• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PAN_SPRCHA: muj kamarad se naopak soudi s usteckym krajem, ktery puvodne plosne zakazal vetrny elektrarny na uzemi celyho kraje.

    Prvni soud vyhral, protoze kraj nemuze neco zakazat plosne. Ustecky kraj pote stanovil podminky typu aspon kilak od nejblizsiho domu, mimo pole, mimo les, mimo chraneny uzemi a tim opet vyradil snad 97 % uzemi kraje. Zustaly mozna jen povrchovy doly, kde ale prd fouka. Takze se soudi zase.

    Ted je ve stavu, kdy mu ani nechteji povolit zbourat starou a na jejim miste postavit novou elektrarnu. Takze kraje do toho naopak kecaji hodne.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Cesi si vladnout nedokazou, rikam to uz leta.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: role kraje se víceméně nemění. Ale tam nikdy problém nebyl. Kraji jde čistě o formality. Ale žádnou páku na samosprávy nemá.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: a role kraje?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: pořád je to tak že pro samosprávu jde o jeden papír navíc.
    Pak už se dá jenom odůvodnění samosprávy napadnout soudně.

    To je věc která předtím chyběla. Ale jak velká páka to bude při rychlosti našich soudů,...........
    PES
    PES --- ---
    výzkum 33,2% (běžně dostupné křemíkové dosahují cca 20-23%)
    :: OSEL.CZ :: - Tandemové solární články univerzity KAUST zlomily světový rekord
    https://www.osel.cz/12876-tandemove-solarni-clanky-univerzity-kaust-zlomily-svetovy-rekord.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: to mohlo platit doted, ty vis jak to bude ted? uz na zaklade toho padla nejaka rozhodnuti?

    https://www.mmr.cz/getmedia/828b50e4-1424-4915-923c-fc51ecf40bc4/MMR_17209_2023_81-Zakon-19-2023-2023-03-20.pdf.aspx?ext=.pdf

    Pokud chce obec z důvodu veřejného zájmu v konkrétních plochách vymezených územním plánem nově výslovně vyloučit např. výrobny elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, musí tak provést formou změny územního plánu, zpravidla pořizovanou zkráceným postupem. Při vylučování výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie je třeba v rámci odůvodnění brát ohled na to, že tyto výrobny o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 1 MW a více jsou zřizovány a provozovány ve veřejném zájmu. Při jejich vyloučení tedy musí nad tímto veřejným zájmem převážit jiný konkrétní veřejný zájem, a tuto úvahu je třeba uvést v odůvodnění územního plánu, resp. jeho změny, která vyloučení provedla.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: však já to znám. Defacto pořád platí že bez souhlasu samosprávy nepostavíš nic.
    Odůvodnění je vždy: narušení krajinného rázu, hluková zátěž atd.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: Ale ty větrníky v územním plánu nejsou. Musí se tam nějak dostat.

    kazdych max 10 let se musi aktualizovat uzemni plan, momentalne imhk nebude mozne aby si tam obec dala ze vylucuje fve+vte, ale bude to muset oduvosnocat jinym verejnym zajmem a bude asi na krajich jak se k tomu postavi a co do tech uzemnich planu dovoli davat. takze pokud se UP meni, prihlasis se s namitkou, ze nelze vylucovat fve/vte, kraj to bude hodnotit, a v to UP nebide muset byt uvedeno, ze to tam muze byt, protoze defaultne to tam ted byt imho muze.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    v uzemnich planech ted uz neni mozne vylucovat fve a vte uplne svevolne, protoze nove jsou to stavby energeticke infrastruktury, tzn. je ted na krajich etc. jak to zacleni do zasad uzemniho rozvoje, ale stat jim dal nejaky mantinel. takze stavet ted mozne imho bude snaz a nejsem si jisty, ze to ted obec budou moct blokovat, uvidime

    MMR vydalo novou metodiku k povolování větrných elektráren podle „Lex OZE“ - David Zahumenský
    https://www.davidzahumensky.cz/2023/03/24/mmr-vydalo-novou-metodiku-k-povolovani-vetrnych-elektraren-podle-lex-oze/
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: A i kdyz ty dalnice v tech uzemnich planech jsou, tak vubec zahajeni stavby trva jestli ne desitky, tak vetsi jednotky let urcite. To o penezich neni.
    Zmeny uzemniho planu jdou developerum, takze je to o prachach… blby je, ze vetrnik stve lidi vic nez kralikarny na kraji jejich obce, na cemz je nejhorsi to, ze ty kralikarny muzou mit i vetsi negativni dopad na jejich zivoty nez vetrniky.

    Treba nekdo vymysli nejake jine technologie, ze nevude potreba stavet takova monstra - ostatne ani ja se tem lidem moc nedivim.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MAKROUSEK: Kdyztak statu a ne magistratu.
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Je tam jeste jeden aspekt, ktery ted na par let zmizel a od 1.1. 2024 se zase objevi - ruzne pochybne spolky, ktere si do stanov zapisou ochranu nejakeho zajmu, zase budou moci byt ucastniky rizeni. Ty jsou pak schopny blokovat vystavbu klidne 10 i vice let a nasledne umi skodit i po dokonceni. Delaji to tak, ze se toci na chybach uredniku. Urednici chyby delaji proto, ze legislativa je velmi kosata, dava hodne stupnu volnosti a VTE se obvykle nestavi ve velkych aglomeracich, ale naopak co nejdale od sidel, coz zas vede k tomu, ze osazenstvo stavebniho uradu nema zkusenosti s povolovanim rozsahlych staveb s sirokym posuzovanim vlivu na sirokou mnozinu veci a pravnici spolku si je mazou na chleba.

    Tenhle jev mj. outuje komunitni energetiku. I kdyz se obyvatele par obci slozi treba na repasovany Enercon E-70, jakmile jim do toho spolky zacnou hazet vidle, existuje vysoka sance, ze se na to vyserou, protoze se jim nebude chtit davat statisice za pravniky s nejistym vysledkem.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: no právě si uhodil hřebíček na hlavičku.: Je v územním plánu. To je naprosto klíčová věc.

    Tvrdíš že 95% obcí nechce dálnici ve svém katastru. To je primárně nesmysl protože většinou se dálnice stavěly vedle státovek které tradičně vedly skrze města a vesnice středem a ty samozřejmě podporovaly dálnici která jim odvede dopravu pryč.

    Každopádně pokud už je v územním plánu, tak někdy v historií nastal okamžik kdy tam byl za souhlasu samosprávy zanesen.

    Ale ty větrníky v územním plánu nejsou. Musí se tam nějak dostat. Jestli to chceš dělat bez souhlasu samosprávy, musíš úplně překopat celé fungování státu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: No vidis, nezajimas se o to, jak funguji veci v tvem okoli, nemas pravo si stezovat, ze funguji jinak, nez by sis to predstavoval.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: neexistence severního okruhu je jeden z mých zásadních životních problémů a trápí mě jen o trochu míň, než prognóza těžby fosfátů v Mauretánii pro příští pětiletku, a na jejich vyřešení vynakládám dost podobný úsilí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: A zkousel jsi tuto teorii rici nekomu na magistratu? Treba se placne do cela a rekne ajo, ze my hloupi tvorime rezervy, kdyz bychom za ne mohli uz davno postavit okruh!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice spadající do skupiny Pavla Tykače čeká nové řízení o ekologických limitech. Pardubický kraj musí do 22. května rozhodnout, zda je splňuje. Lze přitom předpokládat, že stanovená pravidla stejně jako v minulosti nesplní. Bude tak mít v podstatě jen dvě možnosti. Odvolat se, nebo provoz zastavit. I s druhou variantou vedení akciové společnosti Elektrárna Chvaletice podle svého vyjádření pro Deník N počítá.

    Hnědouhelná elektrárna Chvaletice je připravená zastavit provoz, když nedostane emisní výjimku od kraje
    https://denikn.cz/1145017/hnedouhelna-elektrarna-chvaletice-je-pripravena-zastavit-provoz-kdyz-nedostane-emisni-vyjimku-od-kraje/


    https://twitter.com/martmarek/status/1658133681796526085
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: okruh nestojí z jednoho prostého důvodu - nikdo na něj nesehnal peníze. AFAIK je ta původní trasa furt vedená v územním plánu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Treba jako severozapadni cast Prazskeho okruhu, tam se obce zabejcily a ten okruh uz stoji. Nooot!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam