• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    GOR
    GOR --- ---
    SHEFIK:Ale to jsem netvrdil, ceny i strukturu tarifu stanovuje regulator, ne PDS, ani PPS.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ale vodik se nebude vyrabet z komercni elektriny, nybrz z te co by se jinak vyhodila
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: odkud si vzal informaci, ze ten dubaiskej projekt je s dotaci?

    Mas pravdu, zamedbal sem konverzi z vodiku zpet na elektrinu.

    Tak nez neco odhadovat od boku sam, dam sem duveryhodnej resource:



    Overall konverze 33% nevypada na prvni pohled dobre, ale kdyz srovnam se stropem direct elektriny 77%, tak je rozdil 44%. Mene nez polovina.

    Tedy plus minus potrebuju dvojnasob elektriny (opex) na skladovani vodiku. To je prece skvely, pokud zvazim prebytky slunce v lete, nebo prubezne z vetru. A cely je to jen o cene elektriny, tzn. kvuli zime bude celorocne proud cca o polovinu drazsi.

    A pokud sem v dubaji na elektrine za 0,4kc kwh, tak celorocni prumer bude 0,6kc kwh.

    Chart: Why Battery Electric Vehicles Beat Hydrogen Electric Vehicles Without Breaking A Sweat - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/02/01/chart-why-battery-electric-vehicles-beat-hydrogen-electric-vehicles-without-breaking-a-sweat/
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: ale cena neni odvozena z nakladu solaru po dotacich (i kdyby to bylo 400 kc/MWh), ale z trzni rovnovahy. Momentalne je cena pasma q2/q3 2024 na 128 EUR/MWh, takze kdyz by se vodik vyrabel v miste vyroby (a neplatil bys distribuci) bude radove drazsi, nez si predstavujes. Pri pomeru 3:1 vyrobena elektrina z vodiku (bez capexu) vychazi na tech 400, jen teda ne v korunach, ale v eurech ..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: ale vzdyt to je presne co pisu :)

    Elektrolyza, 30% pryc (energie v opexech)
    Komprese a doprava, dodatecnych 60% pryc (energie v opexech)

    Vychozi cena trzni energi 0,4kc za kwh ze solaru
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: a vis ze se vyrabi elektrolizou, jinak neni pro clanky dostatecne cistej, zejo? Ptam se pro kamarada .. ta zpetne ucinnost je prinejlepsim 50%, tzn. za 2 MWh dostanes nekdy jindy z vodiku 1 MWh .. ale realne je to spis 3:1-4:1 v zavislosti na kompresi potrebne ke skladovani .. takze na cene elektriny ti dost zalezi a hlavne kdyz to mas v kombinaci s OZE, tak to silne zdrazuje prevod vyroby do obdobi, kdy nepusobi odchylku ..
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: btw. ještě je tu jeden velmi důležitý bod z toho článku:

    ...je to studie, kterou pro Svaz moderní energetiky vypracovala poradenská společnost Deloitte

    Takže studii platil "Svaz moderní energetiky" (= sdružení subjektů očekávající profit ze zmíněných peněz "čerpaných" z EU) a vypracovávala společnost Deloitte (= koho chleba jíš, toho píseň zpívej).

    To jen tak na okraj, jak "výhodné" a hlavně jak stabilní a přínosné to ve skutečnosti bude
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: po zkušenostech se solárními barony by snad do budoucna neměla být takováto "soukromá energetika" vůbec žádná (tedy explicitně upozorňuji, že tím nejsou myšleny FVE panely na vlastních střechách apod.)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Chtelo by to imo hlavne vitr, akumulaci a prenosovou sit
    Fotovoltaika (pokud akumulace a sit bude) pojede vicemene sama a plyn (na ten malej zbytek) snad taky

    A nejsem proti tomu aby mely obce nejakej podil v tech vetrnicich ve svem katastru, treba 25%
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: no IMHO skepticky nevyužijeme (alespoň ani zdaleka ne naplno)

    Ovšem další otázkou je na CO konkrétně čerpat - velké solární a větrné parky, čímž se z dotací vytvoří další sekta solárních a větrných OZE energobaronů?

    Anebo by se tyhle zdroje měly stát 100% státní?

    Anebo tyhle peníze použít na OZE (tedy převážně FVE + část lokální akumulace & část přetoků do sítě) na jednotlivé budovy a tím snížit jejich spotřebu (se všemi synergiemi, které to skýtá - v létě má spotřebu klima, v zimě tepelná čerpadla či elektrický ohřev média v topných systémech)...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak schvalne, vyuzijeme to?

    Soláry a větrníky předeženou jádro. Stačí čerpat peníze z EU, říká studie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/obnovitelne-zdroje-energie-evropske-fondy-fotovoltaicke-vetrne-elektrarny.A230608_141750_ekonomika_maz

    Do sedmi let může v tuzemsku vyrůst přes 17 gigawattů výkonu v obnovitelných zdrojích. Vyplývá to ze studie, kterou pro Svaz moderní energetiky vypracovala poradenská společnost Deloitte. Vycházela přitom z toho, že Česko bude mít k dispozici z evropských fondů přes 200 miliard korun na výstavbu právě zelených zdrojů. Pokud tyto peníze včas nevyužije, může přijít o příležitost rychlé dekarbonizace, varují autoři studie.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    (Ano, zanedbavam investicni naklady na infra/capex :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jak ten zelenej vodik muze bejt drahej, kdyz mame necelych 0,4kc za kwh?

    Pri konverzi se 30% ztrati, tak to sme max na 0,6kc kwh v opex nakladech. Dejme tomu neco na kompresi a transport, kolik to muze bejt? Dalsich 60%?

    Takze koruna za kwh v zelenym vodiku? A to je as-is na soucasnych technologiich.

    Dubai’s tender for 6th phase of giant solar park attracts lowest bid of $0.0162154/kWh – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/06/08/dubais-tender-for-6th-phase-of-giant-solar-park-attracts-lowest-bid-of-0-0162154-kwh/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: to neni o dotovani a neni to ani o vodiku, ten princip je prece stejnej pro jakykoliv uloziste energie a ve vysledku je fuk, jak nizka je cena elektriny, nemusi byt ani zaporna, aby se vodik vyplatil. to byl jen ilustrativni priklad.

    Energeticky uloziste si nakonec sam poridit vyrobce OZE, aby vydelal jeste vic. Ale pokud mi bude FVE davat ve spanelsku rozumnej business case po vetsinu roku a budu mit par dnu, kdy je energie prebytek, tak holt prodam za levno (prip pod cenou), tak to uloziste treba ani nebudu chtit.

    je to stejny jak s potravinama. jednou mas vic urody a kazi se ti rychle a jednou zas min a mas je na sklade, pac je potravina trvanlivejsi. podle toho prizpusobujes ceny... je to jen operace nad scarcity, trh to nijak nekrivi


    NYRLEM: ale oni prece nebudou zaporne celeorocne. a v pripade vybudovani dostatku energetickych ulozist nebudou zaporne nikdy, trh najde v dlouhodobem horizontu rovnovazny bod

    GOR: ta odpovednost distributora je u nas dana nestastnymi zakony, ktere nepousti flexibilne dalsi hrace (energeticke uloziste) do hry. to je to co ve vysledku pokrivuje trh, ne OZE jako takove.
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: Presne tak, vsak uz ted banky nechteji na velke FVE bez provozni podpory pujcovat, protoze clovek nemusi bwjt zrovna Einstein, aby si spocital, ze kdyz mi fotovoltaika bude tahat systemovou odchylku, klesne ochota obchodniku uzavirat kontrakty s rocni pevnou cenou.


    OMNIHASH: Tak spotrebitele bych do toho netahal, tam ty motivace muzou bejt ruzny a motivuje je mj. I soucasna struktura distribucnich/prenosovych plateb. Jenze ona struktura distribucnich poplatku nema nakladove-vynosovou logiku, posilena variabilni slozka ma byt posilovacem motivace uspor a instalace vyroben do mist spotreby tu strukturu zakonite zboura - bude klesat objem prenesene/distribuovane elektriny, ale zustane vykonova dimenze tj. tezko muzu snizovat investice a provozni udrzbu siti, kdyz bude reakci zvyseni variabilni slozky, dostane se distribuce do vodovodni spiraly a to asi nikdo nechce, ze?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: ale no tak Nyrleme, dyť už se to děje dneska a nijak sem si nevšimnul, že by lidi nějak polevovali v míře instalací FV... já nemůžu za to, že si pleteš oběživo s energií, na podobnejch perpetuum mobile je postavená půlka makroekonomie a zahraničního obchodu.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: kdyz bude cena elektriny nulova a zaporna, nebudou elektrarny rentabilni a prestanou se nejdriv instalovat a nasledne obnovovat. Zaporne ceny jsou znakem jiste nedomyslenosti na strane skladby vyrobnich zdroju. Je hezke, ze absolvent jakoze technickeho oboru veri na perpetum mobile ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: ano, a když bude cena elektřiny nulová/záporná, jaký budou náklady na ten vodík?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: z meho pohledu prave naopak vse nasvedcuje tomu ze se to uz meni. Dansko stavi ten ostrov s desitkama GW offshore vetru, to nekam musej cpat a to neco minimalne ze zacatku bude vodik
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: to budou mit provozovatele oze radost, ze muzou dotovat vyrobu vodiku ..


    JIMIQ: cena je odvozena od ceny elektriny a zpetne ucinnosti vyuziti .. tzn. kolik energie spalis na vyrobu vodiku a kolik ji ziskas zpet jeho spalenim nebo vyuzitim v palivovem clanku .. zatim je to bida a nic nenasvedcuje tomu, ze by se to melo v nejblizsi dobe v prumyslovem meritku menit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam