• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Priklad?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Ano, ale je nutno dodat ze stejny dezinfo sirili a siri zeleni aktiviste a treba i ty, tim ze se snazi diskvalifikovat JE. Nejdrazsi, ale nejlepsi, nejstabilnejsi a nejscistci zdroj elektricke energie ktere jako lidstvo mame.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Technologicke kompenzace procesu ktery se oznacuje "rozpad ekosystemovych modulu" budou drazsi nez transformace energetiky o nekolik radu. Uz jen soucasne ekonomicke dusledky treba jen geologickeho sucha na ekonomiku globalniho jihu jsou v tehle radech.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: A das mi, prosim, vedet, az na to budu doplacet? Abych to nepropasl.
    PES
    PES --- ---
    PES: ...aby bylo jasno, pak nás bude zachraňovat právě to uhlí (pak drahé) a neméně předražený (ideologicky čistý) zkapalněný plyn.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: To budou mít nabalíno tak jako tak, protože my tady místo stabilních zdrojů (JE) vsázíme prakticky vše na Občasné Zdroje Energie a (neexistující) obří akumulaci.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: Tak Tykac, ale i Kretinsky nebo Kellner ve velkym investovali do uhli, nikoliv proto, ze by melo budoucnost - ale prave proto, ze nema. Treba v EU se ho ve velkym zacali zbavovat a byli ochotny davat pryc i hodne pod cenou. Neni potom prekvapeni, ze subjekty navazeny na byznys Tykace, Kretinskyho i Kellnera masivne sirej dezinformace o tom, ze klimaticka zmena neni problem a je to jakesi silenstvi EU byrokracie. Ani neni prekvapeni, ze ve velkym nakoupili media, ktery sou casto prodelecny jako prase (mavame na Info.cz), ale jejich vynos se realizuje jinde - v ovlivnonani verejny debaty a sireni paranoidnich bludu. Diky tomu se jim u nas taky mj podarilo uplne zablokovat jakoejkoliv smysluplnej vyvoj, na kterej sice kolektivne tezce doplatime, ale "velci investori" budou mit nabaleno pohadkovy zisky.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Nebo proste jde proti trhu. Ted je uhli levny, prijde nejaky dalsi Putin a bude zase drahy.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Treba spekuluje na to, že se to uhlí bude ještě draze vyvážet někam, kde tolik nesvítí a kde nemají tolik pouští ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Obnovitelné zdroje za 14 let (2008-2022 poslední kvartál) šly z 5,3% na 40,4%, uhlí z 87% na 55%
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OpenNEM: NEM
    https://opennem.org.au/energy/nem/?range=all&interval=quarter

    ok, nějaký prostor tam ještě je, tak deset let :)

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No nevim, zrovna Australie je cisty vyvozce plynu a kazdorocne maji rekordni instalace fotovoltaiky, ktera tam vyrabi dvakrat vic nez tady. To se uplne neslucuje s velkym vyvojem uhli do budoucna
    PES
    PES --- ---
    Zdá se, že velcí investoři mají v otázce dekarbonizce trochu jiný názor než EU naivkové snažící se o tom rozhodovat (nejspíš plánují na tom uhlí velmi zbohatnout poté co slavná no-CO2 EU narazí plnou rychlostí do zdi)

    Tykač má zájem o další investice v USA a Austrálii. V oblasti elektřiny a uhlí - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-tykac-ma-zajem-o-dalsi-investice-v-usa-a-australii-v-oblasti-elektriny-a-uhli-40431033
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: je tam kapacita 4,2 gigawatthodin (GWh) bez zverejneni ucinnosti vyroby vodiku. Na to, jak je to proklamovane se jedna z hlediska soustavy o bezvyznamny projekt a vic myslim vedet nepotrebujes..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: To chápu, mě zajímají čísla, která v tom článku (ani v tom od tebe) nejsou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CUKI: Jako ze to je vlastne skala, ale s dirkama. A pak velkou dirou na povrch. Kolem te skaly s dirkama je skala bez direk, ktera ten plyn (at uz zemni ci vodik) drzi v kaverne. Treba tady - jeden z nejvetsich v Evrope, tahnouci se z Lotysska temer az do Finska:
    Information about the storage | Conexus
    https://www.conexus.lv/information-about-storage
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Chápu že tam byl předtím zemní plyn, ale co si mám představit pod pojmem "porézní" respektive jak moc?
    Zajímají mě čísla od nějaké oponentní strany, abych si udělal obrázek.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Ja nevim, skoly nemam, ale v Pekingu jsem byl pred trema tydnama a vzduch je tam cisty, jezdi tam autonomni vozitka mistnoho Damejidlo a Alzy, tak pet procent auticek jsou na elektrinu... Je pravda, ze neco takoveho si moc nedokazu u nas predstavit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: taky za to Číňani zaplatili nejvyšší cenu a poslali si jak demografii, tak ekologii do bodu, kterej si tu nepovedené představit.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Uz brzy prijdou i auta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam