• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: 4MW na kus "občasného výkonu" x 1000 kusů na obří ploše versus STABILNÍ 4GW x 1 kus JETE v původní plné variantě (4 reaktory po 1GW) ve velmi malém prostoru ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak jeste tisic takovych :D
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: k větrníkům (skoro 200m monstrum)

    U Žipotína vyrostla největší větrná elektrárna, lopatky měla za pět hodin - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/vetrna-elektrarna-zipotin-stavba-enercon-svitavsko.A230615_180152_pardubice-zpravy_lati

    Nová elektrárna v Žipotíně

    Enercon E138-EP3
    Maximální výkon: 4260 kW
    Výstupní napětí: 690 V/50 Hz
    Celková výška osy vrtule: 109 m
    Maximální výška včetně listu vrtule: 179 m
    Celková hmotnost: 558 t
    Maximální hluk v rotoru: 99-106 dB (A)
    Nadmořská výška: 542,5 m n. m.
    Průměr rotoru: 138,25 m
    Rychlost větru min.: 2,5 m/s
    Rychlost větru max.: 28 m/s
    Extrémní rychlost větru ve výšce náboje (3 sekundy): 52,5 m/s
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: ty si predstavuje plyn as-is. Do budoucna se ale pocita s vyrobou plynu, jen pro potreby uskladneni energie, napr. syngas. Mezitim bude samozrejme nejaka transition, kdy se bude porad tezit.

    Jinak na dopadech vodiku se vedci shodnou. Kdyz nebude utikat, je to ok, kdyz bude utikat ve velkejch objemech, mame problem. Aktualni studie treba tady

    [SHEFIK @ Klimaticka zmena vs uhelny hobitin]
    PES
    PES --- ---
    CUKI: s tím plynem uvidíme zda a kolik dokážeme zpracovat z dosud nevyužitých zdrojů (bioodpad, skládkový plyn, důlní plyn) a narvat do přenosové soustavy (už se tu zmiňovalo, že tam to dostane hodně na frak energetickou náročností toho tlakování na vyšší tlak do páteřního potrubí, leda by tlakování kryla místní FVE či větrník ;-) )...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAN_SPRCHA: Pokd je to budoucnost tak si moc nepomůžeme.
    ale ty plynové elektrárny nejsou tak drahé když se běžně staví jako záložní zdroj na vykrytí špiček u komerčních objektů. Například AQ Čestlice má plyn jen na to. Protože záloha nouzového provozu se dala vyřešit i jinak. A původně byla v projektu.

    Jenže koncipovat to de facto jako trvalý zimní zdroj? Ten vodík má alespoň výhodu v soběstačnosti, která je i pro ekologii naprosto klíčová. Ovšem jaký bude dopad použití vodíku na klima, se vědci moc neshodnou.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CUKI: nepochopitelný důvod je prostě realita. Nezařadit ho tam by znamenalo že výstavbu plynových elektráren nemůžete subvencovat.
    A vzhledem k tomu že plynovka bude záložní k OZE tak si na sebe těžko vydělá.

    Pokud je budoucnost OZE zálohovaná plynem a posléze vodíkem není možné nezařadit plyn mezi zelené zdroje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Já ti nechtěl odporovat, souhlasím. Ale jen, že mi přijde že to vlastně "ustála" na 1-. Věřím, že jiné by dopadly mnohem mnohem hůře.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: to je hezke ale irelevantni, fukushima realne zpusobila prodlouzeni a zdrazeni vystavby jinych elektraren (Ol3, Fl3, Mo3+4)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Podle mě zrovna fuckušima dokázala že vydrží hodně. Stala se sice katastrofa, ale podmínky byly velice extrémní a selhal spíše lidský faktor představivosti co se může stát.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: resp z deni v Cine srry .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    Z deni ve svete podle Carbon Brief:

    Snapshot
    TRADE WARS: China strongly criticised the EU’s carbon border adjustment mechanism (CBAM), which is due to enter force in October.

    ‘NEW ENERGY’ PUSH: China’s non-fossil fuel energy sources have surpassed 50% of its total installed electricity generation capacity, meeting a target for 2025 two years early.

    EXTREME HEAT: El Niño is expected to bring more extreme weather to China in the coming weeks, putting more pressure on the country’s power grids.

    SPOTLIGHT: In this issue, a Carbon Brief Q&A looks at China's energy market and recently announced government reforms, in light of the heatwave-driven spike in demand.

    NEW SCIENCE: Peer-reviewed studies examine anthropogenic emissions and air pollution trends in China.

    China Briefing 15 June: CBAM fight; New energy milestone; Extreme heat
    https://preview.mailerlite.io/emails/webview/249617/91056086524626806
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: myslim ze tohle vsechno by se nestihlo - 1992 padlo rozhodnuti postavit pulku ETE a trvalo to do 2002.
    Dejme tomu ze 1998 by zacali BLH1 a 2000 dvojku a dokonceno by bylo 2012 a 2008 by zacali Tetov, 2010 T2, dokonceno 2022
    A to predpoklada nulove zdrzeni (Temelin byl rozestaven od 1987, nevim kdy prerusili)

    ETE reaktory staly udajne 50mld kazdej, to by se taky casem navysovalo a cokoliv dokonceno po 2011 uz by melo v sobe fukishimskou prirazku
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: a všechny tyhle problémy jsme si mohli ušetřit, kdyby se naši politici nevykašlali (a nenechali ukřičet zelenými teroristy a posléze i Němci) na stavbu JE...
    ...touhle dobou jsme mohli mít 4GW ve 100% dostavěné JETE, 4GW v nové JEBL, možná i 4GW ve JETT a nejspíš už i připravenou náhradu pro JEDU (2+GW).

    Takže prakticky 14+GW výkonu stabilně v 1GW blocích.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Uz koncim pomalu :) stoji za precteni cely

    500k vyrazenych baterii / 5 * 40, to mame za par let k dispozici levne uloziste pro 4 mil domacnosti.

    Druhý život pro baterie z elektromobilů. ČEZ a Škoda Auto uzavřely memorandum — Forbes
    https://forbes.cz/druhy-zivot-pro-baterie-z-elektromobilu-cez-a-skoda-auto-uzavreli-memorandum/

    Bateriové systémy se stávají integrální součástí moderní energetiky a dají se využívat v elektromobilitě, nízkoemisním teplárenství, v kombinaci s obnovitelnými zdroji,“ uvedl Čermák. Například bateriové moduly z pěti elektrických enyaqů, které mají stále kapacitu 70 až 80 procent, vytvoří nový bateriový systém, který by byl schopen zásobovat energií až čtyřicet domácností denně, dodal.

    ...

    Škoda Auto již vyrobila 500 tisíc baterií do elektromobilů a plug-in hybridů. Letos by se měla výroba zvýšit na 2300 akumulátorů denně.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK:

    Příznivý vítr pro české větrníky. Díky zónám by se měly stavět rychleji - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vetrne-elektrarny-akceleracni-go-to-zony-obnovitelne-zdroje.A230614_195353_ekonomika_maz
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mozna nejsme tak ztraceny, treba staci jen refresh politickych predstavitelu, aby se zacalo neco dit

    Hackathon MŽP má tři vítěze, zabývali se umístěním slunečních a větrných elektráren - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hackathon-mzp-ma-tri-viteze-zabyvali-se-umistenim-obnovitelnych-zdroju

    Jedním z vítězů je tým, který vytvořil datový podklad, vlastně pracoval s analytickými vrstvami, které byly k dispozici, a vymezil ty akcelerační zóny po území České republiky ve dvou variantách jak pro větrnou energii, tak ve dvou variantách pro sluneční energii," řekla náměstkyně ministra životního prostředí Eva Volfová.

    Druhý oceněný tým se zabýval komunikací. Uvedl, že připravil 30 procent komunikační strategie, která se týká akceleračních zón. Třetí oceněný tým řešil zjednodušení povolovacích procesů.

    "Ministerstvo životního prostředí, když jsem nastoupil na ministra, tak se o něm hovořilo jako o ministerstvu budoucnosti a toto je jeden z takových aspektů, kterým to dokazujeme," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

    Na akci se sešlo 40 lidí z firem, samosprávy, státní správy, neziskových organizací i akademické sféry. Hackaton se zaměřil na sladění všech veřejných zájmů, které se týkají obnovitelných zdrojů energie, což je podle Hladíka velmi důležité.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Green Hydrogen Kickstarts Massive Renewable Energy Project
    https://cleantechnica.com/2023/06/15/green-hydrogen-kickstarts-green-powerhouse-plan-for-eastern-germany/

    The resulting 50 MW/500 MWh module is expected to become a standardized building block in LEAG’s plan to deploy 2-3 GWh of storage in the transformation of the LEAGs power plant locations,” the partners explained in an embargoed press release.

    Grid Balancing & Green Hydrogen

    That thing about grid balancing is important. Power plants need to correct mismatches between supply and demand on the fly. Under a fossil fuel scenario, that means building a baseload power plant that is always available to provide a certain amount of electricity over a 24-hour period.

    When baseload power plants can’t handle the demand peaks, additional gas “peaker” plants may be needed. Peaker plants are designed to ramp up and down according to demand.

    In a grid scenario with high inputs of wind or solar energy (or both), peaker plants would also be needed to cover night-time hours and other periods when intermittent energy resources are not available. However, the falling cost of energy storage is beginning to render the peaker plant model obsolete, even with high renewable energy inputs.

    Industrial operations can also play a role in grid balancing, if they can be scheduled to use less electricity during high demand periods. That includes the electrolysis systems that push hydrogen gas from water. An integrated green hydrogen network would serve as a grid balancing, energy storage and transportation function in concert with the ESS flow batteries.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: všechny balkánské země mají obrovské vodní zdroje, tam je solar no-brainer - přes den ušetříš vodu (spomalíš tok), protože máš elektřiny z fotovoltaiky a večer to zase pustíš
    PES
    PES --- ---
    CUKI: Strategie (mocenské) Ruska byly v zásadě (zjednodušeně) dosáhnout na nezamrzající přístavy ve všech okolních mořích a oceánech...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam