• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Uz koncim pomalu :) stoji za precteni cely

    500k vyrazenych baterii / 5 * 40, to mame za par let k dispozici levne uloziste pro 4 mil domacnosti.

    Druhý život pro baterie z elektromobilů. ČEZ a Škoda Auto uzavřely memorandum — Forbes
    https://forbes.cz/druhy-zivot-pro-baterie-z-elektromobilu-cez-a-skoda-auto-uzavreli-memorandum/

    Bateriové systémy se stávají integrální součástí moderní energetiky a dají se využívat v elektromobilitě, nízkoemisním teplárenství, v kombinaci s obnovitelnými zdroji,“ uvedl Čermák. Například bateriové moduly z pěti elektrických enyaqů, které mají stále kapacitu 70 až 80 procent, vytvoří nový bateriový systém, který by byl schopen zásobovat energií až čtyřicet domácností denně, dodal.

    ...

    Škoda Auto již vyrobila 500 tisíc baterií do elektromobilů a plug-in hybridů. Letos by se měla výroba zvýšit na 2300 akumulátorů denně.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK:

    Příznivý vítr pro české větrníky. Díky zónám by se měly stavět rychleji - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vetrne-elektrarny-akceleracni-go-to-zony-obnovitelne-zdroje.A230614_195353_ekonomika_maz
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mozna nejsme tak ztraceny, treba staci jen refresh politickych predstavitelu, aby se zacalo neco dit

    Hackathon MŽP má tři vítěze, zabývali se umístěním slunečních a větrných elektráren - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hackathon-mzp-ma-tri-viteze-zabyvali-se-umistenim-obnovitelnych-zdroju

    Jedním z vítězů je tým, který vytvořil datový podklad, vlastně pracoval s analytickými vrstvami, které byly k dispozici, a vymezil ty akcelerační zóny po území České republiky ve dvou variantách jak pro větrnou energii, tak ve dvou variantách pro sluneční energii," řekla náměstkyně ministra životního prostředí Eva Volfová.

    Druhý oceněný tým se zabýval komunikací. Uvedl, že připravil 30 procent komunikační strategie, která se týká akceleračních zón. Třetí oceněný tým řešil zjednodušení povolovacích procesů.

    "Ministerstvo životního prostředí, když jsem nastoupil na ministra, tak se o něm hovořilo jako o ministerstvu budoucnosti a toto je jeden z takových aspektů, kterým to dokazujeme," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

    Na akci se sešlo 40 lidí z firem, samosprávy, státní správy, neziskových organizací i akademické sféry. Hackaton se zaměřil na sladění všech veřejných zájmů, které se týkají obnovitelných zdrojů energie, což je podle Hladíka velmi důležité.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Green Hydrogen Kickstarts Massive Renewable Energy Project
    https://cleantechnica.com/2023/06/15/green-hydrogen-kickstarts-green-powerhouse-plan-for-eastern-germany/

    The resulting 50 MW/500 MWh module is expected to become a standardized building block in LEAG’s plan to deploy 2-3 GWh of storage in the transformation of the LEAGs power plant locations,” the partners explained in an embargoed press release.

    Grid Balancing & Green Hydrogen

    That thing about grid balancing is important. Power plants need to correct mismatches between supply and demand on the fly. Under a fossil fuel scenario, that means building a baseload power plant that is always available to provide a certain amount of electricity over a 24-hour period.

    When baseload power plants can’t handle the demand peaks, additional gas “peaker” plants may be needed. Peaker plants are designed to ramp up and down according to demand.

    In a grid scenario with high inputs of wind or solar energy (or both), peaker plants would also be needed to cover night-time hours and other periods when intermittent energy resources are not available. However, the falling cost of energy storage is beginning to render the peaker plant model obsolete, even with high renewable energy inputs.

    Industrial operations can also play a role in grid balancing, if they can be scheduled to use less electricity during high demand periods. That includes the electrolysis systems that push hydrogen gas from water. An integrated green hydrogen network would serve as a grid balancing, energy storage and transportation function in concert with the ESS flow batteries.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: všechny balkánské země mají obrovské vodní zdroje, tam je solar no-brainer - přes den ušetříš vodu (spomalíš tok), protože máš elektřiny z fotovoltaiky a večer to zase pustíš
    PES
    PES --- ---
    CUKI: Strategie (mocenské) Ruska byly v zásadě (zjednodušeně) dosáhnout na nezamrzající přístavy ve všech okolních mořích a oceánech...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PES: No hlavě Rusko je kolonií nového typu. kolonie 3.0
    Veze 1.0 kdy ovládáš někoho silou je už dlouhodobě překonaná. 2.0 kdy ho ovládáš pouze technologicky taky. Ale Čína Rusko ovládá totálně ekonomicky!

    Popravdě co Rusko očekává od okupovaného území nevím. Ty zdroje, které tam jsou (ano není jich málo) ale všechny má v mnohem větší míře. Vyjma zemědělské půdy. Rusko je obrovské a prázdné ale nemá skoro žádnou úrodnou půdu na které se dá něco pěstovat!

    Druhý důvod bych viděl logistiku. Přístup k Černému moři.

    A třetí je to jejich luxusní dovolenková destinace. Ostatně Putin má tu svojí malou kuču nedaleko.

    Ale i ta obilnice Evropy už je taky často v čínských rukou. Například na Zakarpatí jsou obrovské části vlastněny Číňany.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    US green hydrogen market set to surge to $1.4 trillion by 2050, says Deloitte – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/06/15/us-green-hydrogen-market-set-to-surge-to-1-4-trillion-by-2050-says-deloitte/

    Hard-to-abate sectors like steelmaking, chemical manufacturing, aviation and global shipping require high amounts of energy dispatch, something that can be difficult for electrochemical batteries to achieve. While batteries may serve mobile devices, electric vehicles, and grid-scale energy storage, hydrogen may present a viable path forward for decarbonizing these high-dispatch use cases.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Aukce, takze bez dotaci, jestli spravne chapu.

    Serbia launches first renewables auction with 50 MW of solar – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/06/15/serbia-launches-first-renewables-auction-with-50-mw-of-solar/

    It is estimated that with the successful implementation of the auctions, the Electric Power Company of Serbia will earn more than €3 million annually, taking into account the relevant market prices,” Serbian Minister of Mining and Energy Dubravka Đedović said in a statement.

    ....

    Jinak plany vetsi nez my...

    Serbia aims to install 8.3 GW of PV by 2024, as outlined in the government's draft plan. According to the International Renewable Energy Agency (IRENA), Serbia's installed PV capacity stood at 137 MW by the end of 2022.
    PES
    PES --- ---
    CUKI: Takže shrnuto (cynicky a s nadsázkou) nejefektivnější by bylo zrušit Rusko i s Rusy a de-facto rekolonizovat pro suroviny ;-) (což je to, co nakonec nejspíš Rusku udělá Čína "za Uralem")
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Přál bych ti aby ti někdy ti tvé vize opravdu vyšli.
    O snížení spotřeby plynu nemůže být řeč, když jsme je z nějakého nepochopitelného důvodu zařadili do ekologických zdrojů a budeme tím nahrazovat nejen uhlí (kde se to dá pochopit) ale i jádro. Jinak řečeno do budoucna pojedeme OZE a plyn.
    A k té výtěžnosti, to že se někde najde nějaké ložisko neznamená, že se ho reálně vyplatí celé vytěžit. Někdy dostaneš třeba jen deset procent a čekáš na lepší technologie a vyšší cenu.
    Prostě nejde říct máme tolik a tolik plynu nahradíme plně ruský zdroj. Ostatně kdyby to bylo tak jednoduché tak se o to postará Izrael.
    Jasně bude to zajímavý zdroj, ale moc nadějí bych v tom neviděl. I když bych jím dal jistě přednost před totalitním Norskem a naprosto před Izraelem, která dělá de facto totéž co Rusko jen v menším a má podporu Židů po celém světě s výjimkou jejich vlastní mladé generace.
    A Ruského plynu máme v EU mnohem víc než si chceme přiznat. Jen k nám doputuje trochu oklikou.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: tak ještě jednou pro pomalejší - pokud by EU brala 100% plynu z Ukrajiny je to 15 let
    pokud by Ukrajina nahradila jen dosavadní import z Ruska tak je to na 38 let. Ale jelikož jsme spotřebu snížili a z Ruska bereme pouze "pár" bcm ve formě LNG (plus Maďarsko a možná Rakousko), tak by to bylo na 100 let

    už je to dostatečně dlouhodobé? Za 100 let už plyn nikdo potřebovat nebude
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: 15let je dlouhodobě? Jen imbecil by si jen tak nechal vytěžit takto strategické suroviny.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Tak říkalo se něco o slibných průzkumech v Černém moři a kolem Krymu...
    ...plus další suroviny (a to by se EU jistě hodilo moc - svým způsobem je tohle vlastně prakticky jediná možnost, jak by mohla UA vůbec kdy splatit náklady na aktuální obranou před RU):

    V roce 2021 byla Ukrajina mezi top 10 zeměmi v produkci titanu, železné rudy, kaolinu, manganu, zirkonu a grafitu. Ze 120 druhů nerostů, které se ve světě celkem používají, se nachází na území Ukrajiny 117. Navíc se tady nacházejí ložiska 22 z 30 nerostů, které jsou zařazeny na seznam kritických pro EU.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Energy security – Ukraine energy profile – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/reports/ukraine-energy-profile/energy-security

    Ukraine has a century-long history of oil and gas production and possesses substantial conventional and unconventional hydrocarbon reserves, estimated at 9 billion tonnes of oil equivalent (Btoe). Natural gas reserves are estimated at 5.4 trillion cubic metres (tcm), with proven reserves of 1.1 tcm of natural gas

    Spotřeba EU v roce 2022 350 miliard m3

    Takže Ukrajina samotná by byla schopná pokrýt EU na 15 let (bez Norska, Nizozemska, Alžírska, UK...)

    myslím, že to je "něco velkého"
    CUKI
    CUKI --- ---
    PES: No plyn tam je, ale nic velkého to není. Pro UA stačí dlouhodobě, pro EU nikoli.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Samozrejme, Ukrajina uz je v plynu sobestacna a kdyz jeste par miliard kubiku rocne usetri, mohla by zacit vyvazet.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: no v plánu původně bylo udělat z UA náhradní "benzínku" pro vyšachování skoro-monopolu RU v dodávkách plynu. Zlí jazykové tvrdí, že jedním z motivů pro útok RU na UA byl právě vývoj směrem k tomu, že by UA mohla začít nahrazovat RU v dodávkách surovin (hlavně ten plyn)...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Budes si muset zvyknout. Budto Ukrajinu integrujeme do EU nebo ji bude porad okousavat Rusko.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: v současné době přímo GENIÁLNÍ nápad...
    ... strategické zásoby ve válečné zóně + už zapomenuli na "plynovou krizi s UA" (Tymošenková & spol.)...
    ...a naše zkušenosti s ropou v Německu přes VictoriaGrupe nebo jak se jmenovali ti zkrachovalci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam