• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já bych tomu i věřil, leas a v závěsu pojišťovny do toho určitě promítají rizika, že prakticky každá havárka nad lehké škrábnutí může být "totálka"...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno věřil bych tomu podstatně míň, kdyby v tom samým článku neinzerovali teslu , co stojí mega a má zustatkovou hodnotu čtvrt jenom v baterkách, jenom za mega a půl na pět let...
    PES
    PES --- ---
    "Objev!", mohou za to...

    ...LEASINGOVKY!!!

    Ekoaktivisté školí z ekonomie: za drahé elektrovozy prý můžou leasingovky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/transport-environment-ekonomie-leasing-elektromobil.A230315_145918_automoto_fdv
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ROMANET: pletou tam dve veci dohromady - siemens, o kterym se vi uz dele, ale pak je tu problem s cenami inputu (pisou primarne kvuli rusku), diky kteremu se rusi jeste nedavno ohlasovane velke projekty vetrnych farem. Tenhle problem hned tak nezmizi a zamicha zas energetickymi strategiemi jednotlivych zemi...
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: Kolik toho ten Siemens naflákal špatně (a kolik toho bude muset opravovat)? Ví někdo alespoň zhruba?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    SHEFIK: ten text jsme moc nepochopil

    siemens má problém kvůli kvalitě. prostě postavili mraky turbín blbě a teď to na ně padá.
    ty další případy se týkají prostě růstu cen (a kapitálu), prostě kdejaká ptákovina dávala smysl, když banka půjčovala skoro za nula a ceny všeho byly nízké. když ceny poskočí a banka půjčuje draho, je to mnohem složitější... neznamená to ale vůbec, že ty projekty nemají smysl.



    GOR: samozřejmě jsem si vědom, že regulace uhelky neni sranda.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Ze se nezeptali tady v auditku, vzdyt je to prece jasne, v noci nesviti slunce a sem tam nefouka vitr.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hmhm. To neni hezkej vyhled

    Větrný byznys v nesnázích. Projekty se ruší, výrobce Siemens tratí miliardy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/vetrna-elektrarna-farma-siemens-energy-gamesa-ztrata-turbiny.A230807_152543_ekoakcie_maz
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: ty už platíme (v ceně energie, která je/bývala stanovená dle nákladů) + green-daně za ty dopady už platíme také...
    GOR
    GOR --- ---
    ROMANET: Hele, s tímhle opatrně, uhelná elektrárna regulaci samozřejmě umožňuje, ale sjíždění na 0 a zpět na 100 není něco, co by kotel a ostatní součásti dlouhodobě přežily. Hint: zkus na chalupě cyklovat s blbejma petrama - ta elektrárna je samozřejmě sofistikovanější a práškovej kotel umožňuje regulovat hořáky skoro jako by byly na plyn, ale ve všem máš šílenou setrvačnost, cyklováním namáháš všechen materiál, nemluvě o tom, že při nízkých výkonech nebudeš (nejspíš) plnit emisní limity.

    Takže ne, není řešením, že provozem OZE budu vytěsňovat uhelnou elektřinu, to jde teď, když je podíl intermitentních zdrojů malý. Buď musím mít nějakou formu akumulace nebo krýt propady flexibilním zdrojem, jako jsou plynové spalovací turbiny buď v otevřeném oběhu nebo v kombinaci s parní turbinou.

    Bohužel se ERÚ po odborné stránce stále nevzpamatoval z řádění kremlofilcky Vitáskové, takže nám zoufale chybí legislativa, jediná akumulace, která jde provozovat jako akumulace, jsou přečerpávačky, zbytek jde jen partyzánsky vnořeně ve výrobně nebo u spotřebitele.

    Na decentralizovanou výrobu nám zase zoufale chybí odvaha regulačních orgánů zvýšit regulované ceny, aby PDS mohli ve vlastní režii regulovat napětí, takhle se to snaží hodint na výrobce "beznákladově", ale IMO to skončí špatně - jednak nejsou schopni kontrolovat a vymáhat funkčnost a jednak nikdo neřeší vznik nestability způsobené tím, že se regulace výrobců budou mezi sebou přetahovat.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: takže zavedeme platby za dopady spalování uhlí?

    pálim levné uhlí, hurá mám levnou energii, pak léčím za miliardy bambilion lidí, rvu miliardy do záchrany přírody a pak za miliardy řeším vydolovanou krajinu. jako pojďme se na to koukat komplexně.
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: no kapacitní platby (a kapacitní provoz) jako příklad šíleného zdražování energie a plýtvání (co to pak dělá s financemi spotřebitelů a ekonomikou netřeba snad znovu opakovat).
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: akumulace se samozřejmě řeší. ale ve velkých číslech je to i jinak... prostě svítí slunce, fouká vítr, šetříš plyn a uhlí.
    část uhelek přechází na jiný provozní modely - v létě jsou jen v záloze a berou prachy za to, vyrábí jen ve špičkách (a vejdou se do emisních limitů bez nutných investic) atp.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: tak jako tak bez odpovídající akumulace + stabilního "baseload" je ta překotná instalace jen riskantní hazard testující limity sítě před blackoutem :-(
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: no to z toho rozhodně nevyplývá


    PES: 90% novejch solárů tu baterku má, a stavbě větších úložišť brání jenom legislativa
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: na to, že to všichni tedy víme, tak souběžně s hektickým rozvojem OZE v síti se ovšem trestuhodně podceňuje nutnost akumulace (pokud tedy nevezmeme OZE tak, jak by celkem logicky měly být - tj. mít nestabilní OZE párované s odpovídající spotřebou - tedy úplně nejtriviálnější přirovnání: nová FVE versus odpovídající klimatizace, která ten výkon potřebuje prakticky ve stejnou dobu, kdy FVE vyrábí... anebo odpovídající přímotop do akumulační nádrže či TČ atd...)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    jak říká omnihash - všichni víme, že víc větru a soláru = menší efektivita instalované kapacity. z fotovoltaiky nelze dosáhnout efektivity instalovaný kapacity jádra.

    navíc už to porovnání instalovanýho výkonu a výroby je prostě blbost. u uhelky vim, že když chci, můžu jet na instalovanej výkon. u fotovoltaiky vim, že v noci nevyrábím, vim, že v zimě míň... takže když pak někdo přijde, že jsem za rok vyrobil jen tolik a tolik, že je to málo, tak já řeknu hele je to přesně tolik, kolik jsem čekal.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: jenže z téhož vyplývá, že na tom nelze budovat stabilní energetickou síť ani kdyby byla 10x (jako se plánuje teď) nebo 100x či 1000x (potenciálně) předimenzovaná teoretická produkce - což se ovšem němečtí fachidioti podporovaní bruselskými fanatiky snaží v €vropě prosadit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam