázali dělat dobře, v ceně a na čas...

    Celkem cca 12GW JETE + JEBL + JETT a nakonec k tomu buď 2 nebo 4 (ale spíš 2 kvůli vodě na chlazení) JEDU a energie by byla levná, bezemisní (většina uhelných bloků by už vlastně byla mimo provoz, uhlí by možná bylo tak ještě někde do tepláren s kogenerací, samo odpadní teplo z chlazení JE by mohlo sloužit pro blízké aglomerace, tak jako se dnes dodělává teplovodní trasa do ČB, jako byla plánována pro Brno a obce pri trase z JEDU), prakticky by se elektřinou i topilo a vařilo (viz. FR), závislost na plynu minimální. V případě postavení ještě nějaké další by byla energie i na vývoz (mohlo to umořovat státní dluh).
    I s tou elektromobilitou jsme si mohli smysluplně "hrát" (vozidla pro pojíždění po městě a blízké okolí).

    Jen to chtělo chtít a nemít pitomé a zkorumpované politiky, kteří všechno levně rozprodali (de-facto do ciziny), takže teď nemáme prakticky nic a znovu něco vybudovat je na dlouhé dekády (kdy nás samo jen tak nenechají ani Němci a ani EU).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: takze uznavas ze nemuzeme rict ze kdyby se po roce 2000 vic investovalo do jadra byla by elektrina levnejsi?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: oni mají na Yale nějaký přístup do alternativních vesmírů, aby to mohli porovnat a spočítat? ;-)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: to plati jen pro katoliky, ti to tak chtej (abych parafrazoval stary vtip o pekle :) )
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pro inteligentni ctenare studie:
    Renewable Energy Prevented 12,700 Premature Deaths Over Nine-Year Period, Study Says - Yale E360
    https://e360.yale.edu/digest/renewable-energy-prevented-12-700-premature-deaths-over-nine-year-period-study-says
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Ten Vomáčka je tam špatně (nikdo z Evropy tam přece nepatří, přece pokání Bílého muže, ne?) ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam