• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Tyhlety smrkovy monokultury. Staci se projit za caru do Bavorska a kupodivu tam je les zeleny.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ve Spanelsku jsem byl a bylo to tam docela hezky. Az budu bydlet v Death Valley, dam ti za pravdu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Ano je. Vysoka koncentrace sklenikovych plynu => zmenena radiancni bilance atmosfery => zmena teploty => vetsi odpar => sucho => kolapsa ekosystemu.
    A ano, mohli jsme to mit jednodussi, kdyby jsme nemeli hlavy zarazeny v prdelich a zmenili vcas hospodareni v lesich, o tomhle problemu vime uz par desitek let.
    Ale vzhledem k tomu, ze tady kolektivne ignorujeme neco jako fyzikalni zkaony, tak si to holt vyzereme ve stovkach miliard skod. Ale ty miliardy to jsou jenom takovy fraze .]
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: Vysoka koncentrace co2 ve vzduchu, to je patrne na prvni pohled..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Dobre. Pred par lety jsem byl v lete v Death Valley, venku 50-52 °C. Mimo klimatizovane auto se dalo vydrzet max. 15 minut s flaskou vody. Vsude projizdeli rangeri, protoze bez mobilniho signalu - kdyby se nekomu porouchalo auta ma desitky minut na preziti. V takove krajine nic kromne kratkeho jara a podzimu neroste. Druhova diverzita je velmi mala, produktivita z pohledu narustu biomasy za hektar na rok je take velmi mala.

    Shodneme se, ze prizpousobit tu krajinu tak aby tam mohl zit celorocne clovek bez zavislosti na dovozu kritickych veci pro preziti z nejakeho jineho mista by bylo extremne narocne a drahe? Pestovat tam neco, bydlet v podzemi, bez moznosti v te krajine rozumne existovat cca 5 mesicu v roce?

    OK, tak tohle je prakticky cely Spanelsko (hory nepocitam) pri cca +3 °C. Tohle prizpusobeni vychazi radove draz a s horsimy vysledky, nez naklady na transformaci. To co nam hrozi je, ze diky nekolika desitek let dezinformaci ze strany zajmovych skupin, zacalujeme oboji - tranformaci i prizbusobeni a vysledek bude navic horsi nez kdyby se to resilo od 90. let. Timhle na to doplacis a budes doplacet po zbytek zivota = ano i znehodnocenim aktiv, snizenim prostoru kam aktiva nasmerovat, snizenim toho jak v tom svete zit. Na tohle vsechno uz doplacis ted a budes doplacet po zbytek zivota.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Njn, samy fraze, ktery nerikaj nic konrketniho. Bezte se radsi projit do lesa .]]

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: To je spousta frazi, ktere v zasade nerikaji nic konkretniho.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ale penize na vodovodni infrastrukturu nam naprsi z nebe (spolecne s ropou, ktera take prsi zdarma)

    Sucho nutí jižní Moravu propojit za desítky miliard vodovody s Vysočinou - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/brno/zpravy/pitna-voda-zasobovani-jizni-morava-vysocina-soustava-potrubi.A220622_669766_brno-zpravy_krut
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Plus treba naklady do bezpecnostni infrastruktury spojeny se zhroucenim statu na ktery otepleni dopada vyrazne hur (koukame na Stredni vychod, Sahel, Afghanistan etc etc) Syrie je v tomhle kontextu prtava zeme a jak zvladlo jeji zhrouceni zamavat celym kontintentem.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: V tuhle chvili doplacis na to ze pouzivam fosil jen geopolitickymi dusledky - elektrina je drazsi diky zavislosti na fosilu ktera byla v ramci valky Ruskem pouzita proti Evrope.

    V tuhle chvili na ni take doplacis tim ze investice do transformace ktere platis a budes platit dalsich nekolik desitek let by nebyly tak velke, kdyby se ten problem zacal resit uz v 90. letech kdy byla kompletni vedecka shoda na pricinach (objevenych v tech 70. letech).

    V tuhle chvili na to doplacis take znehodnocovanim a znehodnocenim svych investic (v tom nejsirsim slova smyslu: at uz tvoje soukrome investicni portfolio, nebo celo-Ceska / celo-Evropska uroven bohatstvi a kvality zivota a ekonomickeho potencialu ktery je a bude ponizen nejen o nakladay na transformaci, ale i naklady na prizpusobeni se, ale i naklady nedobrovolne obetovane prílezitosti).

    V horizontu nejblizsich desitek let na to doplacis konvergenci ke stavu nizsi prosperity a nizsi kvality zivota A potencialnim znehodnocenim vseho toho co chces predat svym potomkum.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: Ty ne, ty mas vatu z plynu ne? Ale pokud bereme nejaky spolecny bohastsvi tak treba u nas jenom v dreve budou zrejme skody do stovek miliard v blizky budoucnosti (desitky miliard uz to jsou). Treba Brno uz tedka resi, jak se vubec bude zasobovat vodou. Investice v radech xx miliard, popravde me nekdo opravte, presne to nevim. A to jenom skrabeme po povrchu problemu, ktery nas cekaj. Furt jsme v banalnim otepleni oproti tomu, co nas ceka v nasledujicich desetiletich

    Odborníci: Kůrovec loni způsobil v lesích škody za 44 miliard Kč - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-kurovec-loni-zpusobil-v-lesich-skody-za-44-miliard-kc

    Škody na smrkových porostech kvůli kůrovci jenom v ceně dříví mohou do budoucna přesáhnout 500 miliard korun, tedy více než třetinu současného státního rozpočtu. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci oznámili signatáři tzv. Lesnické výzvy, pod kterou se podepsali vlastníci nebo správci 75 procent plochy českých lesů a více než 60 procent vlastníků dřevozpracovatelských kapacit. Zhruba polovinu lesů v ČR vlastní stát, přes Lesnicko-dřevařskou komoru je pod výzvou podepsaný i státní podnik Lesy ČR.
    Škoda způsobená kůrovcem by jen v ceně dříví mohla přesáhnout půl bilionu, více než třetinu státního rozpočtu, varují lesníci | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://domaci.hn.cz/c1-66499190-skoda-zpusobena-kurovce-by-jen-v-cene-drivi-mohla-presahnout-500-miliard-vice-nez-tretinu-statniho-rozpoctu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: A jak na to tedy doplacim?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Plus treba jen o tom suchu:

    Africký COP: Globální Jih chce odškodnění za klimatické katastrofy a kritizuje Evropu - VOXPOT
    https://www.voxpot.cz/africky-cop-globalni-jih-chce-odskodneni-za-klimaticke-katastrofy-a-kritizuje-evropu/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Priklad ceho? To je propojeny pool prikladu, globalni pruser o kterym se vi od 70. let.
    Treba tady se muzes podivat na to jake dopady pri ruznych scenarich (+ X °C) maji klimaticke zmeny zpusobene clovekem vypoustenim sklenikovych plynu:

    The climate disaster is here – this is what the future looks like | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2021/oct/14/climate-change-happening-now-stats-graphs-maps-cop26

    Prechod na uhlikove neutralni ekonomiku vychazi asi na 2-3% celosvetoveho HDP na 20 let transformace. Kompenzovat tyhle zmeny tim "prizpusobit se" je pravdepodobne neufinancovatelne. Jasne zakladni veci by asi slo udelat za 35-40% HDP, ale to pocita s tim ze se jede na dluh a bude se to financovat z budoucnosti - ta ale zadna nebude.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: :)) ta selektivni slepota je bajecna feature.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Priklad?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Ano, ale je nutno dodat ze stejny dezinfo sirili a siri zeleni aktiviste a treba i ty, tim ze se snazi diskvalifikovat JE. Nejdrazsi, ale nejlepsi, nejstabilnejsi a nejscistci zdroj elektricke energie ktere jako lidstvo mame.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Technologicke kompenzace procesu ktery se oznacuje "rozpad ekosystemovych modulu" budou drazsi nez transformace energetiky o nekolik radu. Uz jen soucasne ekonomicke dusledky treba jen geologickeho sucha na ekonomiku globalniho jihu jsou v tehle radech.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: A das mi, prosim, vedet, az na to budu doplacet? Abych to nepropasl.
    PES
    PES --- ---
    PES: ...aby bylo jasno, pak nás bude zachraňovat právě to uhlí (pak drahé) a neméně předražený (ideologicky čistý) zkapalněný plyn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam